Курси НБУ $ 39.67 € 43.08
Якщо життя підкидає лимони,  не кривіться... Готуйте лимонад! (Доступні всім рецепти)

Нехай смакує!

Фото із сайту ukr.net.

Якщо життя підкидає лимони, не кривіться... Готуйте лимонад! (Доступні всім рецепти)

А ще – цитринівку або лимончелло, печіть печиво, кекси, запікайте рибку, курятину, цвітну капусту, смажте картопельку, потіште себе панакотою чи лимонним желе... Хто б подумав, що цей цитрус має таку безмежну кулінарну валентність! Одним словом, лимон на кухні завжди згодиться

Печиво «Цитринка»

Воно має чудовий вигляд і неперевершений смак!

Інгредієнти: 100 г вершкового масла, 120 г цукру, 1 яйце, 4 ст. л. лимонного соку, цедра 1 лимона, ванілін, 300 г борошна, 8 г розпушувача, цукрова пудра, дрібка солі.

Приготування. Вершкове масло збити з цукром та яйцем. Збиваємо 5 хвилин міксером, додаємо ванілін, цедру, сік. Всипати борошно і розпушувач. Замісити еластичне тісто. Загорнути в харчову плівку і залишити на 1 годину в холодильнику.

Потім відщипуємо шматок тіста завбільшки з волоський горіх. Повністю обмокнути в цукрову пудру. Викласти на деко, застелене пергаментом, і випікати до готовності приблизно 15 хвилин за температури 180 градусів. Залишити до повного охолодження.

«Лимончелло»

Домашній лікер виходить у мільйон разів смачнішим за магазинний і обходиться значно дешевше. Крім того, він готується лише з натуральних складників, без жодних шкідливих хімічних добавок. Єдиний мінус домашнього «лимончелло» – йому потрібно багато часу, щоб настоятися. Однак ваше очікування повністю окупиться чудовим смаком лікеру

Інгредієнти: 500 мл горілки, 4 великі лимони, 350 г цукру, 400 мл води.

Приготування. Зріжте з лимонів шкірку, але без білої частини, яка надає гіркоти. У скляну банку складіть шкірку лимонів і залийте горілкою, щільно закрийте кришкою і поставте на 10 днів у холодильник. Тоді перелийте отриману настоянку в пляшку. У воду всипте цукор і на мінімальному вогні підігрівайте, постійно помішуючи, поки цукор повністю розчиниться. Коли сироп охолоне, перелийте його в пляшку з настоянкою, закупорте її і поставте на кілька днів в холодильник.

Для подачі лікеру охолодіть чарки в морозильній камері.

Запечена цвітна капуста з лимоном

Прекрасна дієтична вечеря!

Інгредієнти: 1 головка цвітної капусти, 6 ст. л. оливкової олії, 0,5 скл. дрібно нарізаної петрушки, 0,5 ч. л. тертої лимонної цедри, 2 ст. л. свіжого лимонного соку, сіль і мелений чорний перець – за смаком.

Приготування. Розігріваємо духовку до 220°С. Цвітну капусту розбираємо на суцвіття і викладаємо на деко. Поливаємо її оливковою олією (4 ст. л.), солимо і перчимо. Запікаємо 25–30 хвилин, поки капуста добре зарум’яниться. Тим часом у мисці з'єднуємо нарізану петрушку, 2 ст. л. оливкової олії, лимонний сік, сіль і перець. Змішуємо готову капусту з отриманою заправкою. Перед подачею посипаємо лимонною цедрою.

М’ятний лимонад

Цей напій чудово втамовує спрагу, а попереду ж – літо

Інгредієнти: 2 л води, 1 лимон, 2 лайми, пучок м’яти, 150 г цукру, лід.

Приготування. З лимона і лаймів відтиснути сік. Закип’ятити воду, трохи остудити, влити в неї цитрусовий сік, додати половину цукру і перемішати до повного його розчинення. Кілька листочків м'яти залишити для оздоблення напою, решту подрібнити, розтерти з цукром і додати в лимонад. Перемішати і залишити на 15–20 хвилин настоятися. Потім процідити й охолодити. Подавати домашній м’ятний лимонад у склянках, додавши лід і прикрасивши цілими листочками м'яти.

Картопля з лимоном

Зовсім несподіване, але вдале поєднання

Інгредієнти: 0,6 кг картоплі, 4 ст. л. оливкової олії, 1 ч. л. меленої зіри, 1 ч. л. орегано, 2 лимони, 1,5 склянки води, сіль і чорний перець за смаком. 

Приготування. Картоплю чистимо і нарізаємо шматочками, складаємо в миску. Додаємо олію, цедру одного лимона, мелену зіру, сіль і перець. Вичавлюємо сік з лимонів, збризкуємо ним картоплю і ретельно перемішуємо. Перекладаємо картоплю в глибоку сковороду. Додаємо воду. Доводимо до кипіння. Потім накриваємо кришкою і тушкуємо на середньому вогні 10–12 хвилин. Знімаємо кришку і готуємо страву, поки не випарується вся рідина. Подаючи на стіл, притрушуємо зеленню.

Знімаємо кришку і готуємо страву, поки не випарується вся рідина. Подаючи на стіл, притрушуємо зеленню.

Огірковий салат з лимоном

Звичний овочевий салат із незвичною заправкою

Інгредієнти: 2 огірки, 1 скл. томатів чері, половинка жовтого болгарського перцю, 3 ст. л. подрібненої петрушки, 2,5 ст. л. лимонного соку, 1,5 ст. л. тертої лимонної цедри, 1 ст. л. оливкової олії, 1,5 ч. л. білого винного оцту, сіль і чорний мелений перець за смаком.

Приготування. Огірок нарізаємо тонкими кружальцями, чері – половинками або четвертинками, солодкий перець – смужками. Зсипаємо овочі в миску. Додаємо посічену петрушку. У маленькій ємності змішуємо лимонний сік, цедру лимона, оливкову олію, винний оцет, сіль і перець. Поливаємо салат заправкою, перемішуємо і подаємо до столу.

Читайте також на volyn.com.ua: «І рибку з’їсти,  й у воду не лізти: найкращі рецепти».

Реклама Google

Telegram Channel