Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Гроші збирають і загиблим, і… їхньому убивці

Волинь-нова

Гроші збирають і загиблим, і… їхньому убивці

Сім’ї Віри Лебединець, яку на заводі «Південмаш» у Дніпрі розстріляв військовослужбовець–строковик Артем Рябчук, виділять 250 тисяч гривень із цільового фонду мера Дніпра Бориса Філатова

А саму жінку посмертно буде нагороджено міським почесним знаком «Захиснику Вітчизни». У загиблої залишилась 11–річна донька Кіра, яку жінка виховувала сама. Дівчинці місто виплачуватиме матеріальну допомогу по досягненню нею повноліття. Крім цього, її бабусі, яка працює в системі муніципальної освіти, удвічі підвищать заробітну плату. Також у будинку, де проживає сім’я, зроблять ремонт за рахунок приватних жертводавців та народних депутатів, які побажали залишитися невідомими.

Нагадаємо: 35–річна Віра Лебединець — єдина цивільна жертва нацгвардійця Артемія Рябчука, який розстріляв п’ятьох осіб на заводі «Півден­маш» у Дніпрі. Раніше стало відомо, що сім’ям загиблих виплатять по 1,8 млн гривень. Водночас спікер Національної гвардії Руслан Музичук заявив, що Віра Лебединець не перебувала у підпорядкуванні Нацгвардії, яка охороняє завод, тому «питання про матеріальну допомогу її родичам вирішуватиметься окремо, в цьому ще треба розбиратися».

Рябчук спочатку тягав жінку за волосся, а потім пустив їй кулю в голову.

Віра була вахтером на прохідній і категорично відмовилась випускати убивцю за межі підприємства після того, як він холоднокровно розстріляв чотирьох товаришів по службі і ще п’ятьох поранив. Рябчук спочатку тягав жінку за волосся, а потім пустив їй кулю в голову. Убивця здався патрулю через кілька годин після страшного злочину у передмісті Дніпра. Йому загрожує довічне ув’язнення.

Тим часом українці активно обговорюють мотиви дій Артема Рябчука. Найімовірніше, такий вчинок став наслідком конфлікту або так званих нестатутних стосунків у військовій частині, де, до речі, раніше були випадки самогубств серед молодих солдат–строковиків, зокрема у 2018 та 2019 роках.

У селі Броска Одеської області, звідки родом Рябчук, його характеризують винятково із позитивної сторони і дивуються, як він міг вчинити такий страшний злочин. З’явились навіть активісти, які у соціальних мережах збирають гроші на закупівлю необхідних речей для затриманого нацгвардійця, а також розповідають про випадки «дідівщини», з якими вони зіткнулися під час несення служби у ЗСУ чи Нацгвардії. З моменту створення до цієї спільноти приєдналися майже три тисячи учасників…

Читайте також: Справа Трухіна: «Європейська Солідарність» отримала підписні листи і вимагає терміново провести засідання Ради​.

Крім Віри Лебединець, жертвами Артема Рябчука стали:

= Старший лейтенант Буганов Олександр, 34 роки, учасник АТО, пройшов Іловайськ, був у полоні. Сиротами залишилось двоє малих дітей.

= Молодший сержант Драган Олександр, 24 роки, родом із Болградського району Одеської області, де зараз мешкають його батьки. У соцмережах солдат писав, що він закоханий в Україну. Має дві сестри, одна з яких теж служить у Збройних силах.

= Старший солдат Левківський Артем, 21 рік, родом із Херсонщини. Був кінологом — займався службовими собаками. Хлопець ніколи не шкодував про свій вибір.

= Солдат Чернік Леонід, 20 років. Родом із Херсонщини. Встиг закінчити професійно–технічне училище. У нього залишилися мама, тато й молодша сестра. 

Василь РОГУЦЬКИЙ.

Реклама Google

Telegram Channel