Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
Українка Олена Жук рятує Карпатське море (Фото)

Родина Олени переконалася, що прибирання навколо водосховища – насправді складна робота. Треба збирати сміття на схилах і в болоті, часто промочувати ноги, чіплятися за гілки, тягти мішки по крутому березі наверх.

Фото із сайту uzhgorod.net.ua.

Українка Олена Жук рятує Карпатське море (Фото)

Ця жінка з Мукачева вже 10-й рік збирає екопікніки на березі Вільшанського водосховища, роташованого на річці Теребовля, що в Хустському районі Закарпатської області. Чому збирає? Тому що цю проблему з року в рік вирішують лише на «папері». А реально – своїми руками лише Лєна та волонтери

«Ой, тільки не називайте мене Оленою!» – каже усміхаючись і додає, що вона ніяка не героїня й не пані, а «просто собі Лєна». Проте саме ця жінка не побоялася спробувати змінити ситуацію у цій конкретній локації й разом зі своєю сім’єю влаштовує там прибиральні толоки.

Протягом останніх років водосховище зажило поганої слави через тонни сміття, яке воно змушене «прихистити».

Читайте також: Щовесни крига зносить місток через Турію, а жителі Ставища його відбудовують, щоб діти пішли в… «президентську» школу

Активісти поставили собі за мету зробити водосховище чистим. До цього ще далеко. Але рік волонтерства показав, що мета досяжна.
Активісти поставили собі за мету зробити водосховище чистим. До цього ще далеко. Але рік волонтерства показав, що мета досяжна.

 Починаючи від дамби, вгору по течії річки береги всіяні відходами, і чим ближче до Колочави, тим забруднення стає інтенсивнішим. Суть проблеми: з цього красивого гірського села ніколи, починаючи з часів незалежності, не вивозили сміття. Весь непотріб протягом року люди зносять на берег річки, а весняний паводок (або повінь дощова) все це змиває і несе в Карпатське море.

Спочатку справді було важко фінансово, адже перші п’ять пікніків організовували самотужки, залучали сімейні кошти – на пальне, на рукавички та сміттєві пакети, на їжу для волонтерів. Далі почали приєднуватися друзі.

Стати волонтером проєкту легко — ​достатньо заповнити анкету на фейсбук-сторінці ​Лєни Жук.

«Один із наших волонтерів має власну будівельну компанію, він забезпечує нас рукавицями та мішками для сміття. Потім також почали долучатися друзі, що, як і ми, є крафтовими виробниками (родина Лєни варить власне варення). Хтось пече хліб, каже, що готовий напекти на всіх хліба та смаколиків, інші пропонують: ми приготуємо боґрач... Голова Колочавської громади дає генератор, підприємець із Мукачева – автобус для довозу волонтерів, це наразі найдорожчий вклад. Адже з Мукачева, звідки на акції їде найбільше волонтерів (бо до нас приєднуються ще й люди зі Львова, були також кияни, одесити, іванофранківці, ужгородці), найманий транспорт коштує близько

7 тисяч гривень. Якось із чоловіком спробували підрахувати наші витрати на бензин за весь час підготовки та проведення екопікніків. За цей рік ми там побували понад 20 разів, з Мукачева туди-назад – близько 300 км, тобто мова йде про 6 тисяч кілометрів. Уже могли доїхати до океану!» – стверджує Лєна.

Також до екопікніків приєднуються культові закарпатські гурти «Чаламада», «Hudaki Village Band». Лідер «Чаламади» Роберт Тіводар приїздив кілька разів – і з гуртом, і з сім’єю. Усі ці музиканти – закарпатці, вони розуміють ситуацію: що вона критична і треба щось змінювати. Тому погоджуються приїжджати й виступати безкоштовно для учасників руху.

Стати волонтером проєкту легко – достатньо заповнити анкету на фейсбук-сторінці Лєни Жук. «Розуміємо, що в реаліях, які маємо, треба і прибрати, і не смітити. Тому й закликаємо усіх: «Прибери Карпати, як у себе біля хати!» – наголошує Лєна.

За матеріалами suspilne.oko, uzhgorod.net.ua.

Ольга СОКОЛОВА

Реклама Google

Telegram Channel