Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
Замінить розбомблену «Артемсіль»: на заході України відкриють завод з виробництва солі

Донецьку сіль замінять закарпатською.

Фото Захід.НЕТ.

Замінить розбомблену «Артемсіль»: на заході України відкриють завод з виробництва солі

Із Буштинського соляного родовища планують видобувати 150 тис. тонн солі в місяць

На Закарпатті починають розробляти нове велике родовище солі – Буштинське, пише Захід.НЕТ. Попередні дослідження виявили великий соляний пласт, який починається з 35 до 500 метрів. Наразі почали будівництво під’їзної дороги до родовища та роботи з розмітки бурових майданчиків. Крім того, вже закуплено обладнання для глибокого промислового буріння. У Закарпатській ОВА зазначають, що розробка родовища у Буштині дасть можливість видобувати до 150 тис. тонн солі на місяць. Першу сіль у Буштині планують видобути вже через півроку.

У квітні 2022 року у Трускавці заявили про будівництво заводу з виробництва харчової солі.

Про плани робіт на Буштинському соляному родовищі у Тячівському районі повідомив голова Закарпатської ОВА Віктор Микита. За його словами, цим займається компанія «Катіон інвест». На жаль, через бойові дії на Донеччині зупинилося підприємство Артемсіль, яке забезпечувало 100% потреби країни. Саме тому для виконання окремих завдань щодо покриття продовольчої безпеки країни Закарпаття включилося в цю складну, але надважливу роботу, –зазначив Віктор Микита - Родовище зможе забезпечити 100% потреби України у технічній солі, яку постачатимуть для утримання доріг у зимовий період. Зараз потреба країни в технічній солі – до 450 тисяч тонн на сезон. Після планового розвитку інфраструктури підприємство розпочне постачання столової солі для населення», – уточнив Віктор Микита.

Зазначимо, через російські обстріли міста Соледар на Донеччині у квітні 2022 року зупинило роботу ДП Артемсіль – найбільший виробник солі в Європі. Підприємство зупинили ще у квітні, бо стало неможливо вивозити залізницею готову продукцію з Соледара. Вузлову станцію підприємства, де відвантажують готову продукцію, регулярно обстрілюють росіяни. Запас готової продукції з «Артемсолі» встигли вивезти та доставити в торговельні мережі. «Артемсіль» була найбільшим підприємством з видобутку солі у Європі. Сіль експортували в Угорщину, Польщу, Грузію, Молдову, Азербайджан, Румунію.

Додамо, у квітні 2022 року у Трускавці заявили про будівництво заводу з виробництва харчової солі. Йдеться про завод у селі Модричі, який вироблятиме 100 тис. тонн солі у рік. Інвестором будівництва стала київська компанія «Укрінвестсистем». Потужність заводу становитиме 100 тис. тонн харчової солі щороку, там працюватиме кілька сотень працівників.

Telegram Channel