Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
«Звідки-звідки?.. З Нікарагуа!» Колонка волинської журналістки

«А продукція у пана Андрія з Полонки дійсно була, як з картини...»

Фото Ніни КОСТРУБИ.

«Звідки-звідки?.. З Нікарагуа!» Колонка волинської журналістки

 «Щоб було що продавати, треба працювати», – мотивує свою фермерську діяльність один із продавців на сільськогосподарському ярмарку в Луцьку

Весна вносить свої корективи у плани і думки людей. Особливо – сільських трудівників, адже настає пора сіяти, садити, закладати новий урожай. Ніколи не було так важко братися до споконвічної хліборобської праці, як у нинішні воєнні часи. Війна змушує нас переосмислювати мирне життя, наші цінності і принципи. І, як би не було важко, люди готуються до весняних сільськогосподарських робіт, відвідують ярмарки, реалізовують залишки вирощеної продукції, закуповують необхідне, діляться планами. 

У цьому переконалася, відвідавши минулої суботи фермерський ярмарок по вулиці Глушець (біля Центрального парку) міста Луцька. Зазначу, що тут місцеві виробники, одноосібники, фермерські господарства ярмаркують ще з 2008 року. За більш як 15-літній  відрізок часу у роботу цієї локації вносили різні корективи, до змін пристосовувалися і продавці, і покупці, але спільним бажанням було ярмаркувати. На даний час це можна зробити щочетверга та щосуботи. 

Фото Ніни КОСТРУБИ.
Фермерський ярмарок по вулиці Глушець (біля Центрального парку) міста Луцька працює щочетверга та щосуботи. Фото Ніни КОСТРУБИ.

 …Тієї суботи на ярмарку було не дуже гамірно, люди придивлялися, вибирали необхідний товар, приторговувалися. На саморобних прилавках асортимент товару – різний. Найбільше впадає в очі м’ясна продукція, яка, на мою думку, має бути сконцентрована в одному місці, та й санітарні умови бажають бути кращими. Підходжу до чоловіка, який розмістився трішки осторонь, цікавлюся, звідки приїхав? І  почула емоційне: «Звідки-звідки?.. З Нікарагуа! Що, не бачите, скільки тут закордонних фруктів?.. Там «тоже» є фермери!».

І  почула емоційне: «Звідки-звідки?.. З Нікарагуа! Що, не бачите, скільки тут закордонних фруктів?.. Там «тоже» є фермери!».

І в тих словах відчувалося стільки болю, що започаткований фермерський ярмарок перетворився на банановий, апельсиновий, мандариновий, ананасовий тощо. Згодом чоловік уже спокійніше поділився враженнями, мовляв, люди зубожіли, то й купують найнеобхідніше, і то у невеликій кількості.

А продукція у пана Андрія з Полонки дійсно була, як з картини: білокачанна капуста (за кілограм – 12 грн), у відерцях – перероблена з морквою, бурячками, засолена зі спеціями (30 грн). А ще – гарна картопля ціною 15 гривень за кілограм.

«А продукція у пана Андрія з Полонки дійсно була, як з картини...» Фото Ніни КОСТРУБИ.
«А продукція у пана Андрія з Полонки дійсно була, як з картини...» Фото Ніни КОСТРУБИ.

 Солідарний із полонківським одноосібником такий же простий господар із Боратина – пан Петро. Він привіз картоплю у різних «розфасовках», пропонував пшеницю, овес, осипку. Каже, що такі ярмарки є, і то дуже добре, бо реалізація залишків своєї сільськогосподарської продукції – підмога для сімейного бюджету.

Помітила, що найбільше люди все-таки купували картоплю, ціна на яку дещо знизилася. Пан Микола пропонував гарну бульбу сорту «Ред Анна» за ціною 20 гривень за кілограм. Покупців не бракувало.

Розмовляючи, зазначив, що такої ж пори минулого року бульбу продавали по 8 – 10 грн. Чоловік вважає, що основними причинами нинішнього зростання цін є дорогі добрива, зменшення посадкових площ, та й обробіток – не з дешевих. «Не забулися часи, коли доводилося картоплю, моркву вивозити і просто закопувати, так як вони не потрібні були нікому», – каже Микола. А його сусідка пані Марія з Новоукраїнки Млинівського району Рівненської області пригадала 2022 рік, коли картопля коштувала восени близько 5 гривень за кілограм, а оптова її вартість була на рівні 2,5 грн.

 «Ми – люди землі! Тому звикли до будь-яких ситуацій. Радіємо весні і беремося до роботи», – усміхається жінка. 

Ніна КОСТРУБА, позаштатний кореспондент газети «Волинь».

Новини та корисна інформація – швидко, оперативно, доступно!​ Приєднуйтесь до нашого Телеграм-каналу  Volyn Nova.

Читайте також: Волинська ОВА звернеться до управління Держаудитслужби, аби перевірити закупівлі у громадах області.

Реклама Google

Telegram Channel