Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Навіть НЛО навідувалось на український «Памір», звідки фіксували будь-який політ від Туреччини до Балтійського моря

Станція, що складається з п’яти величезних антенних куполів, була побудована в часи холодної війни.

Фото із сайту untime.kiev.ua.

Навіть НЛО навідувалось на український «Памір», звідки фіксували будь-який політ від Туреччини до Балтійського моря

Тут було зроблено все, аби електроживлення не могло вимкнутися ні на мить

На одній із найвищих вершин буковинських Карпат — горі Томнатик — сховані п’ять величезних білих куполів. Це закинута радіолокаційна станція «Памір». Вона працювала з 1960–х аж до середини 1990–х років. У розпал холодної війни це було справжнє диво серед військових об’єктів, надважливе для радянської влади. Саме з цієї секретної радіолокаційної станції, розташованої на висоті 1565 метрів поблизу кордону з Румунією, стежили за повітряним простором. Система охоплювала величезну територію: від турецького узбережжя до Балтійського моря.

Схований від очей куточок Буковини довго укривав у своїх лісах  цей секретний військовий об’єкт.
Схований від очей куточок Буковини довго укривав у своїх лісах цей секретний військовий об’єкт.

 Усю інформацію з РЛС «Памір» повідомляли у Чернівецький командний пункт, а звідти — у Львівський. І вже там дані опрацьовували та передавали безпосередньо до центрального пункту в Київ. Однак у випадку підтвердження інформації про порушення повітряного простору Радянського Союзу саме у Львові приймали рішення, чи піднімати авіацію.

Читайте також: Приїздіть на Рівненщину – там посеред вулиці валяються гроші (Відео).

На Томнатику було ціле військове містечко — своєрідна високогірна автономія. Казарми, їдальня, лазня, пральня, продовольчі склади й навіть пекарня. Також тут була власна дизельна електростанція. Коли світло вимикалося через погодні умови чи з якихось інших причин, станція «Памір» продовжувала працювати. Окремо були дизелі, які обслуговували офіцерські будинки, КПП і все військове містечко. А у спеціальних бункерах — ті, які забезпечували роботу радіолокаційної станції.

Куполи ж побудували для того, щоб захистити антени від сильного вітру та морозу. Крім того, основа купола могла витримати навіть 250 кг снігу на метр квадратний.

На станції «Памір» спостерігали й «вели» знаменитий політ німця Матіаса Руста в 1987 році, аж до приземлення на Красній площі в Москві. Його бачили, але ніяких команд «зверху» не було.

На станції «Памір» спостерігали й «вели» знаменитий політ німця Матіаса Руста в 1987 році, аж до приземлення на Красній площі в Москві. Його бачили, але ніяких команд «зверху» не було. Саме після того випадку сюди завезли нове обладнання для спостереження і за низьколітаючими цілями — станцію «Перископ». Вона ловила не лише повітряні об’єкти, а й могла засікти поїзд або навіть машину.

Два з п’яти куполів розмалювали українськими орнаментами.
Два з п’яти куполів розмалювали українськими орнаментами.

 Колишні працівники станції розповідають, що одного разу бачили НЛО. Приблизно о дев’ятій годині вечора вони помітили яскравий прожектор, який летів на дуже низькій висоті, без звуку, жодні радари його не зафіксували. Він трохи покружляв над станцією і полетів. Що це було насправді — інопланетяни чи якась нова розробка американців — досі невідомо.

У перші місяці незалежності України румунські літаки часто робили «вилазки». Вони намагалися залетіти якомога далі на нашу територію, перевіряли пильність систем ППО. Утім, їх виявляли ще за 40 км від кордону. Одразу військових нашої станції приводили у повну бойову готовність. Румунські літаки розвертались, так і не ризикнувши перетнути український кордон.

Нині все більше туристів дізнаються про це фантастичне місце і приїжджають сюди.
Нині все більше туристів дізнаються про це фантастичне місце і приїжджають сюди.

 5 листопада 1995 року радіолокаційна станція «Памір» припинила свою роботу. Військовий об’єкт закрили, техніку вивезли. Залишилися тільки напівзруйновані казарми та занедбані куполи. Однак і зараз у найбільшому з них можна побачити величезну радіолокаційну антену «П-14 Лена», яка свого часу вважалася неймовірним технічним досягненням. Вона могла працювати за температури від -50 до +50 градусів і витримувала пориви вітру до 30 км/год.

Реклама Google

Нині все більше туристів дізнаються про це фантастичне місце і приїжджають сюди. «Памір» приваблює не лише гірських мандрівників, але й любителів загадкових футуристичних споруд.

На вершині Томнатика вже кілька років поспіль проводиться етнофестиваль. На одному з них два з п’яти куполів розмалювали українськими орнаментами. Також станція «Памір» стала локацією для кліпу на пісню «1944» переможниці Євробачення-2016 Джамали.

Ольга ВЕКЕРИК.
За матеріалами ukrinform.ua, tsn.ua, travel.24tv.ua.

Telegram Channel