Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
Про батька Бандеру співають усі,  а текст надрукували — ми!

Першими у парламенті цьогорічний хіт виконали депутати від «Європейської Солідарності».

Фото із сайту segodnya.ua.

Про батька Бандеру співають усі, а текст надрукували — ми!

Щоб москалі ще більше бісилися. Бо це ім’я не дає їм спокою вже вісім десятиліть. І не даватиме ще багато, якщо українці пам’ятатимуть своїх Героїв і виконуватимуть такі патріотичні твори

Але перед тим, як ми опублікуємо текст пісні 2021 року, насамперед нагадаємо запитання, яке, власне, і виникло з цієї пісні.

«Гарбуз із секретом» — 44 (2021)

Вороги, взуття ворогів, ненька в однині і множині, отець, Андрій, духовенство, Ярослава, любов, смерть, Богдан, гроб, сльози, віват, міцне дерево, багато дерев, «Баварія», 12 липня, країна, прапор, колір партії Зеленського… – у цьому наборі лексем є і слова з популярної пісні, і вказані головні віхи з життя людини, світлину якої ми і заховали.

Чиє фото знаходиться в гарбузі?

Отож, як кажуть, пісня на замовлення:

«Батько наш — Бандера, Україна — мати!»

Батько наш — Бандера,

Україна — мати,

Ми за Україну будем воювати! | (2)

Ой, у лісі, лісі, під дубом зеленим,

Там лежить повстанець

тяженько ранений. | (2)

Ой, лежить він, лежить,

терпить тяжкі муки,

Без лівої ноги, без правої руки. | (2)

Як прийшла до нього рідна мати його,

Плаче і ридає, жалує його. | (2)

— Ой, сину ж мій, сину, вже навоювався,

Без правої ручки, без ніжки зостався. | (2)

— Мами ж наші, мами,

не плачте за нами,

Не плачте за нами гіркими сльозами. | (2)

Батько наш — Бандера,

Україна — мати,

Ми за Україну будем воювати! | (2)

А ми з москалями та й не в згоді жили,

На самого Петра у бій ми вступили. | (2)

Москалі тікали, аж лапті губили,

А наші за ними постріли били. | (2)

Батько наш — Бандера, Україна — мати,

Ми за Україну будем воювати! | (2)

Ой, як мати сина свого поховала,

На його могилі слова написала. | (2)

На його могилі слова написала:

«Слава Україні! Всім Героям слава!» | (2)

Виявляється, суперпопулярну цьогоріч пісню, яку співають від Заходу до Сходу, від Півдня і до Півночі найбільшої в Європі країни, від школярів — до народних депутатів, а також і за океаном, — вперше виконав ще у 2019–му колектив «Пентархія», що створений випускниками напряму «Богослов’я» Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича. Учасники ансамблю своєю чергою почули цю повстанську пісню від настоятеля Свято–Троїцького духовного центру Данила Галицького Православної церкви України в Тернополі вже покійного отця Анатолія Зінкевича…

Зробіть щеплення від коронавірусу і передплатіть «Цікаву газету на вихідні» на 2022 рік! А якщо до неї долучите й «Волинь-нову», то матимете шанс щотижня змагатися за тисячу гривень! 

Зізнаюсь, я очікував на море правильних відповідей. Але лише троє (!) учасників надіслали есемески зі словами «Степан Бандера». Тож цього разу відступаю від правил конкурсу і вручаю, крім залікового бала, по 100 гривень трьом представникам Волині: Тамарі Нецько з міста Ківерці, Віті Бобко з села Затурці Володимир–Волинського району і Андрію Куяві з Ковеля. Нехай це буде подарунком на Миколая за вашу наполегливість.

А нам час шукати нових переможців. Сподіваюсь, Святий Миколай з подарунком від Грицька Гарбуза прийде цього разу й до вас.

«Гарбуз із секретом» — 48 (2021)

Це тільки жіноча логіка може додуматись замінити захованим нами сьогодні предметом поламану ніжку стола. І коли наш герой рипнувся їй у цьому дорікати, почув у відповідь заслужені слова: мовляв, нехай хоч якийсь зиск буде із цієї речі, а то… Натякаючи, що в чоловіка руки ростуть не з того місця і відлучається він з дому з цим предметом часто без толку.

До речі, згадується захована нині річ голосна і в театральній приказці, і в «часовій», і про корову, і у смішній історії про вуханя…

…А предмет цей чоловік загубив. Точніше, його в нього вкрали чи заховали. Бо у відповідальний момент задрімав…

Що знаходиться у гарбузі?

Слово–відповідь треба наді­слати до 12 грудня тільки у вигляді sms–повідомлення на номери: 0501354776 і 0672829775 (наприклад: «Піст», «Три ведмеді», «Світлана Орловська»), але обов’язково вказати після слова–відповіді у дужках ще й своє ім’я і прізвище (наприклад: «М’яч (Максим Мохнюк)»).

Увага: з одного номера можна відправляти лише одне sms! Цей номер і братиме участь у жеребкуванні при розіграші призових 200 гривень, якщо правильних відповідей буде більше двох. А ще спеціальний приз — 150 гривень — отримає той, хто в листі на поштову адресу (43025, м. Луцьк, просп. Волі, 13) чи електронну ([email protected]) найяскравіше опише, як шукав відповідь.

Нехай щастить у пошуках! А для цього зробіть щеплення від коронавірусу і передплатіть «Цікаву газету на вихідні» на 2022 рік! А якщо до неї долучите й «Волинь–нову», то матимете шанс щотижня змагатися за тисячу гривень! (Дивіться сьогоднішню сторінку 3.)


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel