Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
У Польщі радикали накинулись на кафе через… портрет Зеленського (Фото)

Це не просто кав'ярня, а ще й клуб за інтересами.

Фото із сайту bbc.com.

У Польщі радикали накинулись на кафе через… портрет Зеленського (Фото)

Але це лише зробило заклад, яким керують українки з окупованого Бердянська, відомим на всю країну

У рідному місті в Антоніни Міщенко був власний продуктовий магазин. Однак через окупацію їй довелося покинути роботу й дім. Спочатку українці в Бердянську намагалися навіть виходити на мирні протести проти росіян, але скоро стало зрозуміло, що відкрито висловлювати свою позицію небезпечно для життя. Те, як жінці вдалося крізь 20 російських блокпостів вирватися з окупованої території, – це окрема історія, яку жінка не може згадувати без сліз. Рашисти допитували навіть її трирічного внука, а за слово українською можна було отримати кулю…

Антоніна та її компаньйонка-землячка Наталя розповіли ВВС, що рік тому навіть уявити не могли, що їхні торти стануть візитівкою кав'ярні «Доброго дня» в оточеному горами місті Бєльська-Б'яла на півдні Польщі. Кафе вдалося відкрити завдяки громадській організації 73-річної Гражини Станішевської, відомої політичної діячки, яка виграла грант на розкрутку закладу, де б могли самореалізовуватись українки.

Антоніна і Наталія все ж збираються повернутися в Бердянськ, коли він знову стане вільним.
Антоніна і Наталія все ж збираються повернутися в Бердянськ, коли він знову стане вільним.

 Кав'ярня «Доброго дня» зовні мало чим відрізняється від інших, але її відкриття наробило галасу на всю Польщу. І не тільки через те, що закладом керують українки, а й тому, що… всередині висить портрет Зеленського на червоно-чорному фоні, який за стилем нагадує знаменитий портрет експрезидента США Барака Обами. Чи то польські радикали, чи то російські боти, як підозрюють жінки, побачили у цьому Бандеру й «українізацію Польщі», а також згадали Волинську різанину, відтак почалося цькування у соцмережах. У ніч перед першим днем роботи кафе недоброзичливці обнулили його рейтинг у мережі, розкритикувавши навіть каву з тістечками, хоча їх на той момент іще ніхто не куштував.

«Але яка була підтримка! – каже Антоніна. – На ті 40 негативних коментарів з’явилося 300 позитивних, і поляки почали їхати сюди, щоб глянути, що ж це діється». Словом, «наїзд» мав зворотний ефект – несподівано для себе жінки прокинулися знаменитими. З різних міст – Варшави, Кракова, Катовіце і Гданська – поляки з'їжджалися в кав'ярню, щоб підтримати українок. «Кажуть, годину теліпалися в поїзді, щоб на вас подивитися», – цитує своїх клієнтів Наталя.

У їхній кав'ярні можна не тільки випити кави і з’їсти тортик, це ще й клуб за інтересами. Тут проводять заняття для дітей, майстер-класи, грають у настільні ігри, на піаніно. Також можна купити сувеніри, які роблять українські біженці, почитати або купити польські й українські книжки, за якими Наталя спеціально їздила до Львова.

На перехресті біля вулиці Міцкевича, де розташоване кафе, чимало українських закладів: магазин взуття, швейна майстерня, квітковий магазин, салон краси – скрізь власники або біженці, або українці, які живуть тут декілька років.

Але жінки все ж збираються повернутися в Бердянськ, коли він знову стане вільним. «Будемо якось поєднувати», – впевнено каже Антоніна. Якраз перед війною вона купила в Бердянську власний будинок, про який мріяла все життя, тож тепер твердо налаштована вернутися туди на новосілля, яке вона не встигла відсвяткувати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Усі новини російсько-української війни – тут.

Реклама Google

Telegram Channel