Курси НБУ $ 39.40 € 42.34
Кіш зі шпинатом – коронна страва на честь коронації (Рецепт)

«Навіть якщо ви не фанат квасолі, спробуйте її в цій страві, вона тут просто чудова».

Фото із сайту klopotenko.com.

Кіш зі шпинатом – коронна страва на честь коронації (Рецепт)

6 травня у Вестмінстерському абатстві коронували Чарльза ІІІ та його дружину Каміллу. І хоч географічно Велика Британія від нас досить далеко, але підтримка й допомога, яку надає нам ця країна, роблять нас дуже близькими. Власне, це одна з причин, що спонукала відомого шеф-кухаря Євгена Клопотенка спекти «королівський» кіш зі шпинатом і квасолею та поділитися тонкощами його приготування зі своїми підписниками

«Окрім того, кожна така визначна подія супроводжується великими бенкетами та званими обідами. А я пройти повз таке не можу!» – зазначає Клопотенко. За його словами, хоч назва страви звучить надто буденно і дехто навіть може засумніватися в її «королівськості», насправді таке на перший погляд просте поєднання шпинату і квасолі створює неймовірний ніжний смак начинки, котра ідеально лягає на припечений корж. 

Отож пропонуємо вашій увазі секрети приготування пирога від Євгена Клопотенка: «В оригінальній королівській начинці використовується зелена квасоля едамаме. Вона менш популярна в Україні й дорожча за звичайну, тому я взяв консервовану білу. Виходить дуже смачно, тож можете також взяти простіший варіант. Навіть якщо ви не фанат квасолі, спробуйте її в цій страві, вона тут просто чудова. Ну або ж приготуйте кіш зі шпинатом і фетою, але з дотриманням рекомендацій і пропорцій цього рецепта.
Для цієї страви нам потрібне еластичне податливе тісто, яке легко розкачати і вкласти у форму. В оригінальному британському рецепті було 4 ст. л. рідини, однак у мене на такій кількості тісто просто кришилося, тож я додав ще дві. Вам раджу спершу покласти 4 ложки, як в оригіналі, а потім дивитися на консистенцію та за потреби додати ще. 
Щоб основа пирога запеклася рівномірно і на тісті не було пухирців, його потрібно притиснути вантажем. Для цього на тісто викладається пергаментний папір, а зверху – сирий горох, квасоля чи інші боби, котрих вам не дуже шкода: у страву вони йти не будуть, лише полежать на коржі під час запікання».

Королівський кіш зі шпинатом і квасолею 

Інгредієнти: для тіста – 250 г борошна, 2 дрібки солі, 50 г холодного вершкового масла, 50 г смальцю, 
4 ст. л. молока; для начинки – 250 мл молока, 200 мл вершків 30%, 4 середні яйця, 10 г подрібненого свіжого естрагону, сіль і перець за смаком, 150 г твердого сиру, 250 г шпинату, 120 г консервованої квасолі.

Приготування. У 250 г борошна додайте 2 дрібки солі, по 50 г смальцю та нарізаного кубиками масла. Замішайте руками тісто до стану крихти. Поступово влийте в тісто молоко та домішуйте до еластичного стану. Покладіть у миску, накрийте плівкою та поставте в холодильник на 30 хвилин. Тим часом досить крупно наріжте шпинат, викладіть на гарячу суху сковорідку. Помішуючи, посмажте його впродовж 1–2 хвилин, а коли зелень пустить сік, зніміть її з вогню та перекладіть у миску.
Вийміть тісто з холодильника, розкачайте в круг товщиною 4–5 мм, викладіть у форму діаметром приблизно 20–22 см та рівномірно розподіліть по бортиках. Обріжте зайве тісто і зробіть проколи виделкою по всій поверхні коржа і помістіть форму з тістом на 30 хвилин у холодильник. Увімкніть духовку розігріватися до 190 градусів. Дістаньте тісто з холодильника, зверху викладіть пергамент і насипте горох чи квасолю, рівномірно розподіливши по всій поверхні. Випікайте тісто впродовж 15 хвилин.
За цей час змішайте молоко, вершки, яйця, сіль, перець. Натріть на крупній тертці твердий сир. Дрібно наріжте естрагон і додайте його до шпинату. Дістаньте готовий корж із духовки, зніміть пергамент із грузом, знизьте температуру до 160 градусів. Викладіть на основу половину сиру, шпинат, відціджену квасолю. Залийте все підготованою молочно-вершковою сумішшю, притрусіть рештою сиру та випікайте ще 25 хвилин. Начинка повинна застигнути і запектися до золотистої скоринки.
Готовий кіш охолодіть до кімнатної температури, а потім відправте на кілька годин у холодильник: потрібно дати йому настоятися та стабілізуватися, інакше начинка буде рідка і не дуже приємна за текстурою. Мінімальний час у холодильнику – 2–3 години, однак краще лишити його там на цілу ніч. 

Схожі публікації:

Усі новини російсько-української війни – тут.

Telegram Channel