Курси НБУ $ 39.52 € 42.36
Черкащани, вінничани і львів’яни шукають, що ж заховали волинські журналісти

Метод шифрування ми запозичили в книзі «Цифрова фортеця» (1998) Дена Брауна.

Фото із сайту bookvoid-bc.com.ua.

Черкащани, вінничани і львів’яни шукають, що ж заховали волинські журналісти

Інтелектуальна гра на сторінках газети «Волинь» і «Цікавої газети» на вихідні має уже чималу географію

Принцип нашої інтелектуальної вікторини нагадує «чорний ящик»  із популярної гри  «Що? Де? Коли?».

Тільки предмет чи зображення людини ми ховаємо в гарбуз (від початку повномасштабного вторгнення нелюдів-москалів наш добрий-предобрий гарбуз перетворився у грізний гранатобуз). Он як ми це зробили під час першого туру.

«Гранатобуз із секретом-1» (2023)

Наш цьогорічний конкурс розпочнемо із гри в шифрування. Вам треба розгадати запитання, яке відоме кожному з нас із дитинства – лише останнє слово в ньому ми поставили першим. Тож уважно гляньте на букви: це не абракадабра – всі літери розміщені послідовно, просто ви маєте підібрати ключ цього ланцюга і змінити їх на інші букви (схожий прийом шифровки описав в одному з ранніх своїх творів автор найпродаванішого роману усіх часів):

ОБКНІМЇЩЄ / ЬП / ОБ / ТГЇУЇ?

А відповідь на розшифроване запитання співзвучна із назвою знаменитої для українців ліричної комедії, «батька» якої ми сьогодні і заховали.

Чий портрет знаходиться у гранатобузі?

Одразу коротко описуємо пошук відповіді. Для розшифрування треба було замінити кожну літеру на її сусідку-попередницю в алфавіті: «О» на «Н», «Б» на «А» і т.д. (цей метод ми запозичили в книзі «Цифрова фортеця» (1998) Дена Брауна, його «Код да Вінчі» – один із найпопулярніших детективів сучасності) – вийде всім відоме запитання з дитинства: «Наймиліше що на світі?» Одразу згадуємо відповідь із народної казки «Мудра дівчина» – «Сон». Саме таку назву і має знаменита лірична комедія нашого великого Кобзаря. Тобто, в гранатобузі ми заховали портрет Тараса Шевченка. 

Зрозуміли?

Тому хутчіш приєднуйтесь до нашої вікторини!

Умови конкурсу такі: ви маєте відгадати, що чи кого заховав Грицько Гарбуз у нашому гранатобузі. За кожну правильну відповідь отримуєте по 1 очку. Хто здобуде найбільше балів протягом 45 турів – той і стане переможцем «Гранатобуза із секретом-2023» та отримає грошовий приз від редакції у розрахунку здобутий 1 бал=100 гривень.

ПЕРЕМОЖЦІ ТУРУ № 1 (подаємо за алфавітом):

= Тамара БЕРШАДСЬКА (Черкащина, Звенигородщина)

= Віта БОБКО (Волинь, Володимирщина)

= Світлана ЗУБЧУК (Волинь, Турійщина)

= Андрій КУЯВА (Волинь, Ковель)

= Олеся ЛИСИК (Волинь, Старовижівщина)

= Валентина П’ЯТИГОРИК (Волинь)

= Марія Радзивіло (Волинь, Луцьк)

= Тетяна РЕПЕТИЛО (Черкащина, Звенигородщина)

= Анатолій СКАЛЬТ (Вінничина, Жмеринка)

= Юрій ХАРЧЕНКО (Волинь, Ковель).

При цій же нагоді – великий РЕСПЕКТ Тамарі Бершадській із села Бродецьке Катеринопільського району Черкаської області за цікаву розповідь про пошуки відповіді. Пані Тамаро, пригадуєте: «Відгадали всім кутком, хоч книжки і не читали…»? Тобто, нашій волинсько-черкаській дружбі вже 4-ий рік. І нехай вона тільки міцніє!

А зараз час задати нове завдання – для наших старих і нових друзів.

«Гранатобуз із секретом-3» (2023)

 
 

  І сьогодні ми вам пропонуємо запитання із фотоколажем. При цьому знову поєднали героїв відомих творів. Скажемо так: товариш захованого на рисунку 1 персонажа набагато сміливіший за нього. Про їхній подвиг ви знаєте із дитинства. Якщо розшифруєте отих друзів, вийдете і на дерево, яке несподівано укріпило їхню перемогу над тими, ким нас усіх лякають. Саме цю рослину ми сьогодні і заховали в гранатобузі. Асоціативний ряд слів, пов’язаних із персонажами запитання: голова, очі, серце, вогонь, Тамбов, ополонка, каша, батько, чоловіча сила, син...

Що за дерево знаходиться у гранатобузі?

Слово-відповідь треба надіслати до 2 березня (включно) тільки у вигляді повідомлення на телеграм-номер Грицька Гарбуза: 093 381 32 45, обов’язково вказати після слова-відповіді у дужках ще й своє ім’я, прізвище і регіон, який представляєте (наприклад: «Байрактар» (Валерій Залужний, Житомирщина)). 

А історії, як шукали відповідь (що вразило, які були труднощі, хто допоміг розгадати), надсилайте на електронну адресу [email protected] або просто лишайте в коментарях під запитанням на фейсбук-сторінці Грицька ГАРБУЗА

 

  (за цим QR-кодом ви можете зайти на неї з будь-якої частини світу).

Приємних Вам пошуків без повітряних тривог!

Читайте також на volyn.com.ua: «Бравий солдат Вася-Борода: «А Залужному я подарував би... один день до Перемоги» (Відео)».

Реклама Google


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel