Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
Кривава ціна  українського «Оскара»

«Я стою тут, але моє серце – в Україні. Люди втрачають життя, втрачають свої будинки, борються за свою землю...».

Фото із сайту epa.com.

Кривава ціна українського «Оскара»

Фільм «20 днів у Маріуполі» режисера Мстислава Чернова отримав «Оскар» – найпрестижнішу кінонагороду у світі – у категорії «Найкращий документальний фільм»

Це – перший «Оскар» в історії України. Але його ціна – надто кривава, адже стрічка розповідає про жахіття в Маріуполі, який оточили і обстрілювали росіяни.

Український режисер Мстислав Чернов, отримуючи нагороду, так прямо і сказав у своїй промові: «Я буду першим режисером на цій сцені, який скаже, що не хотів би робити цей фільм. Я хотів би мати змогу обміняти нагороду на те, щоб росія ніколи не нападала на Україну, ніколи не окуповувала наші міста, щоб росіяни не вбивали десятки тисяч українців. Я б віддав це («Оскар». – Ред.), аби вони звільнили всіх заручників, солдатів, які захищали нашу землю, цивільних, які в їхніх тюрмах».

Разом із Черновим «Оскар» вручили фотокореспонденту Євгену Малолєтці та продюсерці стрічки Василисі Степаненко, які працювали з режисером в оточеному Маріуполі у 2022 році. Вони змогли відзняти багато матеріалу про страшні злочини загарбників і, ризикуючи життям, вивезти його з міста, подолавши 15 фільтраційних блокпостів окупантів.

Ще раніше автори фільму отримали за свою роботу Шевченківську премію та ряд світових нагород, зокрема, Пулітцерівську премію – найпрестижнішу відзнаку для журналістів. Презентуючи фільм на численних майданчиках світу, Мстислав Чернов щоразу нагадує глядачам, що війна в Україні і досі триває.  І що все те, що вони щойно бачили на екрані, відбувається і зараз.

Історія Маріуполя – це символ усього, що було, символ боротьби, символ віри. Давайте продовжувати битися».

«20 днів у Маріуполі» – це не лише хроніка тих подій. Це також особистий фільм про роботу воєнних репортерів і документування історії. Журналісти ризикували своїми  життями, знімаючи ці події. «Були думки, як там вижити…

З кожним днем було все страшніше і  важче працювати. Не було жодного безпечного місця. Люди у Маріуполі кричали, що їх ніхто не чує. Нам хотілося кричати на весь світ: «Зверніть увагу на те, що відбувається у Маріуполі», – розповідала про зйомки фільму продюсерка стрічки Василиса Степаненко.

«Цей фільм боляче дивитися, але це треба робити, – каже Мстислав Чернов і додає: – Історія Маріуполя – це символ усього, що було, символ боротьби, символ віри. Давайте продовжувати битися».

…Після «Оскара» Чернов сказав журналістам, що його фільм представляє ті українські міста, які були зруйновані. «Це нагадування світові, як необхідно зупинити  вторгнення.  

Я стою тут , але моє серце – в Україні. Люди втрачають життя,  свої будинки, борються за свою землю. Я сподіваюся, що ця перемога розповість про те, що відбувається, більшій кількості людей, і вони нас помітять».

Василь РОГУЦЬКИЙ.

Читайте також: Лікував людей на Сумщині. Тепер це робить в Іваничах​.

Реклама Google

Telegram Channel