Курси НБУ $ 39.67 € 42.50
Неймовірно, але 15 лютого  в Любешові на сонці виблискували… павутинки «бабиного літа»

Березневі коти закохуються в нас уже в лютому.

Фото із сайту ukr.net.

Неймовірно, але 15 лютого в Любешові на сонці виблискували… павутинки «бабиного літа»

Останній місяць нинішньої зими став найтеплішим за всі роки спостережень

За даними Волинського обласного центру з гідрометеорології, середньомісячна температура повітря в Луцьку становила 5,1 градуса тепла, при кліматичній нормі – 1,9 градуса морозу. Навіть на півночі області, у Любешові Камінь-Каширського району, середня температура склала 4,5 градуса. Попередній найтепліший лютий на Волині був у 1990 році – з середньою температурою 4 градуси тепла

Упродовж найтеплішого лютого синоптики на метеостанції Луцьк зареєстрували чотири «теплі» температурні рекорди, які трималися десятиліттями. Так, 11 лютого був перекритий температурний рекорд, який зафіксували ще 1958 року (тобто, 66 років тому!),термометр зафіксував 10,1 градуса. Температура повітря того дня на 1,6 градуса перевищила попереднє рекордне значення.

Наступного дня, 12 лютого, після полудня термометр показав рекордні16,2 градуса тепла! Температурний рекорд цього дня, який раніше фіксували у 1974 і 2002 роках, відразу збільшився на 5,9 градуса. Цього дня вперше почули крики журавлів. Відразу пригадується приказка: «Журавлі прилетіли – тепло принесли».

27 лютого «впав» температурний рекорд цього дня, який тримався з 1966 року (тобто – 58 років). Максимальна температура повітря сягнула 13 градусів тепла!

В останній день місяця, 29 лютого, повітря в обласному центрі прогрілося до рекордних 14,7 градуса, перевищивши попередній рекорд 2000 року на 4,1 градуса.

Три температурні рекорди зареєструвала і Любешівська метеостанція.

Тобто, місяць був аномальним, по-весняному теплим. Без снігу, бо він розтанув ще на початку місяця. На річках не було льоду. На Стоході і Люб’язівському озері плавали красені-лебеді, які залишилися у нас на зимівлю. Ще з середини зими у квітниках, немов у казці, цвіли весняні первоцвіти – примули. Неймовірно, але 15 лютого в Любешові на сонці навіть виблискували… павутинки «бабиного літа». Відновилась вегетація озимих.

Зазеленіли бруньки на деревах і кущах. Такого незвичного і теплого лютого не пам’ятають і старожили – дуже дивуються таким змінам у природі.

Ще з середини зими у квітниках, немов у казці, цвіли весняні первоцвіти – примули.    

Слід зазначити, що останній зимовий місяць вражав не тільки високими температурами повітря, але й великою кількістю опадів у вигляді дощу. Приміром, у Луцьку випало 43,3 міліметра опадів (норма – 28 мм), а в Любешові – 50,2 міліметра (норма – 34 мм). Це становить, відповідно, 154,6 і 147,6% від місячної норми.

А перед цим велика кількість опадів була також у перші два місяці зими. Так, наприклад, у Любешові у грудні випало 80 міліметрів (норма – 45 мм), а в січні – 74,2 міліметра (норма – 39 мм).

Інтенсивне танення снігу та дощі призвели до високого зимового паводка на річках. Приміром, на Любешівщині вода у Прип’яті 16 лютого піднялася до відмітки 358 сантиметрів над умовним нулем водомірного поста у селі Люб’язь. Вода поступово почала спадати тільки з 1 березня... Взагалі ж, водомірний пост тут діє з 20 липня 1922 року. Достовірно відомо, що більші рівні води фіксували тут лише протягом шести років. А історичний (найбільший) рівень – 383 сантиметри – був зафіксований 18 березня 1999 року.

Ще більший рівень води був зареєстрований у Стоході на водомірному посту в Любешові – 292 сантиметри (10–11 січня). До історичного рівня – 300 сантиметрів, зафіксованого 14 лютого 2011 року, – залишалося лише 8.
Тому були підтоплені будинки, господарські споруди та сільськогосподарські угіддя у багатьох населених пунктах. А в селі Ветли вода була не лише у господарських будівлях, але і в будинках, розташованих неподалік від Прип’яті.

