Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
«Подушку викинули, кота вигнали, проте алергії не позбулися…»

Волинь-нова

«Подушку викинули, кота вигнали, проте алергії не позбулися…»

Поспілкуватися з найавторитетнішими в області лікарями тепер стало простіше: «Волинь-нова» дає можливість усім потрапити на «телефонний прийом» до кваліфікованих спеціалістів, поставити їм запитання щодо лікування тих чи інших недуг. Минулого четверга у редакційних стінах консультувала наших читачів головний позаштатний алерголог управління охорони здоров'я Волинської облдержадміністрації, завідувачка відділення алергології обласної клінічної лікарні Алла Бабіна

 Галина СВІТЛІКОВСЬКА


 


 Довідка «Волині-нової»:
     Алла Миколаївна БАБІНА
— корінна лучанка. Закінчила Тернопільський медінститут, працювала терапевтом підліткової служби Луцької міської лікарні. У 1986 році перейшла на роботу у пульмонологічне відділення Волинської обласної клінічної лікарні. З 1990 року — часу створення алергологічного відділення — стала його завідувачкою. Зараз під її керівництвом працює 5 лікарів–алергологів, які також ведуть прийом в обласній поліклініці.
     
     ЯК ЗНАЙТИ ВИНУВАТЦЯ НЕДУГИ?
     — Думаю, у мене — алергія, але не знаю, що саме спричиняє всі мої біди: чхаю, ніс закладений, очі сверблять і підпухають. Кажуть, що то безнадійна справа — шукати, від чого ця хвороба. Що порадите? — запитує жителька Луцька.
     
— Нехай сімейний лікар скерує вас на прийом до алерголога в обласну поліклініку, яка знаходиться в Луцьку на проспекті Грушевського, 21. Візьміть із собою результати досліджень, якщо ви проходили обстеження, у поліклініці за місцем проживання. Ми їх проаналізуємо, дообстежимо вас, з'ясуємо, чи це справді алергія. Якщо хвороба зараз дуже допікає, госпіталізуємо вас у стаціонар або призначимо амбулаторне лікування. А восени, коли рослини перестануть продукувати пилок, який часто і викликає згадані вами реакції, доцільно буде провести алергопроби, щоб знайти винуватця ваших бід.
     — Оксана з Луцька турбує. Якщо довго засмагаю, на шкірі з'являється червона висипка. Це алергія на сонце?
    
 — Така реакція не завжди є істинно алергічною. Очевидно, та доза ультрафіолету, яку ви отримуєте, є для вас надпороговою, вона призводить до руйнування клітин. Це може бути небезпечно. Довго засмагати я б нікому не радила, бо сонце тепер дуже активне.
     — Щороку з березня по травень страждаю від нежитю. Колись давно зверталася за допомогою, але на той час була вагітною і мені проб не ставили. Хвилююсь, чи може схильність до алергії передаватися від матері дітям.
     
— Якщо один із батьків має цю хворобу, то ймовірність виникнення її у нащадків становить 25 відсотків, якщо обоє алергіки, то 50.


 



— Якщо один із батьків має цю хворобу, то ймовірність виникнення її у нащадків становить 25 відсотків, якщо обоє алергіки, то 50.



Так стверджують науковці. На жаль, недуга поширена. В Україні від 4 до 18 відсотків населення (залежно від регіону) страждає від алергії,  на  Волині  цей показник становить 5—7 відсотків.
     — Моїй донечці 9 років. Дуже часто вночі їй не дають спати прояви риніту: чхає, кашляє. Подушку з пір'я давно викинули, кота з хати виганяємо, робимо все, що радять лікарі, а дитина мучиться. Як нам бути? — тривожиться жителька Горохівського району.
     
— Якщо в дитини алергічний риніт, необхідно знати, що його викликає. Це може бути інфекція, пилок із цвіту рослин, який за день накопичується у волоссі дівчинки або заноситься у кімнату через вікно, можуть бути інші агенти: побутовий пил, бактерії, спори грибків тощо. Наприклад, у пухових подушках заводяться кліщі, які спричиняють алергію, частинки шерсті кота викликають напади ядухи. Все, що нас оточує, може стати алергеном, якщо людина має схильність до алергоімунних реакцій. Зверніться в обласну дитячу лікарню до дитячого алерголога. Дівчинці проведуть шкірну діагностику: введуть невеликі дози найімовірніших алергенів, щоб з'ясувати, на що найбільше реагує імунна система. Цей метод діагностики не є дороговартісним і хворі його переносять без проблем.
     — Кажуть, трапляється, що кожна з багатьох «проб» дає однакову реакцію. І як тоді?
     
— У таких випадках, коли на шкірі утворюються однакові папули і важко визначити, який алерген є основним, «мажорним», ми скеровуємо хворого до Києва в Центр молекулярної діагностики.
     
     «СИДЖУ НА ТАБЛЕТКАХ Й ТЕРПЛЮ. НЕВЖЕ НЕМА ІНШОЇ РАДИ?..»
     — Коли мене турбує кропив'янка, з'являється висипання на шкірі, я йду до аптеки за ліками від алергії. Звичайно, з часом організм звикає до одного й того ж засобу і перестає реагувати, тому треба підбирати щось інше. А що будеш робити?
     
— А ви впевнені, що у вас саме алергічні висипи? Можливо, це грибкове ураження, можливо, це пов'язано зі збоями в роботі печінки, шлунково–кишкового тракту і шкіра сигналізує про негаразди в організмі. Антигістамінні препарати блокують рецептори, знімають свербіж, почервоніння, але не усувають причин появи неприємних симптомів. Не можна вдаватися до самолікування, зверніться до лікаря.
     — У міських і районних поліклініках алергологів нема. Мене вже 5 місяців турбує кропив'янка. Послали до дерматолога, він призначив ін'єкції глюконату кальцію. На якийсь час висипання зникли, а тепер знову з'явилися, — скаржиться наша читачка.
     
— Ми завжди просимо лікарів з районних і міських поліклінік скеровувати таких пацієнтів на прийом до алерголога. Вам необхідно пройти повноцінне обстеження, яке дасть змогу вибрати правильну тактику лікування.
     — Алергію лікують гормональними препаратами. Лікар–отоларинголог призначив їх моїй доньці, стало легше, але страшно, щоб гормони не завдали дитині шкоди. Можливо, варто звернутися до народної медицини? — запитує мама з Камінь–Каширського району.
     
— Ви вважаєте, що природні ліки, трави абсолютно безпечні? Тільки не для алергіків. У моїй практиці були випадки, коли хворий мав алергію на пилок, а йому давали настій трав — і розвивалася реакція. Це все одно, що ввести велику дозу алергену. Або в людини є алергія на укуси комах, а їй пропонують лікуватися медом. Теж можуть бути сумні наслідки.


 



У моїй практиці були випадки, коли хворий мав алергію на пилок, а йому давали настій трав — і розвивалася реакція. Це все одно, що ввести велику дозу алергену. Або в людини є алергія на укуси комах, а їй пропонують лікуватися медом. Теж можуть бути сумні наслідки.



     — Недавно мою колегу вкусила бджола і стан жінки був такий важкий, що ми не знали, як її рятувати: і таблетки давали, і уколи робили. Як правильно діяти в таких випадках? — запитує жителька Нововолинська.
    
 — Якщо людина є алергіком, а оса, бджола чи інша комаха вкусила в ділянку обличчя, шиї, рота, то це справді може бути загрозою для життя. Розвивається набряк, який може перекрити дихальні шляхи, різко падає тиск. Тому всім, хто схильний до алергії на укуси бджіл, потрібно триматися подалі від пасік, не користуватися парфумами із солодким ароматом, не споживати на вулиці солодощі тощо. Ті, хто вже один раз пережив анафілактичний шок, повинні влітку мати при собі маленьку аптечку і так званий алергопаспорт або звичайну записку з повідомленням про свою хворобу. Це потрібно на випадок втрати свідомості після укусу, адже поруч може не бути рідних і знайомих. В аптечку треба покласти ампули адреналіну, дексаметазону, супрастину чи тавегілу. Препарати вводяться ін'єкційно, адже таблетки всмоктуються довго, а тут кожна хвилина дорога. За кордоном випускають спеціальні шприци–ручки з необхідним препаратом. У наших аптеках такі з'являться восени, Міністерство охорони здоров'я передбачило закупити їх.
     — Страждаю від полінозу —реакції на пилок рослин. У районній поліклініці мені сказали, що алергія — невиліковна хвороба і треба вживати антигістамінні препарати й терпіти. Чи справді нема більше ніякої ради?
   
  — Ми пропонуємо хворим специфічну імунотерапію, яка допоможе знизити підвищену реакцію організму на вдихання пилку. Спочатку поставимо алергопроби, щоб визначити основний, «мажорний» алерген, а тоді будемо вводити його, розпочавши з дуже низьких концентрацій розведення, поступово збільшуючи їх до певного порогу, коли починається реакція. І цю дозу треба вводити тривалий час. Таким чином організм вчиться не реагувати на пилок. Лікування тривале — упродовж 3—5 років.
     — Редактор ковельської газети Микола Вельма турбує. Хочу подякувати вам, Алло Миколаївно, і всьому колективу алергологічного відділення обласної клінічної лікарні за кваліфіковану допомогу членам моєї родини. На жаль, спеціалістів-алергологів у районах нема, а рівень захворюваності на цю недугу зростає. Тому важливо, щоб ви ділилися досвідом її лікування з сімейними лікарями, з медиками середньої ланки. Готові надати сторінки нашої газети для ваших порад, консультацій.
    
