Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
До пічника Андрія Ткаченка записуються на кілька місяців наперед

Оригінальні каміни Андрія Ткаченка зігрівають оселі.

Фото з архіву Андрія ТКАЧЕНКА.

До пічника Андрія Ткаченка записуються на кілька місяців наперед

Сотні різновидів груб, печей, барбекю, камінів, тандирів вимурував  за два десятиліття умілець із села Грузьке Конотопського району Сумської області

Поспілкуватися з Андрієм Ткаченком навіть у ці зимові дні доволі складно – через його зайнятість. 

– Не встигаю виконати одне замовлення, як уже надходить друге, – каже чоловік.

Воно й не дивно, адже війна внесла певні корективи у життя людей. Через постійні проблеми з електропостачанням зросла потреба в домашніх вогнищах. Тож праця пічника тепер особливо актуальна.

Тут не може бути поспіху, адже піч зводиться на десятиліття.

Андрій Іванович родом з Одещини. У Сумській області опинився наприкінці 1990-х років, коли там проходив військовий вишкіл, і зустрів майбутню дружину Олену.

–  Важкі то були часи, – розповідає майстер. – Ні роботи, ні грошей, а в сім’ї мала дитина.

Тоді пан Андрій згадав про батьківське ремесло – пічникарство. З дитинства він любив спостерігати за татовою роботою, згодом був його помічником. А в 17 років сам вимурував першу грубку…

Тож, відновивши призабуті навички, збудував піч у власній хаті на Кролевеччині. Коли це побачили друзі та рідні, то почали запрошувати до себе – одному полагодити, іншому звести топку. Невдовзі географія майстра розширилася по всій області, Україні і навіть за межами держави.

Якраз перед початком війни Андрій Ткаченко повернувся з Литви, де завдяки його працьовитим рукам постав не один сучасний камін.

Чоловік створює вогнища різних модифікацій. Сьогодні в сільській місцевості затребувані традиційні печі, а містяни здебільшого замовляють універсальну грубку – щоб водночас гарно опалювала кімнати, служила духовкою, кухнею. І, звісно, аби дров мало використовувала й довго тепло тримала. За бажанням власника будинку майстер облицьовує печі каменем, плиткою.

На виконання замовлення витрачається до тижня часу.

– Тут не може бути поспіху, адже піч зводиться на десятиліття, – говорить майстер. – Щось десь не так вирахував і поклав – будуть проблеми (мокрітиме комин, димітиме чи навіть створюватиметься небезпека для життя людей).

Герой нашої розповіді найбільше полюбляє мурувати лежанки, де прямі ходи, й котрі тримають тепло майже дві доби. А найцікавіші – каміни. Спорудження одного забирає близько місяця, бо треба розрахувати, щоб вписався в інтер’єр, довго слугував. У планах Андрія Івановича – поставити в Україні камін-піч із колбою, власне таку, як доводилось класти в Прибалтиці.

– Це надзвичайно цікава, скрупульозна, точна й захоплива робота, – зауважує ентузіаст.

Як бачимо, працює він не лише заради заробітку. Подобається створювати комфорт та затишок в оселях.

Cвітлана МАЛИНОШЕВСЬКА.

Останні новини:

Усі новини російсько-української війни – тут.

Реклама Google

Джерело: wz.lviv.ua.
Telegram Channel