Курси НБУ $ 39.67 € 42.50
КМІС запитав, кого українці вважають лідером опозиції

«У нас один ворог – росія і її божевільний диктатор. Це ворог всього українського народу і демократичного світу», – наголошує Петро Порошенко.

Фото із сайту 5.ua.

КМІС запитав, кого українці вважають лідером опозиції

КМІС запитав, кого українці вважають лідером опозиції

Київський міжнародний інститут соціології провів соціологічне опитування, під час якого респондентів запитували, кого вони вважають лідером опозиції.

Найбільше їх вважають лідером опозиції Петра Порошенка – 26%. Так очільника «Євросолідарності» назвали у всіх регіонах України.

На другому місці з результатом у 17% – Сергій Притула. Далі йдуть Дмитро Разумков (7%), Юлія Тимошенко (5%), Олексій Арестович (2%), Юрій Бойко (2%). Крім цього, 4% респондентів назвали свій варіант, з яких 3% відповіли, що лідером опозиції є Валерій Залужний.

Решта респондентів (третина опитаних) не змогли визначити, хто є лідером опозиції або вважають, що в Україні її взагалі немає.

Як зазначив у коментарі виконавчий директор КМІС Антон Грушецький, 93% українців хочуть бачити Україну повноцінно функціонуючою демократією, а 70% вважають, що владу варто критикувати за можливі помилкові рішення і дії. Тому функціонування політичної опозиції є важливим для розвитку України, і наразі більшість українців вважають, що в нас вона є, і мають свою думку, хто є її лідером.

Найбільше респондентів вважають лідером опозиції Петра Порошенка – 26%. 

«Разом з цим, у лютому 2024 року ми запитували про фактори успіху України у війні з російським агресором, і багато українців говорять про збереження суспільної єдності (і за лінією «влада-суспільство», і за лінією «влада-­опозиція»). Тому хоча опозиційна діяльність є важливою, але вона має зберігатися в конструктивних рамках», – говорить соціолог.

Дослідження проводили упродовж 17–28 лютого 2024 року. Методом телефонних інтерв’ю опитано 2008 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України (крім АР Крим). Статистична похибка такої вибірки не перевищувала 2,4%.

До речі

Раніше Європейський парламент у Резолюції, ухваленій 29 лютого, окремим пунктом відзначив стурбованість щодо обмежень для демократичної опозиції здійснювати парламентську дипломатію. 

Читайте також: Очільник Луцька має найбільшу зарплату серед мерів обласних центрів заходу України.

Реклама Google

Telegram Channel