Курси НБУ $ 39.67 € 42.50
Синдром... Аліси в Країні див: пояснили, що це за хвороба

Дослідження показують, що у більшості випадків синдром Аліси в Країні див з часом минає, однак іноді симптоми можуть виникати знову.

Фото із сайту 24tv.ua.

Синдром... Аліси в Країні див: пояснили, що це за хвороба

Дев’ятирічний австралієць Джош Ферт їхав у машині з батьками, коли помітив, що з будівлями обабіч дороги відбувається щось дивне: йому здавалося, що вони стають більшими. Коли він розповів про це своїй матері Соні, вона відчула збентеження

Це почало повторюватися. Одного разу, повернувшись зі школи, Джош розповів матері, що бачив, як обличчя вчителів стали більшими, а стіни шкільної кімнати подовжились і віддалилися від нього. А іншого разу, коли грав у шахи, йому здалося, що його пальці стають товстішими та більшими настільки, що він не може взяти фігури.

Такі епізоди найбільше лякали Джоша вночі, коли, за його словами, межі його кімнати змінювалися, стіни ставали хиткими й тиснули на нього, що викликало нічні кошмари. Соня розповідає, що іноді її син казав, що її голос звучить по-іншому, у нижчій тональності та повільнішому темпі.

Сім’ї знадобилося майже два роки, щоб з’ясувати, що відбувається. Виявилося, що Джош страждає на рідкісний розлад, відомий як синдром Аліси в Країні див (САКД), який іноді також називають синдромом Тодда. Він впливає на те, як люди сприймають навколишній світ, і може спотворювати сприйняття власного тіла, простору, зору та часу.

Уявіть, що ви все життя бачите, як обличчя людей змінюються на морди драконів. Цей симптом — лише один із 40 типів зорових спотворень, характерних для синдрому Аліси в Країні див.

Деякі пацієнти також описують, як бачать різні частини тіла інших людей у нехарактерних місцях — наприклад, укорочену руку, що стирчить з обличчя.

Інші симптоми включають сповільнене або неприродне переміщення чи відсутність руху людей, об’єктів. Також може страждати слух – хворі можуть чути, як близькі говорять надзвичайно повільно або неприродно швидко.

Вони розповідають, що бачать, як предмети або частини їхнього тіла зменшуються або набрякають у них перед очима.

Попри те, що лікарі офіційно описали синдром як окремий розлад у 1955 році, а деякі його симптоми реєстрували ще раніше, точно визначити, звідки взялося  захворювання, досі не вдалося.

Саме цей останній симптом призвів до назви розладу на честь вигаданої героїні Льюїса Керролла, яка зменшувалася від випитого зілля, а потім росла після з’їденого торта. Сам Керролл, можливо, теж мав спотворене сприйняття, спричинене так званою аурою мігрені – тимчасовими розладами зору, які часто виникають у хворих на мігрень.

Інші припускають, що автор міг страждати від синдрому Аліси в Країні див, який був спровокований епілепсією, зловживанням психоактивними речовинами або навіть інфекцією.

Попри те, що лікарі офіційно описали синдром як окремий розлад ще у 1955 році, а деякі його симптоми реєстрували навіть раніше, точно визначити, звідки взялося  захворювання, досі не вдалося.

Серед ймовірних причин — інсульти, пухлини головного мозку, аневризми, вірусні інфекції, епілепсія, мігрень, захворювання очей і психічні розлади, такі як депресія та шизофренія.

САКД також може бути пов’язаний із деякими інфекціями, такими як хвороба Лайма, грип H1N1 і вірус Коксакі B1. Одне дослідження навіть визначило його як прояв хвороби Крейтцфельдта-Якоба (ХКЯ), нейродегенеративного розладу, що швидко розвивається та часто є летальним.

Найпоширенішою причиною синдрому Аліси в Країні див серед дітей називають енцефаліт, викликаний переважно вірусом Епштейна-Барр, тоді як серед дорослих він найчастіше асоціюється з мігренню.

Дослідження показують, що у більшості випадків синдром Аліси в Країні див з часом минає, однак іноді симптоми можуть виникати знову — залежно від основної причини захворювання.

...Джош тепер носить із собою дзеркало, щоб мати можливість «перевірити реальність». Коли у нього з’являються симптоми, йому допомагає подивитися у вікно або в дзеркало, оскільки він бачить риси свого обличчя, і це скорочує напад «Аліси», каже мама. 

За матеріалами bbc.com.

Читайте також на volyn.com.ua: «Через смерть породіллі райлікарня заплатить 4 мільйони гривень».

Реклама Google

Telegram Channel