Курси НБУ $ 39.43 € 42.85
«На полі виросло, із кожуха вилізло, по столі покотилося, на зубах опинилося»: найкращі рецепти з гороху

Горох – важливе джерело білків, особливо під час посту.

Фотоколаж із сайту ukr.net.

«На полі виросло, із кожуха вилізло, по столі покотилося, на зубах опинилося»: найкращі рецепти з гороху

Горох здавна люблять у всьому світі, це дуже корисний продукт! Щоб він частіше з'являвся у вашому раціоні (за відсутності протипоказань, звичайно), включіть до свого меню ці смачні та прості в приготуванні наїдки

Горохова каша з огірками та морквою

Інгредієнти: 1,5 скл. гороху, 4 солоні огірки, 1 морквина, 1 цибулина, 8 маслин, сіль.

Приготування. Ретельно промийте горох, залийте водою, щоб вона повністю його покрила, і поставте варитися. Коли закипить, зніміть піну, трохи присоліть і зменшіть полум’я. Натріть моркву, подрібніть цибулю. Коли горох почне розварюватися, вкиньте до нього овочі. Продовжуйте готувати на малому вогні і з відкритою кришкою. Поріжте огірки й маслини. Перші всипте приблизно за 10 хвилин до готовності, а другі – за п’ять. Соліть страву з урахуванням того, що огірки додадуть їй солоності.

Смажені пиріжки з гороховою начинкою

Інгредієнти: 1 скл. теплої води, 2–3 скл. борошна, по 1 ч. л. цукру та солі, 1 пакетик сухих дріжджів, 1 цибулина, 250 г гороху, 
4 ст. л. олії.

Приготування. Горох замочіть на ніч або хоча б на кілька годин, промийте та поставте варити. Коли повністю розвариться, зцідіть зайву воду і дайте трохи охолонути. З просіяного борошна, води, солі, цукру та дріжджів замісіть м’яке еластичне тісто, наприкінці додайте 2 ст. л. олії і знову вимісіть, накрийте рушником і поставте в теплому місці, щоб піднялося. Цибулю почистіть, наріжте дрібно, обсмажте на олії до золотистого кольору, додайте у горох, посоліть до смаку і добре вимішайте. Тісто розділіть на маленькі кульки і розкладіть на присипаному борошном столі. Кожну кульку акуратно розтягніть руками у паляничку, загорніть у неї горохову начинку, щільно защипайте і сформуйте пиріжок. Обсмажуйте на пательні з олією до рум’яної скоринки з обох боків.

Котлети «Золотисті»

Інгредієнти: 400 г жовтого гороху, 100 г манної крупи, 1–2 цибулини, 2–3 ст. л. борошна, мелені сухарі, чорний мелений перець, сіль. 

Приготування. Горох відварити до готовності. На відварі, що залишився, зварити манну кашу (на 250 мл відвару – 100 г крупи). Горох ретельно розім’яти на пюре, додати гарячу манку, борошно, підсмажену на олії цибулю, посолити, поперчити, добре вимішати – маса повинна бути густою. Формувати з цього «фаршу» овальні котлети, панірувати їх у сухарях і обсмажувати в олії з обох боків. Потому викласти на деко і запекти в духовці. Подавати гарячими, доповнивши тушкованими овочами чи салатом.

Горохово-картопляна запіканка із цибулею 

Інгредієнти: горох, картопля, мелені сухарі, цибуля, олія, перець, сіль. 

Приготування. Відварити горох до готовності, розім’яти до однорідної консистенції. Окремо приготувати картопляне пюре. Змішати горох із картоплею в рівних пропорціях, всипати трохи борошна, перемішати. Цибулю нарізати півкільцями й обсмажити на олії, посолити, поперчити. У форму для запікання, змащену олією і присипану сухарями, викласти пласт горохово-картопляного пюре, далі – шар смаженої цибулі, а зверху – знову пюре, розрівняти і запекти в розігрітій до середньої температури духовці до рум'яної скоринки, подавати страву гарячою. 

Кулешик гороховий

Інгредієнти: 300 г гороху, 2 морквини, 1 цибулина, кілька гілочок петрушки, 
2 ст. л. пшеничного борошна, 3 ст. л. вершкового масла, свіжий батон, 2–3 зубчики часнику, сіль за смаком.

Приготування. Горох промити, залити водою, залишити на ніч, потому знову промити. Залити свіжою водою і варити до повної готовності — приблизно годину-півтори. Посмачити вершковим маслом, добре вимішати. Моркву зварити до м’якості, потовкти і з невеликою кількістю бульйону додати в горох. За потреби (якщо любите абсолютно однорідну консистенцію) перетерти все це через сито. Цибулю подрібнити кубиками, змішати з борошном та підсмажити на олії до золотистого кольору, вмішати у горохове пюре. Свіжу булку порізати на скибочки або кубики (як вам більше до вподоби), натерти добре часником, порізати на шматочки та зарум’янити в духовці або на пательні. Подавати її разом із кулешиком.

Читайте також: Вівсянка сама себе хвалить, а гречку люди нахвалюють: підбірка рецептів.

Реклама Google

Telegram Channel