Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
Колонка мами: «Хвали, моя губонько, та з розумом!»

Забудьмо фразу: «Ти в мене молодець!».

Фото: Learning.ua.

Колонка мами: «Хвали, моя губонько, та з розумом!»

– Мам, а чому ти мене не хвалиш, як я гарно прибрала? – донька запитувала з таким радісним виразом обличчя, що мені хотілося їй дякувати негайно. Та я не поспішала, бо знаю дещо про правила заохочення

Якось уже писала про те, що дітей варто хвалити за конкретні зусилля. Тож поширена фраза «Ти молодець» має бути забута. Натомість виділяємо щось, властиве певній ситуації. Наприклад, кажемо: «Помітно, що ти над цим завданням добряче попотів» або ж «Наша кухня – як на картинці з журналу. Скільки ж ти часу цьому вділила!». Тобто: не ти прекрасний, розумний, а ти зробив це бездоганно, з розумом... Ми не хвалимо особистість у жодному випадку.

Нещодавно трапилася книга, у якій автори ще глибше аналізують цю тему й підтверджують висновок, що діти, яких неправильно хвалять, бояться братися за щось нове й швидко пасують перед невдачами. Американські психологи По Бронсон та Ешлі Меррімен у виданні «Батьки в шоці: новий погляд на виховання» наводять результати досліджень серед школярів із висновком, що така, здавалося б, дрібничка, як формулювання похвальби, впливає на усе життя дитини.

З книжки дізналася, що батьки у США дуже подібні на українських: вони охоче роздають компліменти своїм синам і донькам, бо вірять, що це зміцнює їхню самооцінку.

По Бронсон навіть зауважує, що батьки беруться хвалити дітей і щоб просто висловити свою любов. Але захвалені діти навіть із яскравими здібностями однаково кидають щойно почату справу, якщо бачать, що можуть з нею не впоратися. Вони ж бо знають, що розумні і все хапають на льоту, – а тут несподіваний прокол! Натомість інші, які звикли чути, що у них виходить, коли стараються, знову й знову беруться за нову вершину, аж поки її не досягнуть. У книзі наводять експеримент із тестами в США і Японії.

Після заважких, а тому погано зроблених завдань до школярів – учасників дослідження запрошували їхніх батьків, яким повідомляли результати і те, що буде ще одна серія випробувань. Американські діти чули від батьків, що попри все вони молодці, а японські – що треба трохи більше зусиль (причому мами й тати висловлювали це доброзичливо, обіймаючи дітей). Заключна серія тестів показала, що японські учні поліпшили свої досягнення порівняно з попередніми. І ця схема працює не тільки в навчанні: людина дорослішає й завдяки мамі з татом знає або не знає про себе, що може перебороти труднощі й невдачі, якщо віритиме в свої сили і використовуватиме їх, а не опустить руки при першій проблемі.

Беззастережно слова «Ти молодець» сприймають діти до 7 років. А старші ставляться до стандартної похвали скептично.

До речі, беззастережно слова «Ти молодець» сприймають діти до 7 років. А старші ставляться до стандартної похвали скептично.

Маєте свої відкриття, як спілкуватися з дітьми, – діліться. Наші адреси: [email protected] або ж [email protected], а поштова: 43016, м. Луцьк, вул. Ковельська, 2, «Цікава газета на вихідні».

Читайте також: «Колонка мами: «Як навчитися культурно сваритися з дітьми»

Реклама Google

Telegram Channel