Курси НБУ $ 39.43 € 42.85
Вузлата, листата, росте  головата, на нозі стоїть  одній, а сорочок сто на ній

Найсмачнішою і дуже хрусткою капуста вдасться, якщо братися до справи в понеділок, вівторок або четвер.

Фото із сайту klopotenko.com.

Вузлата, листата, росте  головата, на нозі стоїть  одній, а сорочок сто на ній

Сподіваємось, що й у вас вона виросла головата. А нині час їй перекочовувати з городу, бо ж у листопаді головне завдання у господинь – квашення капусти. Більшість із нас зазвичай незмінно користуються родинними, давно перевіреними й випробуваними рецептами. Навіщо ж від них відмовлятися, якщо капусточка вдається смачною і добре зберігається? Та іноді хочеться скуштувати й чогось нового, незвичного, додати особливі інгредієнти і спеції... Маєте час і бажання – експериментуйте

Класична

Капуста буде хрусткою, соковитою і зберігатиметься досить довгий час

Інгредієнти: 3 кг капусти, 300 г моркви, 3 ст. л. солі, 0,5 ч. л. насіння кропу, 4 горошини чорного перцю, 4 горошини білого перцю.

Приготування. Наріжте тонко капусту, моркву натріть на грубій тертці. Зсипте ці інгредієнти в глибоку миску і вимішайте. Додайте сіль і, перемішуючи овочі, розімніть. На дно 3-літрової банки покладіть половину спецій, далі – капусту, ущільнюючи її дерев’яним товкачем. Наповнивши слоїк до половини, покладіть решту спецій і доверху – знову капусту з морквою, ретельно утрамбовуючи. Зверху залиште трохи вільного місця – для соку, який буде утворюватися. Поставте слоїк у миску та залиште на 3–4 дні вкисати за кімнатної температури. Щодня протикайте капусту дерев’яною кописткою, щоб гази виходили назовні. Стежте, щоб сік повністю покривав капусту. Після припинення процесу бродіння закрийте банку пластмасовою кришкою та поставте у холодильник або винесіть у льох.

У розсолі

Один із найпростіших і найбільш вдалих рецептів

Інгредієнти: 8 кг капусти, 3 середні морквини, 5 л води, 1 скл. солі, 1 скл. цукру.

Приготування. Капусту нашаткувати. Моркву почистити й потерти на грубу тертку, перемішати з капустою. Воду закип’ятити із сіллю та цукром, охолодити і залити цим маринадом підготовлену капусту. Притиснути зверху вантажем: розсіл повинен бути зверху. Щодня по кілька разів перемішувати або протикати вміст ємності, щоб виходили гази. Через 3–4 дні розкласти капусту в чисті слоїки, щільно трамбуючи її, залити розсолом, притиснути зрізаними капроновими кришками (щоб поміщалися в банку), закрити і винести на зберігання в погріб.

З айвою і яблуками

Вона виходить дещо гостренькою, з приємним ароматом. Айва та яблука роблять цей салат унікальним, даруючи йому ніжний присмак і легку кислинку

Інгредієнти: 1,5 кг капусти, 1 айва, 1 морквина, 1 яблуко, по 1 ст. л. солі та цукру.

Приготування. Виберіть щільну й соковиту головку капусти, промийте її, просушіть, тонко нашинкуйте і висипте в глибоку посудину. Додайте натерту моркву і перемішайте. Нашинкуйте плоди айви та яблуко тонкими пластинками. Розділіть капусту з морквою на 3 частини. Викладіть у скляну тару третину цієї заготовки, злегка утрамбуйте, додайте айву. Далі знову щільно накладіть третину капусти. Наступним пластом будуть яблука, а тоді – решта капусти з морквою. Всипте сіль і цукор, залийте банку холодною водою, накрийте кришкою і залиште на 50 – 60 годин, час від часу проколюючи ножем або дерев’яною шпажкою капусту до дна, щоб вийшла гіркота.

Німецька

Побувавши в Німеччині і спробувавши тамтешню квашену капусту, зовсім відмінну від нашої, відомий кулінар Євген Клопотенко не зразу зрозумів, чим саме вона відрізняється від звичної, улюбленої нами з дитинства. Виявилося, справа всього лише в нарізці. Німці не шинкують капусту довгими смужками, а ріжуть дрібними кубиками – і цим повністю змінюють смак. Смакуватиме такий салатик із сосисками

Інгредієнти: 1 кг капусти, 1,5–2 ч. л. солі, зерна ялівцю, журавлина та перець – до смаку.

Приготування. Капусту наріжте дрібними кубиками, всипте до неї сіль і перемніть руками, щоб вона пустила сік. Додайте ялівець і журавлину, ретельно перемішайте і поставте під прес на 2 тижні. При подачі приправте перцем та олією.

Золотиста

Така капусточка не тільки смачна й корисна, а ще й красива

Інгредієнти: 5 кг капусти, 600 г моркви, 3 ст. л. (з чубком) солі, 1 ч. л. куркуми.

Приготування. Капусту добре помити та нашаткувати. Моркву натерти на середній тертці. Перекласти овочі в глибоку миску, додати куркуму та сіль і добре вимішувати руками, поки капуста пустить сік. У чисті банки утрамбувати дуже щільно всю капусту, закрити кришками. Під кожен слоїк підставити тарілку й помістити в прохолодне місце. Через тиждень банки із золотистою квашеною капустою переставити в холодильник на 2 тижні. За бажанням, можна додати часник, журавлину або будь-які спеції на свій смак.

Коли квасити капусту за місячним календарем 

  •  у листопаді-2022

Найвдаліші дні для засолювання капусти    на зиму: 3–4, 8–9, 28–30.
Нейтральні: 10–21, 25, 28.

  • у грудні-2022

Вдалі дні: 6, 28, 29.
Невдалі: 22, 23, 31.

Telegram Channel