Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
«Хочеться сала, аж дідько по кишці шкребе!»: прості рецепти українського делікатесу

Смачного!

Фото getbg.

«Хочеться сала, аж дідько по кишці шкребе!»: прості рецепти українського делікатесу

Ця пародія на всесвітньо відому романтичну баладу іспанською мовою «Besame mucho» дуже точно передає гастрономічні уподобання українців, для яких сало – культовий продукт, національна страва, справжній делікатес. І хоч у кожному домі господар чи господиня мають свій рецепт його приготування, який (хай це і нескромно) вважають найкращим, та чом би й не спробувати щось новеньке – а раптом сподобається

Класичне солене

Це найпростіший спосіб приготування. Головне – експериментуючи, підібрати «свій» букет прянощів

Інгредієнти: сало, сіль, суміш спецій (чорний перець, червоний перець, хмелі­сунелі, часник, кріп, лавровий лист, майоран тощо).

Приготування. Сало ріжемо на шматки завдовжки 10–15 і завтовшки 4–6 см. Натираємо кожен сіллю, а зверху густо посипаємо сумішшю приправ. Посуд, у якому зберігатимемо продукт, поки просоліє, також обробляємо спеціями. Складаємо сало в ємність, накриваємо кришкою і ставимо в холодильник на 3–4 дні. Наприкінці цього терміну зніміть пробу: якщо смачне, то зішкребіть залишки солі ножем і, загорнувши в чистий папір, зберігайте в холодильнику. Якщо ж йому ще «чогось не вистачає», залиште маринуватися ще на деякий час.

Свіже сало покраяти невеликими шматками, посолити, поперчити і дати постояти 30–40 хвилин при кімнатній температурі.

Бутербродне

Найкраще такий «паштет», приправлений часником і перцем, смакуватиме з червоним борщем

Інгредієнти: свіже сало, сіль, часник, мелений чорний перець, мускатний горіх або карі.

Приготування. Охолоджене, навіть трішки приморожене сало без м’ясного прошарку пропустити через м’ясорубку, посолити, поперчити, додати кілька подрібнених зубців часнику і добре перемішати. Не зайвим буде і мелений мускатний горіх або карі. Перед тим, як намастити на хліб, бажано дати настоятися як мінімум 3–4 години.

Пряне

Це не просто сало – це шедевр! Хоч рецепт зовсім не складний

Інгредієнти: 1 кг свіжого сала, сіль, 2–3 ст. л. гострої аджики, 4 ст. л. зерен гірчиці, 1 скл. журавлини або брусниці, 1 головка часнику.

Приготування. Перші кроки звичні – як і для інших рецептів: обшкребти сало, порізати чималими шматками, зробити надрізи і повкладати в них очищені й покраяні на скибочки зубці часнику, щедро натерти сіллю. Гостру аджику змішати із трошки розім’ятою гірчицею. Цією сумішшю добре обмастити шматки сала, щільно укласти їх у контейнер, пересипаючи ягодами. Посудину закрити і настоювати в холодильнику протягом 5 діб.

Читайте також: Нумо варити свіженькі супчики: прості рецепти перших страв.

Зелене

Здивувати рідних не тільки смачною, а й корисною і незвичною на вигляд закускою допоможе черемша, яка, крім аромату, надасть намазці із сала ще й красивого забарвлення

Інгредієнти: сало, сіль, перець, кріп, петрушка, черемша, мелений чорний перець.

Приготування. Свіже сало покраяти невеликими шматками, посолити, поперчити і дати постояти 30–40 хвилин при кімнатній температурі. Кріп, петрушку та черемшу посікти, зубці часнику розрізати на кілька частин. Сало, зелень і часник змолоти у блендері до консистенції зеленого пюре, додати дрібку меленого перцю, вимішати. Намастити на свіжий хліб або на тости.

Варене в цибулинні

Сало дуже ніжне, тане в роті і має легкий відтінок копченості

Інгредієнти: 1 кг сала, 150 г солі, велика пригорща лушпиння цибулі, 1 ст. л. цукру (без чубка), 1 ч. л. паприки, 2 лаврові листки, по 5–6 горошин чорного і духмяного перцю, 1 л води, 2 великі головки часнику.

Приготування. Сало помити, порізати на 3–4 шматки, цибулю почистити. В баняк покласти сало, сіль, цукор, паприку, лавровий лист, перці і цибулиння, залити водою і варити 1 годину. Залишити в цьому розсолі сало на добу. Потім витягти з розсолу, натерти розчавленим часником, покласти в пакет на 1,5 год. при кімнатній температурі. Витягти із пакета, замотати у фольгу і залишити в морозилці на 3–5 днів. Перед споживанням витягнути з морозилки і дати салу відійти (щоб розм’якло і не кришилось при нарізанні).

Реклама Google

Telegram Channel