Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
Що не так із моделлю «сильного президента»?

Соцмережі на слова Корнієнка відреагували карикатурами.

Фотожаба із сайту argumentua.com.

Що не так із моделлю «сильного президента»?

Компанія Deloitte Ukraine виклала повну версію за участю віцеспікера Олександра Корнієнка зі «Слуги народу». І – ні, то не була обмовка про сильного президента

Там була думка про те, що модель із сильним президентом, на думку віцеспікера, могла б зняти деякі проблеми, які існують зараз на рівні місцевого самоврядування. Знову наступ на децентралізацію?

Пряма цитата Олександра Корнієнка: «Тому що коли ми говоримо про взаємодію центрального і місцевого рівня, сильний президент через своїх призначених префектів, як у Франції, чи керівників обласних адміністрацій, може здійснювати нагляд за діями місцевого самоврядування. Тоді питання бруківки за кілька років відійде».

Дуже шкода, що Корнієнко прогулював уроки історії і не розуміє, звідки у Франції взялась нинішня модель.

Це держава, де правили одноосібно могутні монархи. Розрив між верхівкою і низами привів до Великої революції. Саме у вирі кривавої боротьби народилась перша Конституція. Був період Наполеона. І знову зміна системи через жадібність оточення та родичів Наполеона. Довелося пережити криваву Першу світову війну і втратити мільйони здорових і плідних чоловіків. Потім загратися у пацифізм, не готуватися до Другої світової війни належним чином – із розрахунком на новий тип війни. Далі – жахлива окупація, кепкування з французів. Звільнення Парижа силами союзників із третіх країн.

Сучасна французька політична система – це спадок Шарля де Голля. Вона недосконала. Власне, тому низка останніх президентів мали терміни за корупційні справи і підозри в сумнівних зв’язках.

Однак це – французька історія. Там уже давно усталена демократія. Це передова економіка світу, яка на одних предметах розкошів і моди виторговує скільки, скільки становить наш річний бюджет. Це ядерна держава, мати ЄС і НАТО. І тому вона перетравить навіть президента-ідіота.

Що далеко не факт із нашим зеленим цирком.

Окрім того, ми країна-республіка з традицією рад, зборів і дискусій. І наш шлях – це коаліціади і бої партій за кращі місця в уряді. Конкурентність і баланс.

Щиро сумую за часами, коли журналісти лежали десь у фоє партійних офісів і ловили Яценюка, Гройсмана, Юлю та інших з питаннями: що там із розкладкою по уряду.

Марина ДАНИЛЮК-ЯРМОЛАЄВА, журналістка, блогерка.

Читайте також: «Російський борець розмістив відео з закликом «повністю знищити іудеїв і згодувати їхні тіла птахам».

Реклама Google

Telegram Channel