Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Умирати не треба:  людина стає ангелом…  під водою

Жака–Іва Кусто (1910 — 1997) називали Людиною океану.

Фото із сайту time.com.

Умирати не треба: людина стає ангелом… під водою

Це довів знаменитий французький дослідник морів і океанів Жак–Ів Кусто (на фото), питання про якого багатьох наших учасників кинуло в інтелектуальну безодню. Але, на щастя, не всіх. Бо знайшлися ті, хто, за Іваном Яковичем Франком, «хоч і труду мав досить, дивнії перли виносить»

Проте насамперед маю нагадати саме запитання, щоб новачки гри, тобто ті, хто вперше тримає в руках «Цікаву газету на вихідні», легко могли влитися до нашого гурту.

«Гарбуз із секретом» — 43 (2021)

Завдяки винаходу цього чоловіка люди отримали можливість робити те, що й ангели. Принаймні, сам він робив таке порівняння.

Ідеї цього пана у ХХ столітті нагадують грандіозні плани Ілона Маска у ХХІ. Проте від намірів жити в його раю, куди він закликав і демонстрував на власному прикладі, людство майже відмовилося, бо це нібито дуже затратно… Хоч і пробували.

Чиє фото знаходиться у гарбузі?

Ну а зараз я маю усі підстави надати слово Тетяні Репетило із села Гуляйполе Звенигородського району Черкаської області, яка полегшила мою роботу, розклавши відповідь, як завжди, по поличках.

«Прочитала і почала робити логічні, з моєї точки зору, висновки, — розкрила в листі секрет, як шукала відповідь, пані Тетяна. — Перше: грандіозні плани Ілона Маска колонізувати Марс, тобто заселити його людьми. Друге:

ХХ століття — це не зовсім про Космос. Отже, куди ще можна переселити людей? Відповідь: під землю або під воду. Спочатку на думку прийшов Адольф Гітлер із його бункером. Потім згадала, як любила дивитися передачі про підводну одіссею команди Жака–Іва Кусто. І тут таки зрозуміла — це відгадка. Світлина цього генія, дослідника океану, винахідника, фотографа, автора безлічі документальних книг та фільмів знаходиться у гарбузі. Частину інформації про нього пригадала, частину (дати, цитату про ангела) знайшла в інтернеті. Ділюся.

Жак–Ів Кусто з дитинства марив морем, навіть закінчив військово–морську академію і присвятив все своє життя вивченню глибин. У 1950 році він орендував списане судно і перебудував його під морську лабораторію, якій дав назву «Каліпсо». З цього моменту до останнього подиху життя його — це паломництво по водах. Він не просто вивчав світовий океан та його мешканців, а прагнув змінити світ і вплинути на історію цивілізації. В Жака була величезна заповітна мрія: переселити людей під воду. Тому у 1962 році він запустив фантастичний проєкт — перевірку можливості життя на дні океану. Недалеко від Марселя в Середземному морі був розміщений перший в історії справжній підводний будинок. Це була бочка 5 метрів довжиною і 2,5 метра в діаметрі, що мала назву «Діоген». Там жили цілий тиждень два товариша Кусто. У них був телевізор, радіо, бібліотека, непогане харчування і підводний моціон. У результаті стало зрозуміло, що під водою жити можна. Тоді, у 1963 році, експеримент продовжили і створили на дні моря село, де постійно мешкали шість осіб і папуга, припливали і тимчасово проживали гості. Це був уже комплекс із чотирьох конструкцій у вигляді морської зірки з чотирма променями і великою кімнатою в центрі. Знаходився він на глибині 10 метрів у шельфі Червоного моря, недалеко від узбережжя Судану. У цьому підводному селі умови були досить комфортні, жити було там навіть приємно і весело. Всі історії, дослідження, факти про цей цікавий експеримент під водою знайшли відображення у документальному фільмі «Світ без сонця».

«Під водою людина схожа на невагомого ангела, оскільки її важке тіло стає легкою пушинкою, а руки, які плавно рухаються, схожі на крила».

У 1965 році відбувся третій і, на жаль, останній етап цього експерименту. Великий купол був розміщений на дні Середземного моря на глибині 100 метрів. Там проживало 6 осіб протягом 23 днів, котрі займалися різною дослідницькою роботою. (Але цей рекорд було побито: син Жака–Іва Кусто — Філіп Кусто — прожив у підводній лабораторії «Коншельф-3» на глибині 200 метрів 30 днів, 10 годин і 52 хвилини! — Ред.) Однак через розбіжності у поглядах зі спонсорами, які прагнули добувати нафту з дна океану, а не працювати над збереженням підводного світу, експеримент згорнули. Пояснили, що жити під водою — економічно затратно…

Жак–Ів Кусто винайшов багато цікавих речей для перебування під водою, наприклад, окуляри для плавання, камеру для зйомок, батискаф тощо. Свій найважливіший винахід — акваланг — він створив ще у 1943 році разом з Емілем Ганьяном для морських диверсій під час військових дій. Тому що в роки Другої світової війни брав участь у русі опору й отримав за свою діяльність найвищу нагороду Франції — орден Почесного легіону.

Винайшовши акваланг, Жак–Ів Кусто сказав такі слова: «Під водою людина схожа на невагомого ангела, оскільки її важке тіло стає легкою пушинкою, а руки, які плавно рухаються, схожі на крила».

Бомбезно, пані Тетяно! Ви стаєте володаркою залікового бала і 150 гривень призових за найкращу історію пошуку відповіді. Також «плюсик» у турнірну таблицю запишуть ще 7 наших учасників, а от грошові призи — по 100 гривень — дістануться з легкої руки головного бухгалтера «Цікавої газети на вихідні» Тамари Вдовиченко, яка провела жеребкування серед авторів есемесок зі словом «Жак–Ів Кусто», Марії Семенюк із Хмельницького і Сергію Ковальчуку з міста Бровари Київської області.

Переможцям — гучні оплески, а нам час оголошувати нове завдання.

«Гарбуз із секретом» — 47 (2021)

Цього разу ми заховали популярне в світі жіноче ім’я. Щоб його розгадати, ви маєте знайти місток між такими виразами і словами з пісень, що характеризують символи однієї країни: «Сонячний круг, небо навкруг…», «Білий сніг на зеленому листі…», «Місяць на небі, зіроньки сяють» (однина), «Дай руку мені…» (три пальці), «Ой очі, очі, очі дівочі…» (захист від вроків), «Я піду в далекі гори…» (синонім назви географічних карт), «Наш завод верстатами гуде, клекотить бурливою рікою…», «Шумлять, колишуться хліба, як хвиля в морі грається. Моя заквітчана земля до сонця усміхається»…

Яке ім’я ми заховали?

Слово–відповідь треба надіслати до 3 грудня тільки у вигляді sms–повідомлення на номери: 0501354776 і 0672829775 (наприклад: «Око», «Три ведмеді», «Світлана Орловська»), але обов’язково вказати після слова–відповіді у дужках ще й своє ім’я і прізвище (наприклад: «М’яч (Максим Мохнюк)»).

Увага: з одного номера можна відправляти лише одне sms! Цей номер і братиме участь у жеребкуванні при розіграші призових 200 гривень, якщо правильних відповідей буде більше двох. А ще спеціальний приз — 150 гривень — отримає той, хто в листі на поштову адресу (43025, м. Луцьк, просп. Волі, 13) чи електронну ([email protected]) найяскравіше опише, як шукав відповідь.

Не чекайте 19 грудня, а зробіть щеплення вже — не випробовуйте долю! Ну і, звісно, передплатіть на наступний рік «Цікаву газету на вихідні». Обіцяємо: не пошкодуєте!

Грицько ГАРБУЗ.

Читайте також: Різдвяний піст 2021-2022: для чого потрібен, скільки триває та що під забороною​.

Telegram Channel