Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
«Нелегка ти, шапко Мономаха.  І вікторина Гарбузяча…»

Волинь-нова

«Нелегка ти, шапко Мономаха. І вікторина Гарбузяча…»

«Судячи із завдань останніх турів від Грицька Гарбуза, складається враження, що заховані предмети зашифровано все більш вишукано й заплутано, із майстерним введенням в оману читачів. Прихованих натяків і підтекстів стає все більше. Інтрига, цікавість, азарт сягають піку. Думки заводять на манівці, асоціативні ряди розгалужуються чим далі — все більше. Так було і цього разу…»

Як би мені не приємно було чути ці улесливі слова, але мушу зробити паузу в цитуванні листа абсолютної переможниці нашого конкурсу, щоб нагадати запитання, відповідь на яке сьогодні оголошуємо.

«Гарбуз із секретом» — 33 (2021)

Цей предмет точно є у вас вдома. Не комп’ютер. Виступає мірилом матеріального і духовного, але часто потребує жертв. Пов’язаний із особливою пожежею. Іноді його треба просто підняти, хоча у приказці люди пішли значно далі… Буває до кольору до вибору і матеріалу, гендерної і негендерної рівності. Хоч коли назвете один характерний колір — всі дізнаються про цей предмет, який грає роль вершника, установи охорони здоров’я, навіть фінансової… Я вже мовчу, коли назвати прізвище.

Що знаходиться у гарбузі?

Для того, щоб озвучити відповідь, я просто продовжу цитувати лист Ольги Сидорук із села Кропивники Ковельського району Волині:

«І перше, що спало на думку: у гарбузі захована звичайнісінька шапка. Цей головний убір дійсно виступає мірилом духовного і матеріального. Шапка може свідчити про статус, вік, коло зацікавлень людини, яка її носить. У багатьох релігіях світу цей головний убір має різні назви, але завжди вказує на духовний сан чи посаду того, хто її носить: пригадаймо тіару Папи Римського, митру священнослужителів у православному християнстві, штраймл хасидів, нерінг буддистів… Тюбетейки, фески, бейсболки, капелюхи — усіх назв і не перелічити. Дійсно, «до кольору до вибору і матеріалу, гендерної і негендерної рівності». У шапку збирають пожертви нужденні, у шапці зберігають заощадження. Ну а особлива пожежа — це про приказку «На злодієві й шапка горить». І це ще не вся народна мудрість про цей головний убір: дати по шапці; одягти шапку не по собі; голова не на те, щоб тільки шапку носити; задирай голову настільки, щоб шапка не злетіла; той Іван, та не та шапка.

 Знаменита регалія важить трохи менше кілограма.

Шапку скидають із голови на знак привітання або вшанування когось. Але вислів скидати перед кимось головний убір набув і непрямого значення: підлещуватись до когось, задобрювати. Козаки ж обирали нового гетьмана чи отамана підкиданням шапок угору. А вислів «підкидати шапку» означає святкувати перемогу, радіти.

Один характерний колір цього предмета — це, звісно, червона шапочка та однойменна казка Шарля Перро. Шапка грає роль вершника, бо вона завжди на голові власника. За допомогою головного убору ми рятуємося і від холоду, і від спеки — бережемо наше здоров’я. І прізвище, з яким він асоціюється, — Мономах. Відомий вислів «Нелегка ти, шапко Мономаха» свідчить не лише про вагу цієї реліквії (у прямому значенні), а й про те, що людині, наділеній владою, завжди нелегко», — тут ми обірвемо лист пані Ольги, щоб сказати їй голосне «Віват!» А ще, що сьогодні вона забирає всі наші грошики — 350 гривень призових: 150 — за перемогу в конкурсі листів, 200 — за те, що єдиною розкусила це запитання! Супер–пупер!

Нам же час шукати нових переможців, тож оголошуємо чергове завдання.

«Гарбуз із секретом» — 37 (2021)

У кабінеті шефа стоїть поруч 5 скульптур людей різної статі, пов’язаних зі світом літератури. Одна з них символізує цифру «2», бо герої —нерозлийвода, три інші — найвідоміше в одній із держав тріо, тобто «трійку», ще одна — цифру «4», точніше «всесвітньо відому четвірку». Якщо провести асоціації з футбольними країнами, то одна з них двічі здобувала Кубок світу, друга один раз ставала найсильнішою на планеті, а третя трофеїв не здобувала, бо доволі посередня в копанці. На одній із п’яти скульптур є тварини, у шістьох героїв із дев’яти — головний убір, три із п’яти скульптур мають зброю. Портрет того, у кого зброя найдовша, ми і заховали.

Чиє зображення знаходиться у гарбузі? (Якщо назвете всіх героїв 5 скульптур, отримаєте ще один додатковий бал).

Слово–відповідь треба надіслати до 2 жовтня тільки у вигляді телефонного sms–повідомлення на номери: 0501354776 і 0672829775 (наприклад: «Дерево», «Три ведмеді», «Світлана Орловська»), але обов’язково вказати після слова–відповіді у дужках ще й своє ім’я і прізвище (наприклад: «М’яч» (Максим Мохнюк)».

Увага: з одного номера можна відправляти лише одне sms! Цей номер і братиме участь у жеребкуванні при розіграші призових 200 гривень, якщо правильних відповідей буде більше двох. А ще спеціальний приз — 150 гривень — отримає той, хто в листі на поштову адресу (43025, м. Луцьк, просп. Волі, 13) чи електронну ([email protected]) найяскравіше опише, як шукав відповідь.

 

Це цікаво!

Її одягали лише один раз

Шапка Мономаха (на фото) — головний убір (тюбетейка) із соболиним обрамленням, прикрашений коштовним камінням і хрестом (XIV ст.)

Найвірогіднішою видається версія, що хан Узбек подарував цей головний убір московському князю Юрію Даниловичу в 1317 році під час одруження з донькою хана Кончакою. Наприкінці XV ст. її перейменували (чи перехрестили), додавши хреста й хутряне обрамлення.

Знаменита регалія важить трохи менше кілограма. За початковим описом випливає, що її основа виготовлена з дерева і зсередини обклеєна оксамитом. Із зовнішньої сторони вона обкладена вісьмома філігранними пластинами із золота. Її прикрашає соболине хутро на оторочці і 43 дорогоцінні камені: сапфіри, смарагди, рубіни й перли.

Шапка мала особливий статус і функцію. Нею вінчали на правління московських царів, причому кожен одягав шапку лише один раз: під час урочистої церемонії її прилюдно покладали на голову нового царя, а після цього ховали в скарбницю.

Грицько ГАРБУЗ.

Читайте також: «Гарбуз із секретом», або За що в дитинстві пригощають березовою кашею?

Реклама Google

Telegram Channel