Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
Візитівка італійської гастрономічної культури – лазанья

Волинь-нова

Візитівка італійської гастрономічної культури – лазанья

Її разом із піцою жителі і гості Аппенінського півострова вважають однією з найпопулярніших тамтешніх страв. А складається цей наїдок із пластів тіста та начинки, залитих соусом. Лазанья має безліч варіацій, адже, окрім класичної начинки з м’ясного фаршу, її готують із морепродуктами, грибами, курятиною, овочами, шпинатом... Скуштуйте – вам неодмінно сподобається!

5 важливих моментів

1. Ознайомтеся з інформацією на упаковці з листами для лазаньї. Іноді вони не потребують попереднього відварювання.

2. Якщо ж за інструкцією листи необхідно спочатку відварити, опускайте їх в киплячу підсолену воду буквально на 3 хвилини, оскільки вони повинні зостатися твердуватими.

3. Під час варіння листи можуть злипнутися. Аби цьому запобігти, готуйте їх невеличкими порціями, по 2–3 штуки, або й взагалі по одному, а в воду влийте трохи олії. Діставши з окропу, викладіть листи в один пласт на чистий рушник (можна скористатися паперовим), щоб вони просохли.

4. Готувати лазанью необхідно в товстостінній ємності з високими бортиками. Вибирайте не надто велику форму, щоб страва не вийшла низькою. В ній повинно бути не менш як 3–4 пласти тіста.

5. Перед нарізанням залиште лазанью за кімнатної температури на 10–15 хвилин, щоб трохи схолонула, – тоді соус загусне і страва краще нарізатиметься.

 

...з рибою і зеленню

 

 

Цей рецепт особливо сподобається тим, хто любить страви з риби. Твердий сир забезпечує лазаньї апетитну золотисту скориночку і додаткову ситність

Інгредієнти: 300 г філе лосося (або іншої риби), 10–12 сухих листів лазаньї, 120 мл вершків, 100 г твердого сиру, 1 великий пучок зелені, 200 г нежирного кисломолочного сиру, 50 мл олії, сіль, приправи – до смаку.

Приготування. Розігріти духовку до 200°С. Змастити форму для запікання олією. Філе риби нарізати тонкими скибочками. Зелень подрібнити. Твердий сир натерти на крупній тертці. У мисці змішати сир, вершки, зелень, сіль, перець, перемішати. Опустити листи лазаньї в окріп на
3–4 хвилини, вийняти, охолодити, воду не виливати (Якщо листи лазаньї не потребують попереднього замочування в окропі, то можна пропустити цей крок). Дно форми для запікання змастити олією, застелити листами лазаньї, полити 2–3 ст. л. гарячої води. Рівномірно викласти третину рибного філе, залити вершково-сирною масою. Повторити шари начинки так, щоб зверху був пласт лазаньї. Посипати тертим сиром і збризнути водою. Запікати в духовці 15–20 хвилин, до утворення хрусткої золотистої скоринки. Подавати лазанью гарячою.

 

...з грибами у часниковому соусі

 

 

Страва здивує насиченим та ароматним соусом із запеченого часнику, шалоту та пряних трав

Інгредієнти: 4 головки часнику, 4 цибулі шалот, 3 ст. л. оливкової олії, 150 г пармезану, 250 г моцарели, 6 ст. л. вершкового масла, 4 ст. л. борошна, 800 мл молока, сіль та перець – до смаку, 4 гілочки шавлії, пів пучка петрушки, 1,5 кг печериць, 200 г листів для лазаньї.

Готувати лазанью необхідно в товстостінній ємності з високими бортиками.

Приготування. Розігрійте духовку до 180 градусів. На деко розкладіть часник та цибулю шалот, зрізавши верхню частину, полийте оливковою олією, загорніть у фольгу і запікайте 1 годину до м’якості. Промийте печериці та наріжте їх скибочками, подрібніть шавлію та петрушку. Розтопіть у пательні 2 столові ложки вершкового масла та обсмажуйте гриби 10–15 хвилин до м’якості, приправте сіллю та перцем. Приготуйте соус бешамель. Натріть пармезан на дрібній терці, а моцарелу – на грубій. У пательні розтопіть 4 столові ложки вершкового масла та додайте борошно. Обсмажуйте його, постійно помішуючи, протягом 2 хвилин. За цей час розігрійте молоко і поступово вилийте його у пательню до борошна. Варіть ще 1–2 хвилини до загустіння, а тоді зніміть з вогню. У теплу суміш додайте моцарелу, сіль та перець, добре перемішайте соус. Очистіть запечений часник та цибулю і помістіть у блендер. Сюди ж додайте чверть грибів, склянку гарячої води, 2 столові ложки соусу бешамель та збийте все блендером до однорідної консистенції. Готовий соус змішайте з грибами і тушкуйте 5–6 хвилин до загустіння. Наприкінці додайте шавлію та петрушку. Відваріть листи лазаньї до напівготовності, на дно форми для запікання викладіть тонкий шар соусу, зверху листи тіста, знову залийте соусом із грибами. Чергуйте пласти, поки не закінчаться інгредієнти. Посипте пармезаном і запікайте страву в духовці 40–50 хвилин.

 

...класична

 

 

Приготування лазаньї болоньєзе із соусом бешамель потребує багато часу: зробити два соуси, відварити листи для лазаньї, «зібрати» страву та запекти її в духовці. Тому варто розраховувати на велику порцію, залишки якої можна покласти в морозильну камеру. Лазанья чудово переносить заморозку і миттєво розігрівається у мікрохвильовці, коли потрібна швидка і смачна вечеря

Інгредієнти: 12 листів для лазаньї, 200 г пармезану, для соусу болоньєзе – 500 г фаршу, 3 помідори, 1 цибулина, 2–3 зубчики часнику, 3 ст. л. томатного соусу, 4 ст. л. оливкової олії, пучок петрушки, сіль та перець – до смаку; для соусу бешамель – 800 мл молока, 100 г вершкового масла, 3 ст. л. борошна,
1/4 ч. л. меленого мускатного горіха, сіль та перець – до смаку.

Приготування. Для соусу болоньєзе цибулю дрібно нарізати й обсмажити на оливковій олії, додати фарш, часник, сіль та перець. Смажити до готовності – приблизно 15 хвилин. Бланширувати помідори, нарізати їх невеликими шматочками й додати до готового фаршу. Туди ж влити томатний соус, перемішати, накрити кришкою і тушкувати 20 хвилин. Зняти з вогню, додати дрібно посічену зелень. Для приготування соусу бешамель потрібен сотейник із товстим дном. Поставити його на вогонь, розтопити вершкове масло, додати борошно, ретельно перемішуючи, поступово вливати молоко. Всипати сіль, перець, мускатний горіх. Довести соус до кипіння і зняти з вогню. Соус повинен мати консистенцію рідкої сметани, при охолодженні він стане густішим. У киплячій воді відварити листи лазаньї протягом 2–3 хвилин, просушити їх паперовим рушником. Одночасно кладіть у каструлю не більше двох листів, щоб не злиплися. У форму для запікання (20x20 см) на дно влити невелику кількість соусу бешамель, зверху викласти листи лазаньї, на них – соус болоньєзе, потім соус бешамель. Так повторити 56 пластів. Верхні листи змастити соусом бешамель і посипаємо дрібно натертим пармезаном. У попередньо розігрітій до 180 градусів духовці запікати страву
30-40 хвилин. Готову лазанью вийняти і залишити за кімнатної температури на 10 хвилин. За цей час соуси застигнуть, і лазанью легко можна буде розрізати на шматочки!

 

...з гарбузом, сиром і горіхами

Не тільки смачно, а й корисно!

Інгредієнти: 500 г м’якоті гарбуза, 400 г твердого сиру, 20 г вершкового масла, 1 ст. л. борошна, 500 мл молока, сіль, мелений мускатний горіх, мелений чорний перець – до смаку, 250 г листів для лазаньї, 50 г волоських горіхів.

Приготування. Натріть сирий гарбуз і сир на крупній тертці. Розтопіть у сковорідці вершкове масло. Помішуючи, всипте борошно. Не припиняючи мішати, поступово вливайте молоко і варіть до загустіння. Приправте соус сіллю, мускатним горіхом і перцем. Змастіть дно форми для запікання невеликою кількістю соусу, викладіть зверху пласт листів для лазаньї. Розподіліть по них частину тертого гарбуза, подрібнених горіхів, соусу і сиру. Повторюйте пласти до закінчення інгредієнтів. Верхній шар сиру посипте горіхами. Поставте форму в попередньо розігріту духовку і запікайте 20–25 хвилин за температури 170 °C.

Реклама Google

Читайте також: Вихователька з Нововолинська: «Та невже мені випала тисяча «Газети Волинь»? Не може бути!».


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel