Курси НБУ $ 39.67 € 42.50
Взимку найкраща страва – гаряча!

Холодної пори перша страва і наситить, і зігріє.

Фото із сайту google.com.

Взимку найкраща страва – гаряча!

Звичайно, якщо прийшли з холоду, згодяться і запарений ароматний чай, і картопелька, щойно зварена й потовчена, і рум’яні пиріжки з печі... Але, напевно, ніхто не сперечатиметься, що найкращий варіант – гарячий супчик: він і зігріє, і наситить

Суп із реберцями та сирними галушками

Страва сподобається любителям сиру. Кльоцки виходять ніжними, повітряними й дуже смачними

Інгредієнти: 300 г свинячих реберець, 5–6 картоплин, 2 морквини, 1 цибулина, зелень, спеції, перець, сіль; для галушок – 1 яйце, 100 г борошна, 50 г твердого сиру.

Приготування. Зварити м’ясний бульйон із реберець, всипати брусочки картоплі. Цибулю покраяти кубиками, моркву натерти на тертці, зелень дрібно посікти. Спасерувати овочі на олії й додати в суп.

У мисці змішати натертий на дрібній тертці сир, яйце і борошно, посолити й замісити тісто (не рідке, але й не дуже густе, щоб галушки не були «гумовими»; воно має «важко» падати з ложки). У киплячий суп викладати тісто, набираючи по половинці чайної ложки (адже при варінні галушки значно збільшуються у розмірі). Щоб тісто добре зісковзувало з ложки, перш ніж його набирати, треба щоразу занурювати її у бульйон. Наприкінці додати зелень, посолити й поперчити до смаку. Коли всі галушки спливуть на поверхню, поварити їх ще 3–5 хвилин і зняти каструлю з вогню. Подавати суп, притрусивши зеленню, можна зі сметаною.

Крем-суп із пастернаку з яблуками

Цей овоч дуже корисний, його варто включати до свого раціону. Смак і аромат у цього коренеплоду особливий, ненав’язливий, приємний, а в поєднанні з кислими яблуками – просто ідеальний!

Інгредієнти: 500 г пастернаку, 1 велике кислувате яблуко, 1 цибулина, 1 л молока, 50 г вершкового масла, сіль та перець – до смаку, зелень для подачі.

Приготування. Пастернак добре вимити, почистити. Нарізати коренеплід кубиками завбільшки приблизно 1,5×1,5 см. Покраяти не дуже дрібними кубиками цибулю, всипати в сотейник із розігрітим вершковим маслом, помішуючи, пасерувати до прозорості. Стежте, щоб цибуля не зарум’янилася. Додати кубики пастернаку і тушкувати 4–5 хвилин. Яблуко очистити від шкірки, розрізати навпіл, видалити серцевину, нарізати кубиками і відразу всипати в сотейник до овочів, щоб воно не потемніло. Перемішати, протушкувати кілька хвилин. Влити молоко (замість нього в якості рідкої основи також можна взяти овочевий або м'ясний бульйон, але суп із додаванням молока матиме більш ніжний, оксамитовий смак. Якщо ж калорійність страви для вас не має значення, то до молока можна додати 100 мл вершків – вони зроблять суп густішим, а смак більш м’яким). Після додавання рідини варити суп 15–20 хвилин до розм'якшення овочів, посолити й поперчити до смаку, потому вимкнути вогонь. Збити блендером до однорідності ( можна прямо в сотейнику), після цього знову довести до кипіння. Подавати крем-суп із сухариками або прикрасивши зеленню.

Цибулевий суп у горщиках

Така страва подобається навіть тим, хто не є палким фанатом цибулі

Інгредієнти: 6–8 середніх цибулин, 2 ст. л. вершкового масла, 2 ст. л. оливкової олії, 3 ст. л. борошна, мускатний горіх, сіль, мелений перець, дрібка солі, 100 мл білого сухого вина, 5 скл. бульйону (м’ясного чи овочевого), 100–120 г твердого сиру, грінки.

Приготування. Цибулю нарізати кубиками або півкільцями й смажити на олії або вершковому маслі на великому вогні доти, поки не виділиться багато соку. Тоді зробити мінімальний вогонь і пасерувати якнайдовше (приблизно півгодини), періодично помішуючи, тоді всипати сіль, перець та цукор, перемішати й пасерувати ще 10 хвилин, після чого додати борошно, обсмажити декілька хвилин. Якщо хочете, щоб шматочки цибулі зовсім не відчувалися, а суп мав ніжну консистенцію, то збийте суміш блендером. Влити до пюре вино, ретельно перемішати, присмачити мускатним горіхом, залити бульйоном і варити на повільному вогні протягом 20 хвилин, далі розлити у глиняні горщики. На сухій сковорідці обсмажити шматочки батона або французького багета. Сир натерти на тертці. В кожен горщик із супом покласти по столовій ложці сиру. На нього – грінку й знову столову ложку тертого сиру. Запікати в духовці у горщиках до розплавлення сиру.

Харчо

У грузинській кухні він вважається одним із найсмачніших супів і вирізняється гострим пікантним смаком та ароматом. Побалуйте себе і своїх домочадців цією стравою

Інгредієнти: 1 кг яловичини на кістці, 2 морквини, 2 цибулини, 6–8 картоплин, 1 головка часнику, ½ склянки рису, 4–5 ст. л. томатної пасти, 1– 2 ст. л. аджики, 5–6 ст. л. олії, 1–2 ст. л. сушеної зелені петрушки, 1–2 лаврові листки, ½ ч. л. солі, 10 горошин чорного перцю, ¼ ч. л. червоного меленого перцю, 1 ч. л. приправи хмелі-сунелі.

Приготування. М'ясо промийте холодною водою, розріжте на шматки. У великій каструлі закип’ятіть воду, покладіть яловичину та по одній почищеній морквині й цибулині. Після закипання зменшіть вогонь, зберіть шумряву, додайте лавровий лист, чорний перець горошком, щедро посоліть і варіть 2–2,5 години. М'ясо й овочі дістаньте і покладіть в іншу посудину. Часник почистіть і помийте, розчавіть на кашку. Другу морквину натріть на тертці, цибулю наріжте півкільцями або дрібніше. На добре розігрітій сковороді з олією обсмажте, помішуючи, томатну пасту і часник 5–10 хвилин, додайте нарізану цибулю. Коли вона розм'якне, висипте моркву і смажте 3–4 хвилини, влийте 1 ополоник бульйону і посоліть. Тушкуйте овочі ще хвилин 10–15, після цього перелийте засмажку в бульйон. Варену яловичину відокремте від кісток і наріжте шматочками. Почищену і помиту картоплю покрайте кубиками. Рис промийте. Все це додайте в каструлю з бульйоном і засмажкою, приправте спеціями: хмелі-сунелі, аджикою і червоним перцем. Коли рис і картопля стануть м'якими – харчо готове! При подачі посипте зеленню петрушки. Рецепт розрахований на 10–12 порцій.

Суп із домашньою локшиною

Ароматний і наваристий, він якраз доречний зимової пори

Інгредієнти: 400 г курятини, 3 л води, 2 картоплини, 1 морквина, 1 цибулина (+ 1 для приготування бульйону), 100 г борошна пшеничного, 1 яйце, сіль за смаком, 2 лаврові листки, 7 горошин чорного перцю.

