Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Гарбуз із секретом: Щоб оминути політичний цугцванг*, губернатор Волині «рубається» у пінг-понг

Невже Володимир Олександрович Зеленський прищепив любов до цього виду спорту?

Фотоколаж volyn.com.ua.

Гарбуз із секретом: Щоб оминути політичний цугцванг*, губернатор Волині «рубається» у пінг-понг

Принаймні, після свого призначення до Луцька, побачивши у нашій редакції стіл для настільного тенісу, голова облдержадміністрації Юрій Погуляйко захоплено вигукнув: «Класна штука!» А незабаром, подейкують, в коридорі ОДА поставив такий же

«Гарбуз із секретом» – 21 (2021)

Цього разу загадка більше на інтуїцію. У гарбузі ми заховали улюблений спортивний снаряд Грицька Гарбуза (звісно, після футбольного м’яча). Десь, колись, в якійсь компанії він почув, що ця гра допомагає чи не найшвидше спалювати зайві калорії. Тож «підсадив» на неї багатьох своїх колег, і навіть шефа. Хоча шефу він, як і всі, змушений піддаватись…

Побачив цей «зоряний» вид спорту один із керівників області – і теж тепер «рубається» у цю гру з підлеглими. Тим паче, що під час «двобою» легко можна дотримуватись коронавірусної дистанції. Хоча тут інколи буває й не тільки «двобій»…

Цікаво, захопливо, швидко. Головне – не мати ноги, як у слона, щоб не знищити один із основних снарядів цієї гри.

Що за предмет знаходиться у гарбузі?

А далі не будемо тягнути кота за хвоста, а одразу надаємо слово переможниці конкурсу листів.

«Переглянула завдання — і перше, що згадалося, — це безмежна любов у школі учнів та вчителів до гри у пінг–понг (настільний теніс) у дні, коли погода не давала можливості проводити вільний час на стадіоні, ганяючи м’яча, — написала нам колишня директорка школи із села Гуляйполе Звенигородського району Черкаської області Тетяна Репетило (хоча колишніх директорів і не буває, тим паче, які круті слова про пані Тетяну нам не раз говорила її колега–землячка Тамара Бершадська). — І, звичайно, пригадала обурення гравців, коли кулька падала на підлогу і хтось з глядачів незграбно ставав на неї та роздавлював. Ці «м’ячики» завжди були в дефіциті. То ж і пан Гарбуз, і його колеги з шефом, та й керівник області, на мою думку, «рубаються» саме в настільний теніс.

У пінг–понг можна грати як двом гравцям, так і двом парам, що називається в «чотири руки». А оскільки довжина тенісного стола 2,74 метра, то і соціальна дистанція, звичайно ж, витримується. ☺

До речі, вчені довели, що під час такої гри спалюється більше калорій, ніж при занятті великим тенісом чи баскетболом. Тому що тоді гравець пробігає до 7 кілометрів. Настільний теніс за популярністю займає друге місце в світі, оскільки не потребує багато місця і ним може почати займатися будь–яка людина, незалежно від віку.

Пінг–понг: коли кулька вдарялася об ракетку, то було чути звук — «пінг», а коли об стіл — «понг».

А потім, за звичкою, зайшла в інтернет, прочитала дуже багато інформації про настільний теніс і деякою поділюся з вами.

Спочатку ця гра мала різні назви (віф–ваф, флім–флам), а потім її охрестили пінг–понг. Вважалося, що коли кулька вдарялася об ракетку, то було чути звук — «пінг», а коли об стіл — «понг». Цю назву запатентував у 1901 році американець Джон Джаквес.

На зорі виникнення настільного тенісу не існувало стандартів ракеток і м’ячів, так що використовували найрізноманітніші, навіть замість кульки — пробку від шампанського. Але у 1891 році відомий тенісист Джеймс Гібс вирішив спробувати пограти дитячими порожнистими кульками з целулоїду — і ця ідея припала йому до вподоби. Незабаром вони стали єдиними для гри у пінг–понг. Швидкість польоту тенісного м’яча може досягати 170 км за год.

Перше офіційне змагання з настільного тенісу було проведене 1900 року у Великобританії. З 1988–го він офіційно входить до програми літніх Олімпійських ігор.

