«Під землею народилась, для обіду пригодилась...» - «Волинь» — незалежна громадсько–політична газета
Курси НБУ $ 26.89 € 31.92
«Під землею народилась, для обіду пригодилась...»

Фото-із-сайту-netishyn.sity

«Під землею народилась, для обіду пригодилась...»

На часі – молода картопелька. Навіть дієтологи, які радять уникати страв із бульби, вважаючи її «важкою їжею», погоджуються з тим, що все ж молода, як і інші овочі, таки корисна і жодним чином не відображається на фігурі (якщо, звісно, знати міру). Рання картопля містить вітамін С, вітаміни групи В, калій (важливий для серця, зменшує набряки, виводить зайву воду з організму), а також фосфор і залізо. Вона сприяє поліпшенню роботи шлунково-кишкового тракту, стимулює мозкову діяльність, нормалізує обмін речовин, покращує настрій. А рецепти її приготування настільки швидкі й легкі, що справиться навіть початківець

Варена з маслом і кропом

 

 Інгредієнти: 1,5 кг молодої картоплі, 120–150 г вершкового масла, сіль до смаку, 1 пучок кропу, 2–3 зубчики часнику.

Приготування. За допомогою металевої губки чи ножа очистіть бульбу від шкірки, вимийте і зваріть у підсоленій воді. Тим часом помийте і посічіть кріп, дрібно наріжте почищені зубчики часнику. Коли картопля буде готова, відцідіть її, додайте масло, всипте подрібнені часник і кріп. Накрийте каструлю кришкою і добре потрясіть її. Залиште страву під кришкою на 5 хвилин, щоб просочилася ароматами. Для подачі викладіть картоплю в глибоку ємність і полийте маслом.

Запечена

 

 Інгредієнти: 1 кг молодої картоплі, 5 зубчиків часнику, гілочка розмарину, 1 пучок кропу, 100 г вершкового масла, сіль та чорний мелений перець – до смаку.

Приготування. Очистіть картоплю від шкірки, розріжте бульби навпіл і відваріть у киплячій підсоленій воді до напівготовності (протягом 10 хвилин). Потому злийте з каструлі воду й обсушіть бульби. Викладіть їх у форму для запікання, додайте потовчений або пропущений через прес часник, посоліть і поперчіть. Вершкове масло наріжте невеликими кубиками і розкладіть по картоплі, посипте подрібненим розмарином. Поставте форму в розігріту до 180 градусів духовку на 40 хвилин. Періодично перемішуйте картоплю. Перед подачею притрусіть страву посіченим кропом.

...із сулугуні

 

 Інгредієнти: 1 кг дрібної молодої картоплі, 3–5 зубчиків часнику, 2 ст. л. вершкового масла, 200 г сулугуні, сіль та зелень до смаку.

Приготування. Очистіть картоплю від шкірки, вкиньте в киплячу підсолену воду і проваріть 15–20 хвилин, тоді злийте з каструлі воду й обсушіть бульбу. Часник пропустіть через прес або розтовчіть у ступці. У розігрітій сковорідці розтопіть вершкове масло, додайте часник, потримайте на вогні 20 секунд, щоб набуло аромату і зніміть пательню з плити. Зварену картоплю викладіть у форму для запікання, полийте розтопленим маслом. Наріжте сулугуні тонкими скибочками і накрийте ними картоплю. Поставте форму в розігріту до 200 градусів духовку і готуйте, поки сир розплавиться і підрум’яниться. Подавайте, притрусивши зеленню.

...з грибами

 

 Інгредієнти: 700 г молодої картоплі, 300 г печериць, 2 цибулини, зелень петрушки, 3 ст. л. олії, чорний мелений перець і сіль – до смаку.

Приготування. Цибулю і гриби порізати, підсмажити на олії, посолити, поперчити, додати подрібнену зелень. Молоду картоплю почистити, нарізати на довільні шматки й трохи обсмажити в олії. Потім додати цибульно-грибну засмажку, посолити, поперчити, накрити кришкою і тушкувати до готовності.

…в рукаві

 

 Інгредієнти: 1 кг молодої картоплі, 3 зубчики часнику, пучок петрушки та кропу (можна брати й іншу зелень за власними вподобаннями), 3 ст. л. оливкової олії, сіль, чорний перець, кінза — ​за смаком.

Приготування. При такому способі запікання продукт зберігає більше поживних речовин, страва має чудовий запах і смак, адже інгредієнти взаємно насичуються ароматами і соками. А крім того, як би банально це не звучало, — ​не треба мити деко). Духовку розігрійте до 200 °C. Картоплю ретельно вимийте, за необхідності потріть щіточкою, зберігаючи шкірку. Якщо бульба велика, попроколюйте кожну виделкою в кількох місцях. Зубочки часнику почистіть і подрібніть у ступці. Зелень посічіть ножем. У глибоку миску влийте оливкову олію, додайте часник, сіль, перець і зелень, вимішайте. Потім покладіть картоплю і ще раз усе ретельно перемішайте, щоб бульба покрилась отриманою заправкою. Підготуйте рукав для запікання і викладіть туди картоплю із зеленню. Зав’яжіть з обох боків, щоб у ньому залишалося якомога більше повітря. Зробіть у рукаві 2–3 проколи. Помістіть пакунок у розігріту духовку (на решітку або на деко) і запікайте приблизно 50–60 хвилин — ​залежно від розміру картоплі. Готову страву можна подати, додатково посипавши посіченою зеленню (цікавого аромату додасть кінза) та поливши оливковою олією.

«Ситна вечеря»

 

 Інгредієнти: 500 г молодої картоплі, 200 г зеленої квасолі-шпарагівки, 200 г мисливських ковбасок, жменя оливок без кісточок, сік половини лимона, 1 ст. л. оливкової олії, сіль та чорний мелений перець, зелень – за смаком.

Приготування. Молода бульба завдяки низькому вмісту крохмалю ідеально підходить для використання в салатах, бо при нарізанні не злипається. Ретельно вимийте її і зваріть до готовності. Після охолодження наріжте чималими кубиками. Відварену квасолю також покрайте невеликими шматочками. Ковбаски поріжте кружальцями завтовшки 5–7 мм, оливки – на четвертинки. Змішайте всі інгредієнти в салатнику, додайте сіль, перець, лимонний сік, оливкову олію, добре все вимішайте, залиште настоятися на
15 хвилин і подавайте до столу, прикрасивши зеленню.

…під сирним кремом

 

 

Інгредієнти: 1 кг картоплі, для крему — ​1,5 скл. молока, по 1 ч. л. борошна й картопляного крохмалю, 200 г вершкового масла, 200 г гострого плавленого сиру,
2 ст. л. дрібно нарізаної шинки (за бажанням), сіль і перець — ​до смаку.

Приготування. Почищену молоду картоплю зварити до готовності, відцідити й перед подачею полити сирним кремом. Для нього змішати борошно й картопляний крохмаль, поступово додавати, безперервно перемішуючи, щоб не було грудочок, трохи холодного молока. Суміш вилити в каструльку з рештою молока, розмішати й, не припиняючи помішувати, довести до кипіння, потримати на вогні 2–3 хвилини. Зняти з плити. Плавлений сир добре розтерти з маслом кімнатної температури, поступово додавати до нього по 1 ложці молочно-борошняної маси і весь час розмішувати до однорідної консистенції. Крем посолити, поперчити за смаком. За бажанням можна додати дрібно нарізану шинку.