Курси НБУ $ 39.53 € 42.31
«Немає хати в Україні, в якій би не було вареників на Сирній неділі»

Як і борщ, вареники - одна з національних страв нашої кухні.

Фото із сайту etnoxata.com.ua.

«Немає хати в Україні, в якій би не було вареників на Сирній неділі»

«Як традиційна страва (на Масницю. – Ред.) з віків – це вареники з сиром. Далі йдуть гречані оладки, сир, капуста з олією, капусняк, яєшня на маслі, сир зі сметаною, різні каші, борщ з рибою, локшина на молоці та інші пісні страви, в розумінні не м’ясні», – пише Степан Килимник («Звичаї нашого народу. Весняний цикл»). «Маслєніцу з блінами» (а не варениками) в попсовій формі нам занесли за часів совєтів чи, може, ще й раніше. Ймовірно, це була дифузія подібних, але багато в чому інакших московських традицій. Згрубша, так само, як колись язичницькі традиції заступалися християнськими. А що назви схожі (Масниці і Маслєніца), то особливо ніхто в деталі не спішив вдаватися... Традиції міняються, і ми від того ніде не подінемося. Але, будь ласочка, давайте принаймні не називатимемо цей тиждень Маслєніцою…» – закликає українців відома львівська кулінарна блогерка пані Стефа. Та й зустрічати Масницю без «блінів» – не так уже й складно

...з картоплею й сиром

Інгредієнти: для тіста – 350 г борошна, 1 яйце, 125 мл води, сіль; для начинки –700 г картоплі, 200 г сиру, 1 цибулина, 80 г смальцю, сметана, сіль, мелений чорний перець.

Приготування. Картоплю ретельно вимити, зварити «в кожушках», обчистити, пропустити через м’ясорубку разом із сиром, додати нарізану кубиками та обсмажену цибулю. Добре перемішати, додати сіль і мелений чорний перець.

Із борошна, солі, яйця і води замісити еластичне тісто, накрити рушничком і залишити на 30–40 хвилин. Із цією начинкою  приготувати вареники, зварити в підсоленій воді, вийняти шумівкою й посмачити. Подавати зі сметаною.

...з маковою начинкою

Інгредієнти: для тіста – 2 скл. борошна (+для підсипання тіста), 1 скл. молока, 3 ст. л. олії, дрібка солі; для начинки – 250–300 г маку, 120 г цукру, 2 ст. л. меду (краще брати зацукрений), 3 ст. л. повидла.

Приготування. З теплого молока, борошна, соняшникової олії та солі замісити тісто, дати йому вистоятися близько 30 хвилин. Для начинки мак гарно промити та залити окропом. Через 30–40 секунд воду злити, а мак розтерти у ступці до однорідного стану, додавши цукор та мед. Зліпити вареники, зварити у киплячій воді. Подавати з компотом, узваром, соком або сиропом. А якщо заманеться таких вареничків під час посту, замініть у рецепті молоко на воду – і смакуйте на здоров’я!

...із сиром на пару

Інгредієнти: 250 мл сироватки або молока, 1 яйце, 2 скл. борошна (+трохи для припорошування стільниці), дрібка соди, 500 г сиру кисломолочного, цукор або сіль – за смаком, вершкове масло.

Приготування. Борошно просіяти, змішати з 0,5 ст. л. цукру, 0,5 ч. л. солі та содою. Влити молоко й замісити пружне тісто, поступово припорошуючи його борошном, поки воно перестане липнути до рук. Готове тісто загорнути в харчову плівку й покласти в холодному місці на 30 хвилин, це зробить його пластичним та пухким. Тим часом приготувати сирну начинку. Сир перетерти через сито, додати яйце, дрібку солі та цукор за смаком, добре вимішати. 

Дістати тісто, сформувати з нього «ковбаски», порізати їх, розкачати варениці. На кожну по центру покласти начинку, з’єднати краї та защипати. Зліплені вареники викласти на попередньо змащені вершковим маслом яруси пароварки та готувати протягом 10 хвилин. Потому скласти в макітру чи миску й полити розтопленим маслом. Подавати зі сметаною чи варенням.

«Троянди» з капустою

Інгредієнти: для тіста – 3 скл. борошна, 1 скл. кислого молока, 0,5 ч. л. солі, 0,25 ч. л. соди; для начинки – 0,5 кг капусти, 1 морквина, 1 цибулина, 2 ст. л. олії, сіль до смаку.

Приготування. Ця страва на вигляд не схожа на вареники. Та й готувати її набагато простіше. А на столі такі вареники значно красивіші. Смакують вони із вареним чи печеним м’ясом.
Капусту нашаткувати, моркву потерти. Цибулю дрібно нарізати, спасерувати, додати моркву й капусту, протушкувати все разом і залишити, щоб схолонуло. З борошна, кислого молока з погашеною в ньому содою та солі замісити м’яке еластичне тісто. Тонко розкачати його, викласти начинку, згорнути рулетом, а тоді порізати шматочками по 4 см. Виставити в глибоку сковорідку на розріз, залити окропом більш ніж на половину висоти рулетиків. Підсолити, накрити кришкою і варити на середньому вогні близько 10 хвилин або запекти в духовці до готовності. 

Останні новини:

Усі новини російсько-української війни – тут.

Реклама Google

Telegram Channel