Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Батьки, зверніть увагу: може, у вас майбутній президент росте…

Спеціальне письмове приладдя для ліворуких є не у всіх, тому маленьким шульгам знадобиться у школі чимало терпіння й наполегливості.

Фото із сайту jak.bono.odessa.ua.

Батьки, зверніть увагу: може, у вас майбутній президент росте…

— Мій маленький син усе бере лівою рукою. Скільки не стараюся, з цим нічого не вдається зробити. Хочу знати, як впливає така особливість дитини на її розвиток, на подальше життя. Михайлик скоро піде в садочок, потім — до школи. Як допомогти йому там адаптуватися? — запитує читачка з Ковеля

В одній «компанії» з Ейнштейном, Юлієм Цезарем, Біллом Гейтсом…

Головна порада, яку дають батькам ліворуких дітей медики та психологи, — не драматизувати ситуації й не акцентувати на ній уваги. Аномалія, про яку йдеться, далеко не рідкісна. Приблизно 10–15 від­сотків людей є шульгами. Наприклад, половина із останніх американських президентів — лівші: Рональд Рейган, Джордж Буш, Білл Клінтон, Барак Обама. Серед відомих ліворуких українців — Степан Бандера, спортсмен Олег Блохін, музикант Свято­слав Вакарчук, письменник Віталій Коротич… Дослідники з Університету святого Лоуренса у США виявили, що серед шульг значно більше людей із високим IQ, творчих, талановитих особистостей, аніж серед праворуких. Тому бути в одній «компанії» з Ейнштейном, Юлієм Цезарем, Біллом Гейтсом — дуже непогана перспектива.

А чи знаєте ви, що загалом до 40 відсотків серед нас — лівовухі, 30 — лівоокі і
20 відсотків — лівоногі? У справжнього шульги «головною» є не тільки ліва рука, але й нога, око, вухо. Намагаючись це виправити, ми втручаємося у найтонші механізми діяльності головного мозку, що користі не дає. Навпаки, в маляти може виникнути стан підвищеної тривоги, стрес, страх.

Силоміць переучувати шульгу не можна, природа все одно візьме своє.

На думку більшості психологів і фізіологів, до 4–5 років робити які–небудь остаточні висновки неправильно. Десь із 4 місяців і до дворічного віку переважає то одна, то інша рука. У період від двох до чотирьох років обидві кінцівки в малюка практично рівноцінні. І тільки після досягнення 4–5 років можна знати напевне, чи є дитина шульгою.

У більшості випадків ми можемо говорити про спадкоємну ліворукість, коли в когось із членів родини була така особливість. Але це точно не можна вважати хворобою. Домінування лівої руки, ноги, ока, вуха викликано тим, що з ряду причин функції правої півкулі головного мозку зосереджені в таких дітей у лівій півкулі.

Наприклад, у «чистого» правші за мовлення, читання і письмо відповідає ліва півкуля, права ж має більш глобальні функції: у її «веденні» знаходиться сприйняття музики, звуків природи (співу птахів, криків тварин, плескоту води, шуму дощу, інтонацій і тембру голосу). У «чистих» шульг (їх приблизно до 10 %) усе навпаки. Але ж, як відомо, правою частиною тіла керує ліва півкуля, а лівою — права. Отже, коли лівшу змушують писати правою рукою, він не може задіяти для освоєння цієї навички ділянку мозку, самою природою призначену для контролю за усною і письмовою мовою. У результаті в лівій півкулі в шульги починає поступово формуватися додаткова мовна зона. Але процес іде досить повільно, важко, тому що відповідної бази в цій частині головного мозку немає. От тому в ліворуких нерідко спостерігається затримка мовного розвитку (особливо в хлопчиків), шепелявість, гаркавість, заїкуватість. Багато дітей–шульг важко навчаються читати і писати.

З природою марно сперечатися

Льюїс Керрол (справжнє ім'я Чарльз Лютвідж Доджсон, професор математики в Оксфорді) у книжці «Аліса в Задзеркаллі» яскраво описав відчуття лівші, бо сам був таким. Відомо, що ліворукі люди здебільшого мають виражені творчі здібності, але вони менш рішучі та чутливіші до критики. У шульг спостерігається дисбаланс в обробці емоцій правою та лівою півкулями, тому в них частіше буває поганий настрій, вони вперті, вразливі, дуже емоційні. У багатьох із них виявляють талант до музики і навіть абсолютний слух.

І маленьким, і великим лівшам бажано мати спеціальне письмове приладдя. Шульги, коли пишуть, ручку не тягнуть (як правші), а штовхають її. Їм важко: болять пальці і вони не бачать, що виходить. Цим діткам потрібні в зошитах лінійки зі шкалою в інший бік, тригранні олівці, які легко тримати в руці, а також інші зручні побутові речі. Наприклад, тепер можна знайти прописи для ліворуких першокласників.

Труднощі виникають через те, що в нас прийнято писати зліва направо. Якщо ж домінуюче око в дитини — ліве, то вона не відразу може навчитися орієнтуватися на аркуші паперу. Її погляд мимоволі спочатку падає на правий бік книги, зошита. Буває, що малюк починає читати слово з кінця. Розуміє, що виходить нісенітниця, і не зважується вимовити її вголос. Дорослі ж (як батьки, так і вчителі) навіть не здогадуються, що таке можливо, і тому не знають, як допомогти.

У таких випадках треба позначати літеру, з якої слід починати читати. Або ж ставити стрілочки. Якщо дитина пише друковані літери дзеркально, «у зворотний бік», робити їй зауваження даремно. Краще запропонуйте виводити літери по пунктирних лініях.

Усне розв'язування задачок на обчислення таким школярам теж дається важко, вони взагалі не можуть швидко знаходити розв'язок. На таку особливість мають зважати і батьки, і вчителі.

Намагайтеся не зітхати з цього приводу, ставтеся до ліворукості, як до чогось звичайного. Так, ідеальним було б навчити лівшу користуватися обома руками. Адже всі знаряддя праці, вся техніка, всі музичні інструменти розраховані на те, що їх будуть брати правицею. Але силоміць переучувати шульгу не можна, природа все одно візьме своє.

Ще в сиву давнину наші пращури звернули увагу на ліворуких і праворуких людей, їхні особливості, тоді й з’явилися визначення — правиця, десниця. У багатьох мовах слово «лівий» має негативне значення. Звідси негативний смисл у багатьох фразеологізмах — «лівий заробіток», «встати з лівої ноги», «ходити наліво». Але згадаймо шульгу з оповідання Лєскова «Лівша», який зумів підкувати блоху й кинути виклик усім правшам. Може, й у вас росте майстер «золоті руки» чи майбутній президент…

Оксана КРАВЧЕНКО.

Реклама Google

Читайте також: Як підтримати у дитині краще.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel