«За хатою, у садочку, у зеленому віночку та в червоних намистах стала пава молода…» - «Волинь» — незалежна громадсько–політична газета
Курси НБУ $ 27.10 € 30.58
«За хатою, у садочку, у зеленому віночку та в червоних намистах стала пава молода…»

Зазвичай калину зберігають сушеною чи замороженою, пересипають ягоди цукром, але є й незвичні рецепти.

Фото із сайту mixladys.ru.

«За хатою, у садочку, у зеленому віночку та в червоних намистах стала пава молода…»

Минули перші заморозки — ​значить, пора заготовляти цілющі ягоди калини, адже це — ​багатюща скарбниця вітамінів, захист від хвороб і передчасного старіння. Вона допоможе впоратися із застудою, нормалізувати тиск, заспокоїтися, подолати безсоння, боротися з набряками та вирішити проблеми зі шкірою… Тож не вагайтеся, чи робити на зиму заготовки із цієї диво-ягоди, — ​беріться до справи! Зазвичай калину зберігають сушеною чи замороженою, пересипають ягоди цукром. Для тих же, хто хоче спробувати чогось нового і незвичного, пропонуємо добірку цікавих рецептів

Калиново-яблучний мармелад

Інгредієнти: 1 кг калини, 1,5 кг осінніх яблук (краще антонівка), 1,5 кг цукру.

Приготування. Калину промити, обірвати ягоди з кетягів, розім’яти і протерти через сито. Яблука помити, спекти в духовці до м’якості, також протерти. Змішати калинове і яблучне пюре, всипати цукор і варити до загустіння. Потім масу викласти у форми й сушити в духовці при температурі 50–60°C. Готовий мармелад розрізати на шматочки, обкачати в цукровій пудрі.

Штрудель із яблуками й калиновим соусом

Інгредієнти: 4 листки тіста філо, 3 зелені яблука, жменя калини, 2 апельсини, 100 г цукру, 4 ст. л. мигдального борошна, 3 ст. л. мелених сухарів, вершкове масло; для соусу — ​150 г калини, по 60 г цукру і меду.

Приготування. Яблука почистіть, наріжте середніми кубиками. З апельсинів зніміть цедру, виріжте м’якоть із плівок. Обсмажте яблука у вершковому маслі 10 хвилин, додайте калину, цукор, цедру й м’якоть апельсинів, тушкуйте 5 хвилин. Додайте мигдальне борошно й сухарі, прогрійте. Змажте кожен лист філо розм’яклим маслом, викладіть начинку, згорніть рулетиком, підгорнувши всередину краї. Зверху теж змажте маслом. Випікайте 10 хвилин при 200°C. Для соусу калину покладіть у сотейник, додайте цукор, мед і 50 мл води, доведіть до кипіння, варіть 15 хвилин. Потім збийте блендером і протріть через сито. Подавайте до штруделів.

Повидло

Інгредієнти: 3 кг калини, 1,5 кг цукру, 600 мл води.

Приготування. Відокремте ягоди від гілочок, добре вимийте, перекладіть у каструлю з нержавійки або сотейник. Залийте водою і поставте на вогонь. Проваріть калину до м’якості. Коли трохи схолоне, перетріть через друшляк або відіжміть через марлю. Влийте цей сік із м’якоттю в каструлю, проваріть 10 хвилин з моменту закипання і зніміть із вогню. Остудіть, а потім повторіть процедуру. Після третього кип’ятіння розкладіть у стерильні банки і герметично закатайте. Зберігайте заготовку в холодильнику або в підвалі.

Пастила

Інгредієнти: 300 г калини, 250 г цукру, 2 г лимонної кислоти.

Приготування. Ягоди очистіть від сміття та плодоніжок, промийте й обсушіть. Пропустіть калину через соковижималку, перелийте сік в каструлю, поставте на вогонь і варіть до консистенції густого пюре. Тоді додайте цукор, лимонну кислоту і кип’ятіть при постійному помішуванні на повільному вогні приблизно 12–17 хвилин, поки маса стане ще густішою. Лоток сушки застеліть пергаментним папером і розрівняйте калинове пюре силіконовою лопаткою по всій площині тонким шаром. Вмикайте сушку — ​і приблизно через пів години пастила буде готова. За бажанням її можна згорнути рулетом. Якщо у вас немає спеціальної сушки для фруктів та овочів, можна зробити пастилу в духовці. Для цього на деко з пергаментом розкладіть калинову масу і поставте в духовку на 15–20 хвилин при мінімальній температурі.

До речі

З тонкого шару пастили можна сформувати оригінальні порційні десерти, які стануть справжньою окрасою святкового столу.

Для приготування можна використовувати як свіжі, так і заморожені ягоди.

 

А ви знали, що…

Калина — ​чудовий косметичний засіб

Її розлогий кущ здавна ріс чи не біля кожної хати. Дівчата вплітали яскраві кетяги в коси і вінки, соком ягід фарбували губи і підрум’янювали щічки…

А косметологи радять використовувати її ягоди для приготування тонізуючої маски. Змішати сік калини, мед, збитий білок, кефір і дрібний геркулес. Нанести на обличчя (уникаючи ділянки навколо очей) й зону декольте. Через 15–20 хвилин змити. Можна робити таку маску 1–2 рази на тиждень.

Читайте також:У лісі ще є: топ-4 рецепти з опеньок


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.