Приготування. Для бульйону м’ясо домашньої курки або індички доводимо до кипіння, знімаємо піну, солимо і варимо на малому вогні до готовності. Можна додати цілу цибулину, яку потім слід вийняти. Поки вариться бульйон, готуємо локшину. Для цього яйце збиваємо з дрібкою солі і додаємо 100 г борошна (муки може знадобитися трохи більше або менше), добре вимішуємо тісто, яке повинно вийти однорідним та еластичним, накриваємо його рушником або харчовою плівкою і залишаємо на 15 хвилин. Після цього тонко розкачуємо, присипаємо борошном, складаємо навпіл або вчетверо і нарізаємо смужками. На 2,5–3 л бульйону локшини буде якраз достатньо. З готового бульйону дістаємо м'ясо, остудивши, відділяємо його від кісток і нарізаємо. Ріжемо картоплю, цибулю (дрібно), моркву тремо на тертці. Цибулю з морквою можна спасерувати кілька хвилин на сковороді з олією або закладати разом із картоплею відразу в бульйон. Коли овочі майже готові, додаємо м’ясо і локшину, перець горошком і лавровий лист, варимо 5 хвилин. Перцем чорним меленим і зеленню посипаємо за 2 хвилини до готовності.

Затируха по-селянськи

Її можна варити не лише на м'ясному бульйоні, але й на овочевому чи грибному. Родзинка страви – в незвичній борошняній крихті, яку іноді називають «лінивою локшиною»

Інгредієнти: 400 г курятини, 6–7 картоплин, 1 цибулина, 2 морквини, 1 маленький корінь селери, сіль та перець, куркума, зелень петрушки, лавровий листок; для тіста – 1 яйце, 150 г борошна.

Приготування. Курятину порізати, помити й поставити варитися на маленький вогонь. Після закипання бульйону зняти піну й посолити.

Борошно та яйце добре перемішати руками, потираючи долоні одна об одну, щоб утворилася крихта середньої фракції.

Через півгодини від початку кипіння бульйону вийняти м’ясо й відділити його від кісток. Дрібно нарізати цибулю, одну морквину натерти на тертці. Спасерувати овочі на олії. Другу морквину покраяти невеличкими кубиками. Так само подрібнити й корінь селери. Картоплю почистити, нарізати брусочками та додати в бульйон. Коли все закипить, всипати селеру й кубики моркви. Поварити ще хвилин 10–15, тоді додати в суп засмажку, спеції, лавровий листок. За потреби досолити. Покласти у бульйон порізану варену курятину. Приготовану борошняно-яєчну крихту просіяти крізь сито, щоб позбутися зайвого борошна. Всипати вміст сита у киплячий суп. Варити на слабкому вогні ще 10 хвилин. Наприкінці покласти подрібнену зелень і вимкнути вогонь.

Суп із «лінивими» пельменями

Цей рецепт – чудова альтернатива: простий і швидкий у приготуванні, а пельмені виходять нічим не гірші за класичні

Інгредієнти: 3–4 л м'ясного бульйону, 300–400 г фаршу, 2 морквини, 2 цибулини, 5–6 картоплин, 2 помідори (можна заморожені), 1 болгарський перчик (також можна використати заморожений), лавровий листок, чорний перець, хмелі-сунелі, карі, сіль, зелень; для тіста – 0,5 скл. газованої води, 1 маленьке яйце, по дрібці солі та цукру, 2 ст. л. олії, 2 скл. борошна.

Приготування. Замісити тісто й залишити його на 20–30 хвилин. Фарш змішати з натертою цибулею, посолити, поперчити й ретельно вимісити.

На сковорідці обсмажити другу цибулину, потім додати терту моркву, злегка спасерувати. Додати нарізані кубиками помідори та смужки болгарського перцю. Тушкувати 2 хвилини, поперчити та посолити, посипати спеціями.

Залити бульйоном, за необхідності додати воду й довести до кипіння. Покласти лавровий листок. Картоплю дрібно нарізати й додати в суп. Варити до напівготовності картоплі. Розкачати тісто в тонкий прямокутник, викласти зверху фарш і розрівняти його по всій поверхні. Скрутити в щільний рулет і нарізати скибочками. Скласти шматочки на обробну дошку, притрушену борошном. Вкинути їх у киплячий суп і варити до спливання. Наприкінці всипати дрібно посічену зелень. Дати настоятися 10 хвилин і подавати на стіл. Смакуватиме такий супчик зі сметаною, сухариками, часником.

Читайте також: «Привітайте дорогих вам Нін: яке сьогодні свято й що не можна робити».

Реклама Google

Telegram Channel