Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
Найкращі рецепти з ревеню

А в Гімалаях дикорослі кущі ревеню сягають двох метрів заввишки!

Фото із сайту fazenda.net.ua.

Найкращі рецепти з ревеню

Цей лапатий гість із південного сходу Азії, з’явившись у садибах британців, вважався суто декоративною рослиною. І лише в XIX столітті європейці почали використовувати ніжно-рожеві стебла румбамбару для приготування десертів. В Україні ж нині ревінь росте чи не на кожній дачній та присадибній ділянці. Його пишні яскраво-зелені кущі полюбилися всім за невибагливість і вміст корисних речовин та вітамінів. А ще – за те, що з нього можна приготувати безліч смачних страв

Салат із ревеню та редиски

Інгредієнти: 2–3 стебла ревеню, 200 г редиски, 3 варені курячі яйця (або 10 перепелиних), пучок кропу, сметана чи олія для заправки, сіль до смаку.

Приготування. Ревінь почистити від шкірки, нарізати тоненькими шматочками. Редиску покраяти кружальцями, яйця – довільно (кубиками чи скибочками). Додати дрібно посічений кріп, посолити та заправити салат олією або сметаною.

Шарлотка «Весняна»

Інгредієнти: 1 скл. борошна, 1 скл. цукру, 4 яйця, 1 ч. л. розпушувача (або 0,5 ч. л. соди), щіпка солі, 3 стебла ревеню, 150 г малини, ванілін, вершкове масло для змащування форми.

Приготування. Відокремити жовтки від білків. Всипати половину цукру до білків і збити міксером в однорідну густу масу білого кольору. Другу половину цукру збити з жовтками до однорідної консистенції світло-кремового кольору. Ложку цукру залишити для начинки. Влити жовткову масу до збитих білків. Додати розпушувач або соду, щіпку солі, ванілін на кінчику ножа або пакетик ванільного цукру (його можна замінити й на корицю – також буде чудовий смак і аромат). Просіяти борошно і поступово всипати його в тісто, вимішуючи, щоб не залишилося грудочок. Ревінь промити, почистити від шкірки, порізати невеликими тонкими шматочками. Малину перебрати, мити не обов'язково, особливо якщо вона зі своєї дачної ділянки чи городу. Змішати ягоди з нарізаними шматочками румбамбару і присипати столовою ложкою цукру. Форму змастити вершковим маслом, вилити в неї половину тіста, викласти начинку і залити рештою тіста. Заздалегідь розігріти до 180 градусів духовку й випікати шарлотку 25–30 хвилин.

Пісочний пиріг зі сметанною заливкою

Інгредієнти: для тіста – 2–2,5 скл. борошна, 100–120 г вершкового масла (82%), 0,5 скл. цукру, 1 яйце, 1 ч. л. розпушувача; для начинки – 3–4 стебла ревеню, 4 ст. л. цукру (+ 1–2 ст. л. для посипання), 1 пакетик ванільного цукру, 250 мл сметани, 1 яйце, 1 ст. л. крохмалю.

Приготування. Вершкове масло заздалегідь дістати з холодильника, щоб розм’якло. Всипати до нього цукор і збити все міксером в однорідну масу. Додати сметану і яйце, перемішати – вийде досить густа світла тягуча маса. Борошно з розпушувачем просіяти в рідку суміш і замісити. Присипати тісто мукою і залишити на столі на 10–15 хвилин, поки готуватимете начинку. Викласти в миску сметану, цукор і ванільний цукор (можна й корицю, якщо любите), перемішати. Додати збите яйце і знову перемішати до однорідних консистенції та кольору. Повинна вийти світла негуста маса. Додати в неї крохмаль (завдяки йому пиріг добре підніметься і буде пишним, повітряним) і знову перемішати. Стебла ревеню помити, зняти шкірку, нарізати невеликими шматочками завтовшки 1–1,5 см. Тісто розкачати в пласт, покласти в змащену вершковим маслом роз'ємну форму діаметром 23–25 см. Щоб тісто було легше перекласти, можна згорнути його на качалку і, перенісши таким чином, розгорнути і розправити у формі. Або ж спочатку злегка розкачати качалкою, потім перекласти у форму і розпластати основу руками, сформувавши бортики (пиріг вийде високим, тому їх висота має бути не менше 4–5 см. Вилити на тісто начинку і зверху розкласти шматочки нарізаного ревеню, зверху присипати його цукром (найкраще – коричневим). Духовку прогріти до 180 градусів і випікати 35–45 хвилин до утворення легкої золотистої скоринки. Час залежить від особливостей і режиму духовки. У готового пирога сметанна начинка має вийти досить щільною, якщо потрясти – вона не повинна бути як желе. Готовий пиріг дістати, знявши бічні стінки, і перекласти на блюдо.

Рисовий пудинг із румбамбаром

Інгредієнти: для компоту – 4–5 стебел ревеню, 2 ст. л. цукру, пів палички кориці, 1 л води; для пудингу – 0,5 скл. круглого рису, 2 ст. л. цукру, 100 мл вершків (33–38% жирності).

Приготування. Ревінь нарізати шматочками завдовжки 3 см, засипати цукром, покласти корицю і залити окропом. Довести до кипіння і потримати на слабкому вогні 2–3 хвилини. Зняти з плити, охолодити, процідити. Рис промити, всипати в каструлю, додати ложку цукру. Залити 150 мл компоту і варити на невеликому вогні до м'якості, охолодити. Ревінь із компоту покраяти шматочками в 1 см, викласти в каструлю, всипати ще ложку цукру, влити 50 мл компоту. Довести до кипіння і тушкувати на слабкому вогні 5 хвилин. Збити вершки, легенько змішати з рисом. У креманки або склянки викласти, чергуючи пласти, рис із вершками та припущений ревінь. Страву можна подавати одразу або ж поставити в холодильник на кілька годин і їсти охолодженою.

Компот із ревеню з вишневим листям та суницями

Інгредієнти: на 3-літровий слоїк – 200 г румбамбару, 0,5 скл. суниць, 10 вишневих листків, 1 скл. цукру.

Приготування. Ревінь, вишневе листя та суницю добре промити. На дно банки викласти порізаний румбамбар, тоді листя та суниці. Залити окропом, накрити кришкою і залишити на 10 хвилин. Потому воду зцідити в каструлю, додати цукор, прокип’ятити 3 хвилини, знову залити в слоїки і закрутити їх. Перевернути банку, накрити ковдрою та залишити до повного вистигання. Такий компот чудово втамовує спрагу і добре зберігається.

Читайте також: Кіш зі шпинатом – коронна страва на честь коронації (Рецепт).

Реклама Google

Telegram Channel