Курси НБУ $ 39.78 € 42.31
Чи варто пояснювати дитині про загрозу війни, Колонка Оксани Коваленко

Фото ілюстративне / Pixabay.

Чи варто пояснювати дитині про загрозу війни, Колонка Оксани Коваленко

– Мам, правда ворогам із Росії буде хана, якщо вони до нас полізуть? Я знаю! Їм точно буде капець!

Моє дошкільнятко, як виявилося, дуже уважно слухало новини з телевізора, хоч, здавалося, син був цілком захоплений побудовою башти з конструктора. Після таких несподіваних заяв з уст малого одразу й не знайшлася, як реагувати. Лиш ствердно кивнула головою. А відповідати треба грамотно, щоб не розбурхати дитячі страхи і зайве фантазування на цю тему. Точно знаю, що розмова щодо загрози, яка нависла над державою, не має відбуватися із дитиною на рівних. Ми, дорослі, є для неї опорою, і вона має бути впевнена, що зможе покластися на старших рідних за будь-яких умов. Та чи варто взагалі говорити на таку важку тему з малою дитиною?

Фахівець радить зібратися й спокійно пояснити, що українці мають дуже сильну армію, патріотичних людей, дужих помічників у світі й готові протистояти агресору. А крім того, поруч є мама і тато.

Фахові психологи кажуть, що обов’язково! Ніякого замовчування! Бо ж малеча усе чує й бачить, відчуває тривогу дорослих і, якщо має нез’ясовані питання, то зазвичай пояснює невідоме за допомогою уяви. Як описує психолог Олена Шершньова, почувши про тривожну валізу чи щось ще й не отримавши від батьків інформації на своє запитання про це, дитина може подумати, що на країну нападає страшнючий смертоносний дракон. Для неї це справжня стресова ситуація. Тож дорослим фахівець радить зібратися й спокійно пояснити, що українці мають дуже сильну армію, патріотичних людей, дужих помічників у світі й готові протистояти агресору. А крім того, поруч є мама і тато.

Важливий момент – як розмовляти про війну. Психолог Олена Шершньова наголошує, що «діти – прекрасні фізіогномісти, тобто з наших нервових рухів зчитають усе, що ми не змогли опанувати». Бо ж 80% інформації ми сприймаємо саме з мови тіла. Батькам, радить психолог, важливо транслювати спокій і впевненість. Незалежно від того, що ви думаєте, дитина має почути щось на кшталт такого: «Ти можеш на мене покластися, я знаю, що робити». Малому над усе важливо знати, що сильний дорослий готовий захистити, взяти на себе відповідальність.

Найбільшим помічником у вихованні дітей є любов. Якщо маєте свої історії на цю тему – запрошую до спілкування. Наші адреси: [email protected] або ж [email protected], а поштова: 43025, м. Луцьк, просп. Волі, 13, «Цікава газета на вихідні».

Оксана КОВАЛЕНКО, мама.

Читайте також у нас: «Майстер з Луцька створив зі срібла «Волинянку».


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel