Курси НБУ $ 39.68 € 42.83
«Щоб допомогти воїнам на передовій, наші студенти навіть щосуботи ярмаркують на базарі» (Фото)

Директор коледжу Олег Жельчик узяв на себе відповідальність за навчальний процес і підтримку волонтерських центрів «Твори добро» та «В єдності сила».

Фото з архіву коледжу.

«Щоб допомогти воїнам на передовій, наші студенти навіть щосуботи ярмаркують на базарі» (Фото)

Відколи в Україні почалася війна, колектив відокремленого структурного підрозділу «Горохівський фаховий коледж ЛНУП» допомагає Збройним силам України у протистоянні російським загарбникам. Другого дня вторгнення москалів на нашу землю всі до одного працівники навчального закладу об’єдналися у волонтерську організацію «Твори добро». Слідом за ними бій осоружному ворогу оголосив студентський волонтерський рух «У єдності сила». Об’єднання дорослих і юних – тепер єдиний і потужний фронт, що згуртував навколо себе і горохівчан, і жителів довколишніх громад. Його зброя – то щоденна праця, віра в Перемогу й мрії про життя в мирі. Домінантою при цьому викладачі й студенти на чолі з директором Олегом Жельчиком називають навчання

«З москалями в нас свої рахунки»

Війна раною заболіла колективу коледжу ще 12 грудня 2014 року. Цього дня Горохів зойкнув від звістки, що в АТО, за 25 кілометрів від Маріуполя, в бою з російською диверсійно-розвідувальною групою загинув випускник навчального закладу, 37-літній Ігор Сливка – боєць полку «Азов».

Восени 2015-го Горохівщина знову вмивалася сльозами, стрічаючи в труні старшого сапера інженерно-саперного взводу 43-го окремого мотопіхотного батальйону «Патріот» Сергія Феоктистова. 26 вересня 36-річний воїн підірвався на міні поблизу Новгородського в районі Дзержинська — Горлівки. Разом із Сергієвими рідними світлі спогади про цього свого випускника ревно береже й освітянсько-студентська родина.

Наша молодь смілива й розумна. Вона знає, що після Перемоги їй потрібно буде відбудовувати країну, сіяти зерно, ростити хліб!

Свого часу вона благословляла на гідну професійну дорогу й Олександра Коцюбинського, Павла Лазаревича, Віктора Вороняка. Йти нею довго героям не судилося. Загинули за Україну протягом року в боях уже повномасштабної війни з росією.

У коледжі завжди  кипить робота.
У коледжі завжди кипить робота.

 За словами координаторки волонтерського руху коледжу, викладачки економічних дисциплін Галини Гайди, у лавах ЗСУ виборюють Перемогу більше 70 вихованців навчального закладу з різних регіонів України. Не вагаючись, захищати Батьківщину пішли викладач коледжу Руслан Марчук, п’ятеро синів викладачів коледжу, троє чоловіків його працівниць. Дай, Боже, щоби всі-всі повернулися живими-здоровими!

Читайте також: Портрет Залужного викликав захоплення у мережі

Допомагати починали з… вареників

Найпершими їх стали ліпити у своїх домівках горохівські господині. Ними на початку війни були «застелені» всі столи і в їдальні коледжу. Відра зі смакотою возили бусами в Луцьк й перезавантажували в автівки волонтерів, які їхали на передову.

Горохівчанам бійці щотижня адресують вдячність за вареники, салати, випічку й домашню консервацію… «А найбільше просять пирогів від горохівських господинь, і жінки несуть їх у коледж кожного дня. Печемо їх і в нашій їдальні», – розповідає Галина Гайда.

– Ми розуміли, що у найгарячіших місцях потрібними є сухпайки, тому спробували заробляти гроші на їх складові, – каже очільник закладу Олег Жельчик.

Таку красу не можна  не купити.
Таку красу не можна не купити.

 Свої чудові вироби з бісеру, вишиванки, витинанки та найрізноманітніші сувеніри волонтерські центри коледжу передали у Польщу, де у селі Соколове їх узялася реалізовувати випускниця Наталія Скура. Відтак завдяки їй від жителів Підляського воєводства надійшло 7 бусів із 21 тонною гуманітарної допомоги, в тому числі з продуктами для сухпайків.

В американському штаті Міннесота виробів горохівських умільців на 2000 доларів зуміли реалізувати доньки Галини Гайди Наталія та Олена. Їх витратили на дрон та термобілизну. За гроші з двох ярмарків купили ще один дрон, генератор, плащі, взуття та інші речі, без яких не обійтися на війні.

«Переможемо – й будемо так само завзято відбудовувати Україну»

Незважаючи на воєнний час, в коледжі з раннього ранку до пізнього вечора. Лише наборів із поживними продуктами волонтери центрів «Твори добро» і «В єдності сила» виготовили вже 2000. Їхня загальна вартість сягає 550000 гривень. Встигнути зробити багато сувенірів, спекти, наварити, наготувати всі, хто навчається і працює у коледжі, стараються до та після навчання, у вихідні й час канікул. До слова, «Твори добро» Україна визнала номінантом волонтерського руху 2022 року.

Продукти, готові смаколики та чудові вироби ручної роботи люди привозять із багатьох сіл довколишніх громад. Ними щосуботи студенти ярмаркують на ринку в Горохові. Люд охоче купує смачний і красивий товар. Багато хто безкорисливо пропонує гроші, знаючи, що їх буде витрачено на потреби ЗСУ, а як нагороду за жертовність вдячно приймає, скажімо, медівник, спечений Лесею Сидор із Угринова, чоловік якої віддав життя за Україну, чи оздобу, зроблену переселенкою, викладачкою Маріупольського університету Вікторією Івановою. Десятки імен господинь, умільців, жертводавців Олег Жельчик і Галина Гайда постійно і вдячно згадують на сторінці волонтерського центру «Твори добро» у Facebook. І завжди молитвою благословляють у дорогу із вантажами для воїнів волонтерів Юлію і Валерія Омельчуків, Валентину Маціюк, Руслана Брюховецького й волонтерів із центру «Щит», де координатором Віталій Гладун.

– Як вважаєте, чи багато студентів вступатиме цьогоріч до Горохівського коледжу? Чи не стане війна на заваді бажанню юних здобувати освіту, – запитую в Олега Жельчика й Галини Гайди.

– Звісно, абітурієнтів буде багато. Наша молодь смілива й розумна. Вона знає, що після Перемоги їй потрібно буде відбудовувати країну, сіяти зерно, ростити хліб! – вражає вірою в рідну країну відповідь істинних патріотів, освітян, українців. 

Реклама Google


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel