Курси НБУ $ 39.43 € 42.85
Військовослужбовець придумав, як на фронті зігрівати воїнів

Грілки військовим Максим Панчев надсилає безкоштовно.

Фото Максима ПАНЧЕВА.

Військовослужбовець придумав, як на фронті зігрівати воїнів

Інструктор з тактичної медицини Максим Панчев став виготовляти грілки для захисників і тепер забезпечує ними безкоштовно десятки тисяч бійців на передовій

У мирному житті Максим мав успішний бізнес у Дніпрі – виробляв добрива. Після початку великої війни підприємець став військовослужбовцем – інструктором з тактичної медицини. Півтора місяця тому на його підприємстві почали виготовляти багаторазові грілки. 

Це герметичний пакет із сольовим розчином та спеціальним активатором усередині. Принцип роботи грілки полягає в переході рідини в кристалічну форму, під час якого стабільно виділяється тепло – 50–55°C.
На відміну від електронних пристроїв, ці грілки не розряджаються, не бояться води та бруду. Їх можна активувати в будь-який час, і для цього не потрібно нічого гріти.

Для повторного застосування грілку слід прокип’ятити, щоб кристали перейшли в рідкий стан, – і вона знову готова до використання. Цей процес можна повторювати безкінечно. Аби грілка почала виділяти тепло, потрібно кілька разів зігнути активатор у пакеті.

На відміну від електронних пристроїв, ці грілки не розряджаються, не бояться води та бруду. Їх можна активувати в будь-який час, і для цього не потрібно нічого гріти.

Такі герметичні пакети також використовують у медицині, щоб прогрівати хворі органи. Однак медичні і туристичні грілки мають специфічні розміри. Для військових вирішили виготовляти невеликі прямокутної форми, щоб їх можна було помістити в рукавички, черевики чи кишені. Також розробили великі грілки для поранених.

«Узимку медики докладають багато зусиль, щоб запобігти переохолодженню поранених, тож грілка може бути зовнішнім джерелом тепла, – каже Максим і пояснює: – Ці грілки безпечні. Максимальна температура нагрівання – 55°C, що виключає ризик опіку. Основна складова грілки – ацетат натрію, тобто перенасичений сольовий розчин. Додатковими компонентами є барвники, утворювачі гелю, деякі речовини, які збільшують час утримання тепла в герметичному пакеті».

Виріб, до речі, можна використовувати не тільки як джерело тепла, а і як джерело холоду. Наприклад, щоб прикладати до місця забою чи опіку. Для цього потрібно на 30–40 хвилин покласти пакет у морозилку.

Грілки підприємець надсилає військовослужбовцям безкоштовно. Придбати їх неможливо, бо все, що виготовляють, спрямовують на фронт.

Для випуску грілок Максим Панчев придбав спеціальне обладнання за власні заощадження з довоєнного бізнесу. Підприємець підкреслює, що це не комерційний проєкт. На виробництві працюють 15 людей. Це переважно військові та волонтери, які за свою роботу не отримують платні.

Така продукція могла б мати попит і в мирний час, але після закінчення війни підприємець не планує виготовляти грілки: «Ми професійно виробляли добрива і надалі цим займатимемося. На це ми витратили багато часу та ресурсів. Пріоритет після перемоги – підвищення врожайності. Потрібно буде годувати людей», – наголошує Максим Панчев.

Володимир РИХЛІЦЬКИЙ.

Останні новини:

Усі новини російсько-української війни – тут.

Реклама Google

Telegram Channel