Курси НБУ $ 39.30 € 42.31
Як підтримувати здоровий баланс холестерину?

Здорове харчування – не означає дієта.

Фото - ілюстративне.

Фото зі сайту: Альтамедика.

Як підтримувати здоровий баланс холестерину?

Зауважила в себе на повіках жовтуваті «вузлички», схожі на дрібненьке пшоно під шкірою. Зібралася йти до дерматолога. Але мені сказали спочатку перевірити рівень холестерину в крові

Виявляється, поява на обличчі невеликих утворень, які називаються ксантоми, це не косметичний дефект, а сигнал про підвищений ризик атеросклерозу, серцевого нападу, ішемічної хвороби та інсульту. Адже «сіє» на нашому тілі «просо» саме високий холестерин.

Головна причина — нездоровий раціон, недоїдання або, навпаки, зловживання шкідливими продуктами. А ще — малорухливий спосіб життя, шкідливі звички, ожиріння, ниркова недостатність та інші патології нирок, цукровий діабет.

Відомо, що зміна харчування може знизити загальний рівень холестерину на понад 10%. Потрібно вживати менше продуктів, що містять насичені жири (м’ясо, сало, масло, незбиране молоко) та надавати перевагу складним вуглеводам (овочі, фрукти, крупи з цільного зерна).

Правильно харчуватися — не означає, що треба мучити себе дієтами.

До прикладу, омега-3 — поліненасичені кислоти, що є в рибі, бобових та горіхах — зменшує запалення та запобігає утворенню атеросклеротичних бляшок. Але правильно харчуватися — не означає, що треба мучити себе дієтами. Адже при раптовій відмові від жирів печінка почне компенсувати їх дефіцит та ще більше продукуватиме холестерин.

Доведено, що відмова від куріння теж дуже благотворно впливає на організм. Тютюнова залежність призводить до вибуху вільних радикалів, чим сприяє розвитку атеросклерозу, хвороб серця та легенів.

Щоб запобігти біді, потрібно регулярно робити ліпідограму — дослідження крові, що встановлює рівень загального холестерину та його фракцій, жирних кислот. За необхідності лікар призначає препарати — статини, вживання яких може знизити загрозу серцевого нападу або інсульту приблизно на чверть.

Реклама Google

Джерело: Ірина ГОРОБЧЕНКО
Telegram Channel