Курси НБУ $ 39.72 € 42.81
Скумбрія вийде неперевершеною!

Рецептів приготування скумбрії – велике різноманіття, але рибка завжди виходить смачною.

Фото із сайту youtube.com.

Скумбрія вийде неперевершеною!

Ця морська риба – чи не найпопулярніша серед господинь. Вона багата білками і жирами, містить кальцій, магній, фосфор... Не можна недооцінювати високого вмісту в ній надзвичайно корисних мікро- і макроелементів, вітамінів A, C, E, D, K і групи B. А способів її приготування, мабуть, не злічити

Із сиром та картоплею

Інгредієнти: 3 скумбрії, 1 ст. л. солі, 1 плавлений сирок, 4 зубки  часнику, 2 помідори, 700–800 г картоплі, 2 ст. л. олії, 50 г майонезу, петрушка.

Приготування. У розмороженої скумбрії відрізати плавники, хвіст, надрізати черевце, вибрати нутрощі, ретельно промити. Акуратно видалити хребет і дрібні кісточки, м’якоть розділити на два пласти. Плавлений сир потерти, додати пропущений через прес часник, майонез, подрібнену петрушку, все ретельно вимішати. Помідори помити, видалити плодоніжки, покраяти кружальцями. Розкласти рибне філе на столі, кожну половинку змастити сирною начинкою, покласти кілька скибочок помідора, накрити другим пластом риби. Картоплю почистити, помити, нарізати невеликими скибочками, відварити в посоленій воді до напівготовності, тоді викласти в глибоке деко, змащене олією. Бульбу збризнути олією, зверху викласти підготовлену скумбрію з начинкою. Запікати в розпеченій духовці 25 хвилин. При подачі рибу нарізати на порційні шматки і розкласти в тарілки разом із картоплею, можна прикрасити петрушкою та сіточкою з майонезу.

З морквою та цибулею

Інгредієнти: 2 скумбрії, 2 морквини, 1 велика цибулина, 3 ст. л. олії, пів лимона, 1 ч. л. меленого перцю, 1 ч. л. солі.

Приготування. Випатрати рибу, видалити зябра, зняти плівку з черевця. Промити й просушити рибу. Моркву почистити, натерти на крупній тертці. Цибулю дрібно нарізати. Обсмажити овочі на добре розігрітій сковорідці з олією до красивого рум’яного кольору і зняти з вогню. Вичавити з лимона сік і натерти скумбрію зовні і всередині. Посипати сіллю і перцем. Всередину тушок викласти овочеву засмажку і щільно загорнути кожну у фольгу. Розігріти духовку до 190–200 градусів і запікайте скумбрію протягом пів години. Готову рибу вийняти з фольги, перекласти на блюдо, прикрасити гілочками зелені і скибочками лимона. Така страва смакуватиме і гарячою, 
і холодною.

Малосольна в олії

Інгредієнти: 3 морожені скумбрії, 1л води, 2 лаврові листки, 8–10 горошин чорного перцю, 90 мл оцту (9%), 80 г солі, 80 г цукру, 200 мл олії.

Приготування. Для маринаду в каструлю налити літр води, всипати цукор, сіль, перець, додати лаврове листя, оцет, довести до кипіння, відставити й охолодити. Тим часом обробити рибу: відрізати голову, плавники і хвіст, викинути нутрощі, промити. Нарізати скумбрію на шматочки шириною 2–2,5 см, перекласти їх у холодний маринад і залишити під кришкою на 5–6 годин. Далі вибрати шматочки риби в невелику ємність, але помістити їх щільно один біля одного. Залити олією і поставити в холодильник щонайменше на 2 години. 

У гірчичному соусі

Інгредієнти: 2 морожені скумбрії, 1 цибулина, 2 ст. л. майонезу, 3 ст. л. соєвого соусу, 2 ст. л. гірчиці, зелень для подачі.

Приготування. Рибу очистити від нутрощів, добре вимити, нарізати порційними шматочками. Цибулю почистити і покраяти півкільцями. Олію, соєвий соус і гірчицю змішати до однорідної консистенції (солі додавати не потрібно). Форму для запікання злегка змастити олією, викласти шматочки скумбрії, додати цибулю, залити соусом і залишити, щоб маринувалося хвилин 30–40. Духовку розігріти до 170 градусів і запікати рибу впродовж 25–30 хвилин до легкого зарум’янення. Подавати, прикрасивши зеленню, з улюбленим гарніром.
Запечена у фользі

Інгредієнти: 1 рибина, пучок петрушки, 2–3 зубочки часнику, сіль, спеції для риби, сік половини лимона.

Приготування. Почистити скумбрію від нутрощів, відрізати голову й плавники, промити. Начинити рибину дрібно посіченою петрушкою із пропущеним через прес або тонко нашаткованим часником, посолити й посипати улюбленою приправою для риби, збризнути лимонним соком. Загорнути у фольгу і запекти в попередньо розігрітій духовці 20–25 хвилин. 

Фарширована грибами

Інгредієнти: 6 свіжих печериць, 1 морожена скумбрія, 2 цибулини, 1 ст. л. приправи для овочів, сіль та перець – до смаку.

Приготування. Зрізати голову, плавники, хвіст, надрізати рибу по хребту, вибрати кісточки, добре промити, обсушити, посипати перцем, сіллю і залишити на 20 хвилин. Почищені й помиті гриби покраяти тонкими пластинами, цибулю – кубиками. Посмажити цибулю на олії, додати гриби й протушкувати ще трохи разом, не припиняючи помішувати. Готову начинку посолити, додати приправу та перець, зняти з плити й охолодити. Остиглі гриби з цибулею викласти на підготовлене філе скумбрії, згорнути рулетиком, зав’язати ниткою. Викласти рибу на змащене деко і запікати близько пів години. Подавати, розрізавши на порційні шматки з улюбленим гарніром. 

Читайте також: «21 777 кг сиру передали французи для українських лікарень (Відео)».

Реклама Google

Telegram Channel