Найдовший розіграш очка був зафіксований на чемпіонаті світу у Празі в 1936 році. Тоді два тенісисти перекидали кульку один одному майже 2 години. А найдовша турнірна гра відбулася в 1983 році і тривала 143 год. 46 хв! Про настільний теніс можна ще написати багато цікавинок, але буду закінчувати лист. В гарбузі — кулька для гри в настільний теніс (пінг–понг). Блискучих звитяг бажаю пану Гарбузу та всій вашій редакції. Спорт — це здоров’я!!!»

Згода, пані Тетяно. Ви знову стаєте володаркою 150 гривень призових за найкращу історію пошуку правильної відповіді, хоча цього разу вікторію вибороли у дуже непростій боротьбі. Разом із вами по заліковому балу ми зарахували ще 7 нашим учасникам. Але володарями 100 гривень можуть бути, за умовами вікторини, лише двоє з них. Тому знову тягнули жереб. І завдяки неймовірній пані — начальниці поштового відділення села Корост Сарненського району Рівненщини Марії Тарасівні Кикі — купюри із зображенням Тараса Шевченка дістануться двом волинянам: Святославу Забуському із села Лобачівка, що на Горохівщині («З дитинства люблю настільний теніс, тож це завдання розгадав інтуїтивно. Я і сьогодні ще можу багато кому дати фору в пінг-понзі») і Ользі Сидорук із села Кропивники Ковельського району («Мені чогось одразу пригадався художній фільм 1985 року «Найчарівніша і найпривабливіша» (рос. «Самая обаятельная и привлекательная»), в якому головна героїня — інженер Надя Клюєва полюбляла грати в настільний теніс у парі зі своїм знайомим Геною… Ну і з підказок Грицька можна припустити, що полюбляє гру голова Волинської облдержадміністрації Юрій Погуляйко, у приймальні якого після ремонту теж з’явився тенісний стіл»).

Переможців назвали — час оголошувати нове завдання.

«Гарбуз із секретом» — 23 (2021)

Якщо ви розгадаєте це судоку (необхідно заповнити вільні клітинки з цифрами від 1 до 9 так, щоб у кожному рядку, в кожному стовпці і в кожному малому квадраті 3х3, кожна цифра зустрічалася лише один раз), і виділені в ньому кружечком цифри додасте, а потім отриману суму розділите на два, то потрапите у час шалених почуттів. Полунично–льодяний період насолоди любов’ю. Де, за Юрієм Іздриком, «будь хоч димом, хоч дивом, хоч птахом, хоч рибою» — «все одно ти моя».

 

 Назву якої книжки, яку майстерно втілили у фільм–вибух, ми заховали в гарбузі?

Слово–відповідь треба надіслати до 20 червня тільки у вигляді sms–повідомлення на номери: 0501354776 і 0672829775 (наприклад: «Око», «Три ведмеді», «Світлана Орловська»), але обов’язково вказати після слова–відповіді у дужках ще й своє ім’я і прізвище (наприклад: «М’яч (Максим Мохнюк)»).

Увага: з одного номера можна відправляти лише одне sms! Цей номер і братиме участь у жеребкуванні при розіграші призових 200 гривень, якщо правильних відповідей буде більше двох. А ще спеціальний приз – 150 гривень – отримає той, хто в листі на поштову адресу (43025, м. Луцьк, просп. Волі, 13) чи електронну ([email protected]) найяскравіше опише, як шукав відповідь.

P. S. Сподіваюсь, ви вже передплатили «Цікаву газету на вихідні» на ІІ півріччя. І її сестер — місячники «Так ніхто не кохав» і «Читанку для всіх» (а жителі історичної Волині і волиняни по духу планети Земля — ще й «Волинь–нову») ☺ Принаймні, маєте для цього ще кілька днів. Повірте, з нами і веселіше, і цікавіше, і розумніше!

*Цугцванг — становище у шахах, коли будь–який хід гравця веде до погіршення його позиції.

Грицько ГАРБУЗ.

Читайте також: Порошенко в річницю звільнення Маріуполя: ми вибили «русскій мір» і зруйнували плани Путіна.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel