Курси НБУ $ 39.52 € 42.36
Кого із жінок великий спокусник Казанова ніколи не зрадив?

Ось таким великого авантюриста і коханця зображували на гравюрі XVIII століття.

Фото із сайту fakty. ua.

Кого із жінок великий спокусник Казанова ніколи не зрадив?

«Я був народжений для протилежної статі», – любив говорити уродженець Венеції Джованні Джакомо Казанова

«Мені здається, я сьогодні охрестив самого антихриста», — саме такі слова, за легендою, записав у своєму щоденнику священник, що охрестив у 1725 році дитину із прізвищем Казанова. Декількома днями раніше цей самий пастор відспівав матір дитини — молоду красуню-аристократку, яка померла під час пологів. Інформація про причини, що спонукали пастора зробити подібний запис, не збереглася. Можливо, на нього занадто сильно вплинула смерть матері або те, що хлопчик за кілька днів життя жодного разу не заплакав. А може, щось було там серйозніше. Та ж легенда мовить, що священник загадково помер рівно через рік після народження Казанови. Отже, залишившись сиротою, маленький Джакомо став вихованцем тітки, старшої сестри своєї матері. Ця, просто створена для свого часу, жінка дала Казанові прекрасне виховання, а найголовніше — зуміла розвинути в майбутньому героєві-коханці просто-таки магічну галантність, що згодом стане головною зброєю італійця у завоюванні жіночих сердець.

Реклама Google

Переповідали, що свою кар’єру серцеїда Джакомо Казанова почав в 11 років, одержавши перші уроки любові від служниці його тітки, 20-літньої сільської дівчини. Уже до 15 років він був досить спокусливим коханцем, по якому «сохли» родовиті та дорослі дами. Щоправда, за іншими відомостями, реалістичнішими, легендарний італієць спробував, що таке секс, досить пізно — у двадцять один рік. Нібито він узяв на ніч путану, але нічого не зміг зробити в ліжку, і та взялася навчити його мистецтву любові. Після місяця посилених занять Казанова був відпущений на вільні хліби: повія-альтруїстка поширила через свої канали чутку про віртуозного коханця, що здатен прикрасити життя найвимогливішої дами. Незабаром у будуарах місцевих аристократок збуджено шепотіли: «Казанова», а чоловіча половина (одружена) позбулася сну й апетиту. Хоча спочатку жертвами галантності молодого графа були в основному вдови або старі діви, що втратили надію знайти супутника життя і створити родину. Проте наступні два десятки років він примудрився спокусити понад тисячу жінок, більша частина яких були одружені з родовитими та багатими аристократами. Цікаво, що коли графові не було ще й двадцяти, він пережив жорстоку життєву трагедію. Його наречена, яку він дуже любив (і це почуття, за його словами, проніс через усе життя), померла від запалення легень. Удар долі був настільки сильним, що Казанова ледве не наклав на себе руки. Після цієї драми граф дав собі слово, що ніколи не одружиться.
Цікаво, що всіх жінок, із якими в нього були інтимні стосунки, він попереджав, що жодних серйозних намірів він не має, що з їхнього зв’язку жодних зобов’язань не випливе, і просив не захоплюватися ним, щоби легше можна було розлучитися. Усі його романи, як правило, тривали не більше одного місяця.

Усі його романи, як правило, тривали не більше одного місяця.

Тільки в сорок років здригнулося серце Казанови: він зустрів жінку, що дуже нагадала йому колишню наречену, і сильно покохав її. За однією з легенд, граф був вражений красою геніталій дівчини і не міг допустити, щоб цим «чудом» володів після нього хтось інший. Він одружився, і на цьому завершилася блискуча авантюрна кар’єра коханця Джованні Джакомо Казанови: він так жодного разу і не зрадив її...

«Я був народжений для протилежної статі», — писав у своїх спогадах знаменитий Джакомо Казанова. Або таке: «Яке задоволення — згадувати свої задоволення!» Придбані у 2010 році за рекордні для рукопису 9,6 мільйона доларів оригінальні еротичні мемуари Джакомо Казанови одразу здобули статус французької священної реліквії. Документ, який налічує
3700 сторінок, потрапив до приватної колекції після смерті Казанови у 1798 році. Французький уряд неодноразово заявляв про свій намір придбати легендарний твір, аж доки анонімний меценат не викупив мемуари і не передав їх уряду Франції. Урядова комісія назвала їх «національним надбанням», хоча Казанова народився у Венеції.

За життя він не мав жодного уявлення, чи його головний твір коли-небудь буде опублікований. Його вперше надрукували у
1821 році у жорстко цензурованій версії. Видання було засуджено з амвона і занесено у список книг, заборонених Ватиканом. У 2011-му деякі зі сторінок рукопису – непристойні, провокаційні, хвалькуваті, самоглузливі, філософські, ніжні і ще досі шокуючі – вперше демонстрували публіці у Парижі...

Джакомо Казанова об’їздив усю Європу. Його приймали такі великі монархи, як Катерина II, Фрідріх Великий, Людовик XV. Перед сучасниками він поставав як письменник, хімік, математик, історик, фінансист, юрист, музикант і таємний агент. Однак у першу чергу Казанова прославився як великий італійський авантюрист і коханець. Він називав своєю професією розпусту, а головною справою життя – чуттєві насолоди.

Марина ЛУГОВА

Читайте також: Молодий чоловік шукає серед волинянок, і не тільки, собі жінку до 39-років

Telegram Channel