Курси НБУ $ 39.40 € 42.34
Вони були першими. Це найважче

Вічна пам’ять Героям Небесної сотні!

Волинь-нова

Вони були першими. Це найважче

Лютий 2014. Майдан. Десь в середині лютого, коли я пересувався між барикадами, мені подзвонив посол США і попросив про термінову зустріч

У кімнаті Будинку профспілок зібралися посли G7. Після коротких реплік американський посол дуже офіційним тоном сказав: «Від імені уряду США та усіх присутніх ми просимо вас докласти усіх зусиль для збереження мирного характеру революції. Пропоную вам телефонну розмову з віцепрезидентом США паном Байденом». 

У кімнаті з’явилися помічники із супутниковою антеною. 

Ситуація була дивною, адже я не був офіційним лідером Майдану, не керував Радою Майдану чи сотниками. Тоді я часто жартував, що я – напівпровідник між вождями і майданівцями, який мав право матюками пояснювати настрої першим і обов’язок по 100 разів на день пояснювати план дій другим. 

Як завжди в складній ситуації, я віджартувався: «Ні, пане посол, я б хотів говорити з Обамою». 

Посол нахмурився і сказав, що пан президент дуже зайнятий. 

Ви помиляєтеся, пане віцепрезидент. Це не тверді яйця януковича, це залізні руки путіна, який тримає за яйця януковича. Ми боремося не стільки з янеком, як із путіним.

Я ж усміхнувся: «Зрозуміло, авжеж. Але я не з ним хотів говорити, а з першою леді, Мішель. Мене цікавить, де вона бере насіння для такої гарної капусти, що вирощує біля Білого дому?»

Посли довго сміялися. Але супутниковий телефон вже дзвонив. 

Розмова з паном Байденом була дуже теплою. Він висловив захоплення мужністю Майдану, підтримку американського народу й уряду, а наприкінці сказав фразу: «Я знаю, що у януковича залізні яйця, але впевнений, що ви переможете». 

Я нахабно відповів: «Ви помиляєтеся, пане віцепрезидент. Це не тверді яйця януковича, це залізні руки путіна, який тримає за яйця януковича. Ми боремося не стільки з янеком, як із путіним». 

«Окееей, – протягнув Байден. – Удачі вам!». 

Потім були страшні 18, 19 лютого. Десятки убитих, сотні поранених. путін спробував убити самостійну Україну. А коли не вийшло – 20 лютого 2014 почав війну. 

Зараз на фронті ті ж настрої, що панували на Майдані в ці дні лютого 2014-го. Перед нами – сотні тисяч орків, тисячі танків і сотні літаків путіна. Але плєшфюрер так і не зрозумів: при найбільшій небезпеці прості українці стають Героями. Концентруються, жартують і перемагають. 

Ven Seremos, друзі! 

Вічна пам’ять Героям Небесної сотні! Вони були першими. Це найважче.

Юрій ЛУЦЕНКО, політик, ексгенпрокурор України, ексміністр внутрішніх справ, воїн ЗСУ.​

Читайте також: «Мужик: Байден у Києві –  це не менш круто, ніж  500 мільйонів, які він привіз».

Реклама Google

Telegram Channel