Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
Університет Шевченка позбавив Лукашенка звання почесного доктора

Вже не доктор.

Фото УН.

Університет Шевченка позбавив Лукашенка звання почесного доктора

Таке рішення щодо білоруського авторитарного правителя ухвалила вчена рада КНУ

Це звання він отримав ще за президентства Віктора Ющенка.

Реклама Google

Київський національний університет має понад 80 почесних докторів, і це перший випадок позбавлення цього статусу в історії столичного університету. Для цього вчена рада КНУ внесла зміни у порядок його надання, оскільки досі механізму не існувало. Це сталося після того, як 23 травня білоруська влада затримала опозиціонера Романа Протасевича та його подругу, змусивши літак компанії Ryanair, у якому вони летіли з Афін до Вільнюса, приземлитися через нібито загрозу теракту. «Вважаю, що Олександр Лукашенко не є гідним звання почесного доктора КНУ імені Тараса Шевченка, а його протизаконні дії суперечать цінностям нашого університету», — писав у Facebook ректор Володимир Бугров.

Вважаю, що Олександр Лукашенко не є гідним звання почесного доктора КНУ імені Тараса Шевченка

Зараз у списку київського ВНЗ є ще кілька президентів, колишніх і чинних — Білл Клінтон (США), Альгідрас Бразаускас (Литва), Вацлав Гавел (Чехія), Міхеїл Саакашвілі (Грузія), Нурсултан Назарбаєв (Казахстан), Ільхам Алієв (Азербайджан), Реджеп Ердоган (Туреччина), Емомалі Рахмон (Таджикистан).

ДО РЕЧІ

В історії українських вишів був випадок, коли позбавляли звання почесного доктора. Це сталося під час Помаранчевої революції у 2004 році. Києво–Могилянська академія забрала звання в експрезидента Леоніда Кравчука. Тодішній очільник НаУКМА В’ячеслав Брюховецький у січні 2005–го сказав, що це сталося через те, що Леонід Кравчук «чудово знав» про фальсифікацію виборів на користь Віктора Януковича, але не протистояв цьому.

Микола ПАШКО.

Читайте також у нас: Те, що вчора відбувалось на каналі Коломойського+Медведчука=Зеленського, – це пекло.

Telegram Channel