Курси НБУ $ 38.97 € 42.45
«А яблука падають... Хто ж їх збиратиме?  Падають яблука жовтим дощем...»

Фото-із-сайту-1000.menu

«А яблука падають... Хто ж їх збиратиме? Падають яблука жовтим дощем...»

Саме про цю пісню нагадує осіння пора, щедра на золотобокі плоди, якими просто встелена трава попід деревами в садку. А ще про те, що час готувати на зиму яблучне варення, повидло, джем – що кому смакуватиме

Яблучне варення з лимоном і корицею

 

 

Інгредієнти: 1 кг яблук, 1 кг цукру, 1 лимон, 1,5 ч. л. кориці, 0,5 л води.

Приготування. Помийте лимон, натріть цедру на тертку, вичавіть з нього сік. Приготуйте сироп: у 0,5 л теплої води всипте цукор і помішуйте до повного його розчинення. Додайте лимонну цедру і сік, доведіть сироп до кипіння, зніміть з плити і залиште, щоб настоявся й охолонув, потому процідіть. Почищені від шкірки й серцевини яблука наріжте невеликими шматочками. Сироп знову доведіть до кипіння, всипте в нього покраяні яблука і дайте їм настоятися 2–3 години, після чого знову ставте варення на плиту і варіть 5 хвилин з моменту закипання, знімаючи піну. Через 3–4 години ще раз доведіть до кипіння, додайте корицю і варіть 5 хвилин. Розлийте готове варення у стерилізовані слоїки і закатайте.

До речі

Не кожен сорт годиться для повидла

Щоб запастися яблучними смаколиками, рекомендується брати місцеві сорти, бажано пізні. А от імпортні яблука для цього абсолютно не годяться.

Ідеальним виходить повидло з Антонівки. Це міцний, не надто солодкий сорт, і за ціною доступний, а багато хто має свої на садовій ділянці. Годяться також Ранет, Симиренка, Глостер. Дуже важливо, щоб вибрані яблука були кислуватими – тоді вийде оптимальний рівень солодкості.

Джем «Янтарний»

 

 

Інгредієнти: 2 кг яблук, 1 кг цукру.

Приготування. Помийте яблука, очистить їх від серцевин і шкірки, наріжте невеликими шматочками, засипте цукром і залиште на 1 годину. Тоді поставте каструлю з яблуками на вогонь і тушкуйте
40 хвилин до повного розм’якшення. Ретельно перемішуючи, варіть на слабкому вогні до потрібної консистенції – готовий джем не повинен стікати з ложки. Перелийте його у стерилізовані банки і закатайте кришками.

Яблучне повидло з гарбузом

 

 

Інгредієнти: по 1 кг яблук і гарбуза (важити треба очищені продукти), сік 1 лимона, 850 г цукру.

Приготування. Почати доцільно з гарбуза, бо почищені яблука швидко темніють. Гарбуз помити, зрізати шкірку, вибрати насіння, покраяти на шматки, а потім натерти їх на крупній тертці. У велику ємність із товстими стінками викласти гарбуз, присипати половиною цукру. Так само порізати почищені яблука, також скласти їх у каструлю і засипати рештою цукру. Коли плоди пустять сік, поставити обидві каструлі на вогонь і варити гарбуз та яблука до м’якості. Трохи охолодити і зручним для вас способом (за допомогою товкача, блендера, м’ясорубки тощо) перетворити інгредієнти на пюре, змішати їх, довести до кипіння, влити сік лимона і варити до бажаної густоти, постійно помішуючи. Готове повидло розфасувати по стерильних банках і закрутити.

Яблучно-кабачкове варення

 

 

Інгредієнти: 1 кг очищених яблук, 1 кг очищених кабачків, 2 кг цукру, 0,5 ч. л. кориці.

Приготування. Яблука нарізати скибочками і відварити у воді до прозорості. Відвар зцідити і відставити. Кабачки, очищені від шкірки й насіння, покраяти шматочками, такими ж, як і яблука. Проварити кабачки 2–3 рази по 7–8 хвилин, щоразу міняючи воду, потому відкинути на друшляк. У каструлі або мисці з товстим дном зварити густий сироп із яблучного відвару (2 скл.) і цукру, додати в нього яблучні й кабачкові дольки і варити на малому вогні, акуратно збираючи піну. Наприкінці всипати корицю чи ванільний цукор. Можна додати цедру лимона або апельсина до смаку. Готове варення гарячим розкласти у простерилізовані слоїки й герметично закрити.

