Курси НБУ $ 39.38 € 42.32
Безпілотник «Лелека» знаходить ворога навіть за 120 кілометрів

«Ми співпрацюємо з виробниками «Лелек» – це вже остання версія, вдосконалена, і вона довела свою ефективність на полі бою», – говорить Петро Порошенко.

Фото із сайту eurosolidarity.org.

Безпілотник «Лелека» знаходить ворога навіть за 120 кілометрів

І виконувати свою роботу він може у будь-яку пору доби завдяки якісній денній і нічній оптиці

БПЛА «Лелека-100» – одна із найкращих вітчизняних розробок. Робота над створенням розвідувальної пташки, яка може літати на великі відстані, уникати ворожих засобів РЕБ і заздалегідь попереджатиме війська про маневри ворога, почалася після 2014 року.

Розробники працювали над створенням невеликого дрона, що міг би проводити розвідувальні дії і передавати інформацію з аеророзвідки, картографування місцевості на пункт управління. Але сигнал мав бути зашифрованим і недосяжним для перехоплення ворогом.

Уже в лютому 2017 року відбувся перший політ безпілотного літального апарата «Лелека-100». Характеристики БПЛА задовольнили вимоги ведення розвідки, дрон оснастили системою, що створює відеосигнал у кодованому вигляді.

Зараз «Лелека-100» – надзвичайно затребуваний у ЗСУ. За його участі проводиться значна частина розвідувальних військових операцій з використанням БПЛА. Як пояснюють аеророзвідники, завдяки їхній роботі в побратимів завжди є час на те, щоб добре підготуватися до підходу росіян. Під час загострення ситуації, якщо дозволяє погода, «Лелеки» працюють у небі 24/7.

У нас є різні розвідувальні «пташки», є іноземні, але «Лелеки» – найкраще, що може бути.         

Комплекс «Лелека-100» складається з повітряних безпілотників, наземної станції управління та додаткового обладнання. Петро Порошенко передав два комплекси аеророзвідникам третього полку спецпризначення та бійцям 141-ї стрілецької бригади, яка воює на південному напрямку.

«Ці безпілотники забезпечують розвідку та коригування вогню української артилерії. Свої завдання дрони можуть виконувати у будь-яку пору доби завдяки якісній денній і нічній оптиці. В нас є різні розвідувальні «пташки», є іноземні, але «Лелеки» – найкраще, що може бути», – каже військовий.

«З третім полком спецпризначення співпрацюємо вже давно. Вони не першого «Лелеку» від нас отримують», – зазначив Порошенко. У цей підрозділ неодноразово поставляли снайперське обладнання, приціли та боєприпаси. «БПЛА «Лелека-100» – це очі, які дивляться глибоко в тил супротивника. Вони здатні проводити розвідку в радіусі 120 км по всій лінії фронту. Це очі, які замовили наші хлопці. Другий комплекс йде в 141-у окрему стрілецьку бригаду, яка зараз на півдні проводить бойові дії», – пояснює пʼятий Президент.

Вартість цих комплексів – майже 14,5 млн грн.

«Мені надзвичайно приємно, що ми співпрацюємо з виробниками «Лелек» – це вже остання версія, вдосконалена і вона довела свою ефективність на полі бою, – розповідає Петро Порошенко. – Збройні сили України ведуть виснажливі бої та викидають російського ворога з української землі. А наше завдання – робити все, щоб їм допомогти».

Новини та корисна інформація – швидко, оперативно, доступно!​ Приєднуйтесь до нашого Телеграм-каналу  Volyn Nova.

Реклама Google

Telegram Channel