Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
Володимир ЗЕЛЕНСЬКИЙ: «Під час війни культура  має ще більше значення»

Кожен лауреат найпрестижнішої премії України у 2024 році отримає 429 тисяч гривень

Фото із сайту unian.ua.

Володимир ЗЕЛЕНСЬКИЙ: «Під час війни культура має ще більше значення»

Президент України затвердив лауреатів Національної премії України імені Тараса Шевченка 2024 року. Кожен із них отримає 429 тисяч гривень

Отже, цього року лауреатами премії стали:

«Література»: Дмитро Лазуткін за книгу поезій «Закладка»; Ярина Чорногуз за книгу поезії «[dasein: оборона присутності]».

«Публіцистика, журналістика»: Євген Малолєтка, Мстислав Чернов, Василиса Степаненко за серію журналістських матеріалів про облогу Маріуполя (репортажі, фото та відеорепортажі, розслідування та фільм «20 днів у Маріуполі».

«Музичне мистецтво»: Джамала – за альбом Qirim; композиторка Кармелла 

Цепколенко – за кантати «Читаючи історію» за поезією Оксани 

Забужко, «Звідки ти, чорна валко, пташина зграє?», за поезією Сергія Жадана, «Дуель-Дует» для скрипки та контрабасу, Симфонію № 5.

«Театральне мистецтво»: Іван Уривський, Тетяна Овсійчук, Сусанна Карпенко за виставу «Конотопська відьма» за повістю Григорія Квітки-Основ’яненка Національного академічного драматичного театру імені Івана Франка.

«Візуальні мистецтва»: Андрій Єрмоленко – серія робіт «Ukrainian resistance // Український опір».

Цьогоріч не визначили лауреатів із двох категорій: «Літературознавство» та «Кіно», хоча претенденти були. 

До речі

Національна премія України імені Тараса Шевченка (або Шевченківська премія) – державна нагорода України, заснована у 1961 році. Вручається за вагомий внесок у розвиток культури й мистецтва. Одна людина може отримати нагороду раз за життя. Присуджує відзнаку Президент на підставі рішення комітету з Національної премії України імені Тараса Шевченка. 

Пряма мова

Володимир ЗЕЛЕНСЬКИЙ, Президент України:

 

 У час війни, навіть більше, ніж у час миру, ми усі маємо пам'ятати, що культура має значення. І люди культури мають значення. Усі, хто промовляє про Україну, озвучує те, що на серці, зберігає все, через що ми йдемо, відроджує те, що могло бути забуте, але, оновлене, дає людям сили, дає людям емоції.

Читайте також: На Волині через інтернет-аукціон намагалися продати унікальну історичну пам'ятку часів Київської Русі (Фото).

Реклама Google

Telegram Channel