Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
Непоказний на вигляд, та насправді — безцінний: про користь та смак граната

Фото із сайту 5.ua.

Непоказний на вигляд, та насправді — безцінний: про користь та смак граната

Кінець осені — пора дозрівання граната. Його кулястий, вкритий шкіряною червонуватою оболонкою плід із численним насінням по праву вважають справжньою скарбницею мінералів, вітамінів та амінокислот. Гранат підвищує рівень гемоглобіну в крові, зміцнює імунітет та рекомендується для профілактики і лікування різних захворювань. А ще він просто смачний компонент багатьох страв — скуштуйте!

А ви знали, що...

  • Українське слово «гранат» походить від латинського granatus, що означає «зернистий».
  • Батьківщиною цієї рослини, за одними джерелами, вважають Іран та Афганістан, за іншими — Північну Африку.
  • Гранат — не фрукт, а ягода — так само, як і кавун. Так стверджують науковці на підставі того, що після цвітіння чагарників у зав’язі утворюються ягоди — ті самі гранати.
  • Гранат корисний для роботи серця, регулярне його вживання допомагає знизити артеріальний тиск і сприяє кровотворенню.
  • Гранатові зерна знижують вміст цукру в крові. Народна медицина радить діабетикам тричі на день приймати столову ложку гранатового соку, змішаного з чайною ложкою меду.
  • Сік і плоди граната підвищують рівень гемоглобіну в крові. Так, гранатовий сік, розведений у пропорції 1:1 з водою вживають по 100 мл тричі на день приблизно за пів години до їди. Підживлюючи так свій організм протягом двох місяців, можна успішно боротися з недокрів’ям.
  • Завдяки високому вмісту органічних кислот і наявності дубильних речовин гранатовий відвар ефективний для дезінфекції ротової порожнини і горла. При фарингіті, стоматиті корисні полоскання: 20 г подрібненої шкірки на 200 мл води прокип’ятити і процідити.
  • Вчені висловили думку, що гранат має й протиракову дію, адже містить антиоксиданти. Тож вважають регулярне вживання гранатового соку й зерен профілактикою онкологічних захворювань. Особливо корисно це людям, які пройшли курси хіміотерапії, хто живе в зоні з високим радіоактивним фоном або чия робота пов’язана з радіоактивними речовинами.

Салат «Ідеальна вечеря»

 

 Інгредієнти: пів головки пекінської капусти, пів граната, невеликий пучок кропу, сіль, перець — до смаку, 2 ст. л. олії без запаху.

Приготування. Це справді ідеальна страва для перекусу або легкої вечері, згодиться також для подачі із запеченим м’ясом, куркою або рибою. Капусту промийте, розріжте її навпіл, покрайте соломкою і зсипте в глибоку миску. Виберіть з половини граната зернятка, додайте в ємність до капусти. Всипте дрібно посічений кріп, посоліть і поперчіть, акуратно перемішайте з невеликим натиском, влийте олію і ще раз вимішайте. За бажанням можна додати подрібнену зелену цибулю або петрушку. Перед подачею на стіл салат варто трохи охолодити.

Курячі гомілки з кислинкою

 

 Інгредієнти: 1 кг гомілок, 5 цибулин, 2 гранати, 50 г вершкового масла, 50 мл олії, сіль та перець до смаку.

Приготування. Гомілки попередньо замаринувати в спеціях і залишити на 10–20 хвилин. Сковорідку розігріти, влити олію, викласти м’ясо. Обсмажити гомілки, періодично переветаючи, з усіх боків до рум’яної скоринки, вибрати на тарілку. Цибулю почистити, помити й порізати соломкою. На пательні розтопити вершкове масло, всипати цибулю й обсмажити її до золотистого кольору. Потому викласти на неї підрум’янені гомілки, посипати зернами граната, перемішати, влити води, накрити кришкою і тушкувати 15 хвилин. За цей час м’ясо вбере аромат граната й набуде специфічної кислинки. Готову страву подавати на стіл, прикрасивши свіжими зернами граната.

