Курси НБУ $ 39.60 € 42.44

У Великій Британії народилася перша дитина з ДНК... трьох людей

Ця новаторська методика – спроба запобігти появі на світ дітей із фатальними мітохондріальними захворюваннями

Більшість ДНК новонародженого малюка походить від двох батьків і близько 0,1% – від третьої жінки-донора. Кажуть, що у світі вже з’явилося кілька таких немовлят, але жодних подробиць про них не повідомляють.

Мітохондріальні захворювання невиліковні і можуть призвести до смерті протягом кількох днів або навіть годин після народження. Деякі сім’ї втратили через них декількох малюків, і цей метод розглядають як єдиний спосіб для них мати здорову дитину.

Деякі сім’ї втратили через них декількох малюків, і цей метод розглядають як єдиний спосіб для них мати здорову дитину.

Мітохондрії – це крихітні відділи всередині майже кожної клітини тіла, які перетворюють їжу на корисну енергію.

Дефектні мітохондрії перестають живити організм і призводять до пошкодження мозку, виснаження м’язів, серцевої недостатності та сліпоти.

Вони передаються тільки від матері. Таким чином, мітохондріальне донорство є модифікованою формою ЕКЗ, під час якого використовують мітохондрії здорової донорської яйцеклітини.

Однак мітохондрії мають власну генетичну інформацію або ДНК, що означає, що технічно народжені таким чином діти успадковують ДНК не лише від своїх батьків, а й від донора. Це постійна зміна, яка буде передаватися з покоління в покоління.

Ця донорська ДНК важлива лише для створення ефективних мітохондрій і не впливає на інші риси, такі як зовнішній вигляд, і не є «третім батьком» дитини.

Технологію вперше розробили у Ньюкаслі, а в 2015 році у Великій Британії ухвалили закони, які дозволяли народжувати таких дітей. Перша дитина за допомогою цієї методики народилася у сім’ї з Йорданії у США 2016 року.

Управління із запліднення та ембріології людини (HFEA) стверджує, що станом на 20 квітня 2023 року народилося близько п’яти таких немовлят. Воно не надає точних цифр, щоб запобігти ідентифікації сімей.

«Цікаво дізнатися, наскільки добре спрацювала технологія мітохондріальної замісної терапії на практичному рівні, чи не мають діти мітохондріальних захворювань та чи існує якийсь ризик виникнення у них проблем пізніше в житті», – каже професор Робін Ловелл-Бедж із Науково-дослідного інституту Френсіса Кріка.

Технічно існує ризик «реверсії», коли дефектні мітохондрії, які залишилися, можуть збільшитися в кількості та все одно призвести до захворювання.

За матеріалами: bbc.com.

Читайте також: «У Рівному жінці видалили залозу і врятували її від двох хвороб»

Реклама Google

Telegram Channel