Курси НБУ $ 39.59 € 42.26
«Марина, Марина, любов Романчука єдина…» (Розумна вікторина)

Михайло і Марина – найспортивніша сімейна пара України!

Фото із сайту youtube.com.

«Марина, Марина, любов Романчука єдина…» (Розумна вікторина)

От треба було мені в питанні натякнути на Павла Зіброва – і кількість тих, хто розгадав би наше завдання, виросла б у геометричній прогресії. А так маємо те, що маємо. І співаємо. Переконаний, в голові у вас уже вистукують слова Вусаня української естради: «Човен мій на дні очей Марини / Його я врятувати не зумів…»

А я ж тим часом зроблю звичний ритуал: повторю запитання туру, відповідь на яке, по суті, вже й оголосив. Ця інформація має знадобитися нашим новим гравцям, аби вона переконалися, що нічого тут страшного нема: в українському гарбузі ховаємо предмет за аналогом «чорного ящика» гри «Що? Де? Коли?» Тим паче, поруч з вами надійний друг – дядько Гугл, який може все підказати. Ну, майже все... :)

«Гарбуз із секретом» – 2 (2022)

У стародавні часи, щоб почути гучне «Віват!», доводилося дуже довго тримати в руках ці предмети (на фото). Їх назву можна скласти з 12 букв, звісно, відкинувши три зайві: «к», «с»,«е», «е»,«х», «х», «р», «т», «л», «б», «а», «ь».

Але в наші дні місце цим предметам лише в музеї. Проте справа не занепала. Тому сьогодні в гарбузі ми заховали фото українки, пов’язаної з цим заняттям, і серце якої підкорив «послідовник Посейдона».

Чия світлина знаходиться у гарбузі?

«Прочитала завдання, подивилася уважно на фото та букви (радість яка!!!) – і тут же подумала: «Це ж хальтерес – давньогрецькі гантелі!– такими словами розпочала нам свій лист Тетяна Репетило із села Гуляйполе Звенигородського району Черкаської області, що в мене аж піт виступив: «Невже все так легко виявилося?». Щоправда, пані Тетяна не була б у нас пані Тетяною із бомбезним почуттям гумору, якби не продовжила: – Звісно, жартую. Зізнаюся, завдання, у яких потрібно складати слова, не дуже люблю, оскільки зазвичай обдумую питання і шукаю правильні відповіді, займаючись домашніми справами. А для того, щоб скласти слово, букви повинні бути весь час перед очима, і олівець в руці, й папір на столі, що не сприяє моїм заняттям. Насправді я подумала так: раз предмети на фото на вигляд важкенькі і парні, то мова йде про гантелі. Від гантелей думки плавно перейшли до важкої атлетики, культуристів, стронгменів… що навіть дуже логічно (Логічно стопудово, пані Тетяно! – Г.Г.). Але , знаючи оригінальне мислення пана Гарбуза (Дякую за компліманс! – Г.Г.), все так просто бути не може. Тому продовжувала й надалі обдумувати завдання, розглядати різноманітні версії і шукати їм підтвердження в інтернеті (Тут ми скоротимо дещо опис пошуків і зупинимося на Олімпійських іграх у Стародавній Греції. – Г.Г.)… І дійшла до найцікавішого: дізналась, що учасники-стрибуни в довжину здійснювали розбіги і стрибали, тримаючи в руках гантелі вагою 1,5 – 4,5 кг. Тоді вважалося, що це допомагає посилити махові рухи рук і подолати в польоті більшу відстань. І ці давньогрецькі гантелі для стрибунів у довжину мали назву – хальтерес або альтери. Є історичні відомості, що найдовший олімпійський стрибок у Стародавній Греції – 16,3 метра. Сучасний рекорд – 8,95 м, який встановив Майк Пауел із США у 1991 році, майже на половину менший тих результатів, які показували стародавні греки.

Найдовший олімпійський стрибок у Стародавній Греції – 16,3 метра. Сучасний рекорд – 8,95 м, який встановив Майк Пауел із США у 1991 році, майже на половину менший.

Після цієї інформації зрозуміла: потрібно шукати спортсменку, яка займається стрибками у довжину і серце якої підкорив послідовник Посейдона. А Посейдон у давньогрецькій міфології – бог-володар світових вод, тому його послідовник повинен мати заняття, пов’язане з водою. Я подумала, що це може бути моряк, плавець, серфінгіст… Оскільки зараз найвідоміша в Україні жінка-стрибунка в довжину – це 26-річна Марина Бех-Романчук (особистий рекорд – 6 м 96 см), то й вийшла на того, хто підкорив її серце – плавець Михайло Романчук (послідовник Посейдона), який є її чоловіком. Це зараз теж плавець №1 – він встановив олімпійський рекорд на 800 м вільним стилем (Якби ви знали, пані Тетяно, як я був впевнений, що Михайло здобуде «золото» на Олімпіаді-2020, а він виборов лише (!) «бронзу» на своїх рекордних 800 метрах і «срібло» на 1500 метрах. – Г.Г.). Отже, на фото в гарбузику – Марина Бех-Романчук. На цьому і кланяюсь. Щастя Вам, добра, гарних зимових днів, миру на землі і хліба на столі», – так щиро по-черкаському закінчила свій лист Тетяна Репетило.

Люкс! Що ще тут можна сказати? Пані Тетяно, ви стаєте володаркою 150 гривень за найкращий опис пошуку правильної відповіді.

А купюри із зображеннями Тарасія Шевченка – по 100 гривень – серед 5 наших учасників, які надіслали есемеску із правильною відповіддю «Марина Бех-Романчук» (варіанти «хальтерес» не враховували, бо треба уважно читати завдання!) дістануться: Миколі Маїлу з Житомира і Андрію Куяві з міста Ковель Волинської області. Так їм посприяли зорі під час того, як чарівна і загадкова авторка Ші Мур проводила жеребкування.

Переможців просимо надіслати на адресу редакції копії першої та другої сторінок паспорта (або ID-картки) та ідентифікаційного коду.

А нам час оголошувати нове завдання.

«Гарбуз із секретом» – 4 (2022)

Записник і ручка коштують разом 2 долари і 10 центів. Причому записник дорожчий за ручку на 2 долари. Якщо вартість ручки помножити на 6, то отримаємо число, що дорівнює кількості людей, з яких стартував головний герой у створенні одного дуже позитивного резонансного руху.

Назву якої книги чи однойменного фільму ми заховали?

Слово-відповідь треба надіслати до 13 лютого 2022 року тільки у вигляді sms–повідомлення на номери: 0501354776 і 0672829775 (наприклад: «Голка», «Три ведмеді», «Світлана Орловська»), але обов’язково вказати після слова-відповіді у дужках ще й своє ім’я і прізвище (наприклад: «М’яч (Юрій Жук)»).

Увага: з одного номера можна відправляти лише одне sms! Цей номер і братиме участь у жеребкуванні при розіграші призових 200 гривень, якщо правильних відповідей буде більше двох. А ще спеціальний приз – 150 гривень – отримає той, хто в листі на поштову адресу (43025, м. Луцьк, просп. Волі, 13, «Цікава газета на вихідні») чи електронну ([email protected]) найяскравіше опише, як шукав відповідь.

Читайте також: Гарбуз із секретом: «А хто написав музику?» – «ШАМО собою розуміється!..» (Розумна вікторина)

Telegram Channel