Хочу нагадати, що нинішня зима розпочалася досить дисципліновано, вчасно. Адже, приміром, сніг у Любешові (десь 1–2 сантиметри) випав ще 22 листопада. Правда, через два дні після нічного дощу він розтанув. Однак, в останній день осені було майже 10 градусів морозу, а снігу намело до 10 сантиметрів. 1 грудня Стохід вже був вкритий тонким льодом, який припорошив сніг.

Любителям природи – іще декілька цікавих фактів

Найтеплішим у Луцьку останнього зимового місяця  було 26 лютого 1990 року – тоді термометр показував 16,9 градуса тепла! Нагадаю, що саме того року найраніше цвіли сади.

Однак, лютий – зимовий місяць. І саме 11 лютого 1929 року у Володимирі-Волинському метеорологи зареєстрували найбільший мороз на Волині: 38,9 градуса! У Луцьку цього дня було 33,6 градуса морозу. З того часу минає майже століття, але такі сильні морози більше не повторилися. Не знаю, радіти цьому чи за цим шкодувати?! Напевно, що – друге. Якби регулярно повторювалися хоча б 30-градусні морози, то вимерзало б багато шкідників полів та садів. А так уже без багаторазового обприскування отрутою від шкідників плодових дерев та кущів, не  можна й урожай зберегти. Такий мороз, напевно, і колорадського жука допоміг би знищити.

 У селі Ветли Камінь-Каширського району вода була не лише у господарських будівлях, але і в будинках, розташованих неподалік від Прип’яті.     

Та, напевно, такого морозу вже не дочекаємося. Адже після 2005 року були перевершені рекордні значення для десяти (із дванадцяти) найтепліших місяців, зареєстрованих до того в «Книзі рекордів Волині–2005». Так, згодом найтепліший у Луцьку січень був зареєстрований у 2007 році (середня місячна температура – 2,1 градуса), квітень – 2018 року (13,6 градуса), травень – у 2018-му (18 градусів), червень – у 2019 році (22 градуси), липень – 2010-го  (22 градуси), серпень – у 2015 році (22 градуси), вересень – 2023 року, листопад – у 2010 році (6,6 градуса). Грудень 2015 року підтвердив попередній рекорд 1960 року – 2,7 градуса. Однак, усі «найхолодніші» місячні рекорди залишилися незмінними.

Смт Любешів.

Петро КРАВЧУК, автор «Книги рекордів Волині»

У нас на Волині кажуть: якщо у кота грайливий настрій – до дощу.
У нас на Волині кажуть: якщо у кота грайливий настрій – до дощу.

«Весняна повінь поки що йде  на спад»

Станом на 8 березня у Ковельському й Камінь-Каширському районах залишаються підтопленими 10 466 гектарів сільськогосподарських угідь

Попри те, що розпочалася весняна повінь, площі підтоплень зменшуються.

Про це «Суспільному Луцьк»  розповів заступник начальника Регіонального офісу водних ресурсів в області Ростислав Кравчук. «Весняна повінь, яка розпочалася 1 березня, поки що йде на спад. Великих опадів немає, ситуація поліпшуєтся. У Камінь-Каширському районі підтоплено 5 053 гектари, у Ковельському – 5 413 гектарів. У порівнянні з попередньою добою, площі підтоплень зменшилися», – сказав посадовець.

Зі слів Ростислава Кравчука, в області залишається підтопленою ще сотня будівель, зокрема, 92 – в Ковельському районі, п’ять – у Володимирському та три – в селі Заріка Камінь-Каширського району. Відкачують воду в області, наразі, 12 насосних станцій, що працюють по декілька годин на добу.

У всіх річках на Волині, крім Стоходу, розповів Ростислав Кравчук, фіксують пониження рівнів води в межах 1– 2 сантиметри.

«Максимальне пониження фіксується на річці Західний Буг. За вчорашній день на 35 сантиметрів пішла вода, за сьогодні  – вже на 14 сантиметрів пониження. Рівні затоплення зараз лише на річці Стохід, де  знаходиться пост «Любешів». Всі інші наші річки є на заплавах, рівні затоплення минули», – сказав фахівець.

До слова, на зниження рівнів води вплинули такі фактори, як підвищення середньодобової температури повітря й випаровування води, а також – розвиток рослинності, що споживає воду. 

Новини та корисна інформація – швидко, оперативно, доступно!​ Приєднуйтесь до нашого Телеграм-каналу  Volyn Nova.

Реклама Google

Telegram Channel