Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
«Приданки» з Полісся підкорюють серця і кришталевими голосами,  і колоритними вишиванками!

Аматорки сцени бережуть традиції, якими багатий наш талановитий народ (фото зроблено в кімнаті-музеї «Приданок»).

Фото Катерини ЗУБЧУК.

«Приданки» з Полісся підкорюють серця і кришталевими голосами, і колоритними вишиванками!

Народний аматорський фольклорний колектив Будинку культури села Гута-Боровенська Камінь-Каширського району цими днями виборов диплом І ступеня у двотуровому міжнародному фестивалі-конкурсі творчих досягнень «Карнавал»

– Фестиваль проходив у місті Одеса в онлайн-режимі,— розповіла директор Центру культури та дозвілля  Камінь-Каширської міської ради Алла Глущук. – Така дистанційна участь має свої переваги, оскільки дає можливість нашим колективам брати участь у всіх творчих змаганнях, які  викликають інтерес (щоб поїхати за межі району, області, потрібні значні кошти, бо треба оплатити дорогу, проживання). Перемігши в першому турі, «Приданки» були відібрані в другий і одержали високі оцінки, представивши на суд професійного журі гуто-боровенську колядку «Ой на річци, на Ситници».

До речі,  у виконанні самодіяльних артистів села Гута-Боровенська є повстанські пісні. Крім того, вони долучилися до їх запису з вуст старожилів, аби встигнути це зробити, оскільки з роками, на жаль, усе менше людей, котрі жили в ті буремні часи.

Назва колективу «Приданки», про який не раз розповідала наша газета, від такої традиції: коли молоду віддавали заміж, то з нею мала бути скриня із різним добром (приданим), яке наготувала дочці мати. 

Нагадаємо, що назва колективу «Приданки», про який не раз розповідала наша газета, від такої традиції: коли молоду віддавали заміж, то з нею мала бути скриня із різним добром (приданим), яке наготувала дочці мати. І от в одній зі своїх перших композицій аматори розробили таке дійство – ​викуп скрині нареченим. Як розповідала керівник «Приданок» Ганна Самко, коли дійшло до присвоєння колективу звання народного, то постало питання, як його назвати (багато років, ще за колгоспу, була хор-ланка, потім – гурт «Полісянка»). І ось тоді хтось сказав: «Ви ж справжні приданки – ​що ще шукати чи вигадувати?». Це був уже 2006 рік, коли гуто-боровенські аматорки сцени удостоїлися почесного звання. Йшли до цього майже чверть віку. А вишиванки, в яких виступають сільські аматори сцени, могли б, без перебільшення, бути безцінними музейними експонатами. Адже сорочкам – ​90, а то й більше літ. 

Читайте також: Волинські школярі придбали Starlink для захисників.

Реклама Google

Telegram Channel