Салат «Рубіновий браслет»

 

 Інгредієнти: 1 гранат, 2 яйця, 300 г копченого або запеченого курячого філе, 3–4 картоплини, 150 г твердого сиру, майонез для заправки, сіль та перець — до смаку.

Приготування. Картоплю зваріть у «мундирах» у присоленій воді, охолодіть, почистіть і потріть на крупній тертці. Дрібно поріжте курятину, варені яйця. Сир потріть на середній тертці. У центр блюда поставте склянку, перевернуту догори дном, навколо неї викладіть інгредієнти, чергуючи пласти: картопля, змащена майонезом, курятина, майонез, яйця, сир, майонез. Зверху посипте зернами граната.

Десерт «Засніжена калина»

 

 Інгредієнти: 1 гранат, 250 мл гранатового соку, 0,5 ч. л. меленої кориці, 250 мл жирних вершків, 4 ст. л. цукру, 2 ч. л. крохмалю, дрібка ваніліну.

Приготування. Зріжте з граната вершечок, зробіть надрізи з боків, розламайте плід і витрусіть зернята, частину з них відкладіть для оздоблення десерту. Крохмаль залийте 2 столовими ложками гранатового соку. У сотейник влийте гранатовий сік, додайте зерна граната, корицю, розчинений крохмаль і 2 столові ложки цукру, доведіть суміш до кипіння, зменшіть вогонь і прогрівайте до загустіння, постійно помішуючи. Залиште соус під кришкою на деякий час, щоб настоявся й трішки схолонув, а тоді розподіліть по креманках чи склянках. Поки гранатовий пласт застигає, вершки збийте з 2 столовими ложками цукру та ваніліном, заповніть ними креманки доверху й поставте десерт у холодильник. Посипте зернятами граната, можна оздобити листочком м’яти.

Салат «Казка»

 

 Інгредієнти: 150 г салатної зелені, 1 куряче філе, 50 г волоських горіхів (підрум’янити на сухій сковорідці), 1/4 граната, 100 г кореня селери, 1 яблуко, 1 цибулина–шалот (або 1/4 білої чи звичайної ріпчатої цибулі), олія для смаження, сіль та чорний мелений перець — до смаку; для заправки — 50 г м’якого плавленого сиру, 1 ч. л. меду, 50 мл води, 2 ст. л. лимонного соку.

Приготування. Духовку розігріти до 200оС. У невелику сковорідку, яку потім можна поставити в духовку, влити трохи олії. Куряче філе натерти сіллю й викласти у розігріту сковорідку. Підрум’янити з обох боків, а тоді допекти в духовці 7–8 хвилин (при глибокому проколюванні має витікати прозорий сік). Поки готується м’ясо, в чашу блендера помістити всі інгредієнти для заправки і збити до однорідності, до консистенції негустої сметани. (Якщо заправка здасться надто густою, можна додати ще трішки води і знову збити.) Спечену курятину трохи охолодити й порізати невеликими шматочками. На сервірувальну тарілку викласти салатну зелень, посипати подрібненою цибулею та полити третиною заправки. Наступний шар — порізані соломкою яблуко та селера, їх також полити третиною соусу. Покраяне куряче філе розподілити зверху, полити рештою заправки і посипати все меленим чорним перцем, зернами граната й горіхами.

Як швидко і легко почистити гранат

1. Помийте теплою водою, щоб змити парафінову захисну плівку, яку виробники наносять, аби забезпечити триваліше зберігання. Промокніть рушником вологу.

2. Покладіть гранат на обробну дошку, акуратно неглибоко зріжте верхівку — так, щоб зерна залишилися цілими.

3. На зрізі стануть помітними білі плівки–перегородки, якими плід переділений на сегменти. По межах цих перегородок надріжте шкірку.

4. По цих сегментах, злегка притиснувши зверху, слід розламати гранат, але не до кінця, а так, щоб плід розкрився «квіточкою». Тоді переверніть його над глибокою ємністю і трохи постукайте дерев’яною ложкою або лопаткою — зернятка відокремляться і висипляться в посудину.

Читайте також: Квасолеві страви до посту: ситно і смачно.

Реклама Google

Telegram Channel