А ви знали, що...

Варення, джем, повидло, конфітюр – у чому різниця?

Слово «варення» походить від «варити», тому насправді це зварені у сиропі фрукти або ягоди, які у процесі приготування зберігають свою форму. Варення зазвичай варять з одного виду фруктів або ягід, при цьому відбирають їх дуже ретельно: усі вони повинні бути однакового розміру, зрілості і щільності, без хвостиків.

Повидло – це також варення, тільки у перетертому вигляді. Схема така: спочатку варять фрукти-ягоди у сиропі, потім перетирають через сито, щоб позбутися кісточок, шкірки та насіння. У результаті виходить солодка густа маса, яку можна мазати на хліб або використовувати як начинку для пиріжків чи іншої випічки.

Джем за консистенцією нагадує щільне желе. Для його приготування згодяться будь-які фрукти і ягоди – хоч цілі, хоч прим’яті. Основна відмінність джему від варення у тому, що варення готують на слабкому вогні, у той час як полум’я при варінні джему постійно збільшують. Джем, як і повидло, чудово підійде у якості начинки до пиріжків, а варення у цьому випадку просто розтечеться.

А ось слово «конфітюр» у перекладі з французької означає «варити у цукрі», тобто, по суті, це те ж варення. Але... на вигляд це справжнісінький джем: із желеподібною консистенцією та шматочками фруктів і ягід. Фішка конфітюру ще й у тому, що його готують не тільки із фруктів або ягід: у Франції, наприклад, популярний цибулевий конфітюр, який є чудовим доповненням до м’яса, сирів та паштетів.

Варення з горіхами

 

 

Інгредієнти: 1 кг яблук, 150 г ядер волоських горіхів, 1 середній лимон, 1 скл. цукру, 1 лавровий листок, 2–3 горошини чорного перцю, 0,5 ч. л. лимонної кислоти.

Приготування. Звичайне яблучне варення стане оригінальним, якщо додати в нього трохи горіхів, за бажанням можна взяти волоські, мигдаль, фундук або навіть кешью. Помиті і просушені яблука почистіть, видаліть серцевину і наріжте кубиками. Щоб вони не потемніли, опустіть їх на 2–3 хвилини у воду з додаванням лимонної кислоти (або оцту). Відцідивши рідину, яблучні кубики перекладіть у каструлю, засипте цукром. Лимон разом зі шкіркою наріжте великими скибочками, додайте до яблук. Скраю покладіть лавровий лист і, не перемішуючи, поставте на слабкий вогонь. Тим часом підсушіть і подрібніть горіхи. Після закипання яблучної маси, зменшіть полум’я і варіть 10 хвилин. Потому дістаньте лавровий листок і скибочки лимона, а горіхи всипте і, помішуючи, готуйте до прозорості яблук та уварювання сиропу. Коли варення буде майже готовим, на кілька хвилин покладіть у нього горошини чорного перцю. Вимкніть плиту, вийміть перець, розкладіть варення у простерилізовані слоїки і закатайте.

Яблучне повидло з цукерками

 

 

Інгредієнти: 1,5 кг очищених яблук, 0,5 кг цукру, 100 г цукерок «Дюшес» (можна замінити на «Барбарис» або «М’ятні»), 1 ст. л. оцту.

Приготування. Яблука почистити, нарізати середніми скибочками, перемішати їх у каструлі з цукром і залишити на 8–12 годин, щоб пустили сік. Далі, помішуючи, довести до кипіння і варити 20 хвилин. Залишити на 6 годин. Тоді знову проварити 20 хвилин і залишити на 6 годин. Після другого разу у гарячі яблука додати цукерки, перемішати, щоб вони розчинилися. Через 6 годин прокип’ятити ще 20 хвилин, наприкінці влити оцет, ретельно перемішати і проварити ще 5 хвилин. Після трьох таких процедур майже всі яблука розваряться, але певна частина все ж буде шматочками. Їх можна залишити у повидлі такими, як є, або подрібнити блендером. Гарячу масу розлити у стерилізовані баночки і закатати.

Telegram Channel