 — Спасибі за таку можливість. Наше відділення справді єдине на всю область. Маємо певний досвід, завжди готові ним ділитися з колегами з інших лікувальних закладів. Для цього проводимо конференції, семінари, запрошуємо на них науковців із Києва, провідних імунологів України.
     
     ПРАВДА ЧИ МІФИ?
     — Звертається до вас житель Луцька. Думаю, багатьох цікавить, чи може бути алергія на речі секонд–хенду? Дружина тільки зайде в магазин або в торговий ряд, де продають такий товар, і відразу починає кашляти.
    
 — Алергічні реакції можуть виникати, адже одяг вже був у вжитку і його обробляють спеціальними хімічними дезинфікуючими розчинами. Особливо ризикують люди, які приміряють речі і шкіра безпосередньо контактує з тканиною. Токсичні випаровування можуть подразнювати слизові носа, горла, крім того, ми вдихаємо мікрочастинки пилу, плісняви. У нас у відділенні була пацієнтка, яка торгувала таким товаром. Вона звернулася за допомогою, бо її обличчя й руки стали вкриватися плямами, шкіра почервоніла й почала свербіти. Жінка була змушена залишити цю роботу. А вашій дружині необхідно пройти обстеження, побачимо, чи є зміни імунологічного статусу, чи, можливо, є патології органів дихання або її слизові оболонки гіперчутливі до різких запахів.
     — Моя знайома живе в Києві, вона проходила імунотерапію і їй не допомогло. Кажуть, таке часто буває. Це правда? — цікавиться Олена Кащук.
    
 — Зі своєї практики можу сказати, що у 80 відсотках випадків імунотерапія дає позитивний ефект, а 20 відсотків хворих, на жаль, успішного результату не відзначають. Можливо, не завжди методом проб вдається визначити головного алергена, тому перспектива — за молекулярною алергологією, яка, хочеться вірити, з часом стане доступнішою для людей з невеликими статками. Специфічна імунотерапія — єдиний на сьогодні метод лікування, який допомагає змінити імунні механізми в організмі людини. Але, на мою думку, краще піддаються лікуванню хворі молодого віку.
     — Кашляю, чхаю невідь від чого, боюся, щоб алергія не переросла в астму. Наскільки реальна така загроза?
    
 — Так, у багатьох хворих з полінозом через 5—6 років починаються напади ядухи. Але є випадки, коли людина все життя страждає від алергії і не стає астматиком. У великій мірі це генетично зумовлено. Але вам раджу все ж звернутися до алерголога. У нас на Волині вологий клімат, багато спор грибів у повітрі, особливо зараз, коли люди заготовляють сіно. Є багато хворих, які страждають від контактів із прілою травою, їм виставляють помилкові діагнози «бронхіт» чи «пневмонія», а насправді з часом розвивається астма.


 



У нас на Волині вологий клімат, багато спор грибів у повітрі, особливо зараз, коли люди заготовляють сіно. Є багато хворих, які страждають від контактів із прілою травою, їм виставляють помилкові діагнози «бронхіт» чи «пневмонія», а насправді з часом розвивається астма.



     — Алло Миколаївно, я читала, що дитина з віком може перерости алергію. А ви як вважаєте?
    
 — У дітей ще не сформована імунна система, тому буває, що з часом все нормалізується, епізодичні прояви алергії зникають з віком. Якщо дитину загартовують, залучають до занять спортом, така перспектива реальна. Але якщо є важкі форми хвороби, розвинулася астма — це, як правило, на все життя.
     — Чи  правда,  що  причиною алергії є глисти і  якщо їх позбутися — вилікуєшся?
    
 — Це може бути однією з причин. Тому ми обстежуємо хворих на глистні інвазії. Якщо личинки паразитів циркулюють в організмі разом із кров'ю, потрапляють в легені, то людина починає покашлювати. Організм виробляє антитіла на ці личинки і включає імунні механізми. Іноді з'являються шкірні висипання. У нашому відділенні була пацієнтка, яку перед тим довго і безуспішно лікували від пневмонії. Вона мала серйозні зміни в легенях, антибіотики не діяли. А ми скерували її на дослідження, під час яких було виявлено токсокари — так звані собачі глисти, провели протипаразитарний курс лікування — і всі проблеми зникли.
     — Алергію пов'язують із зашлакуванням печінки, кишківника, рекомендують їх очищати, щоб запобігти висипанням на шкірі. Ви теж радите такі методи профілактики? — запитує Ірина з Горохова.
   
  — Це — один із міфів про алергію. У випадку проблем із печінкою, кишківником можуть виникати висипання, але це псевдоалергічні реакції. Імунні механізми там не включаються. Як би ви не очищали печінку, кишківник, але якщо є схильність до алергії, то, приміром, вдихнете пилок чи спори грибів плісняви — і буде напад. Тому якщо виникають якісь проблеми, сумніви — звертайтеся до алергологів. 


(7 липня 2016 року).


До вашої уваги відеоверсія "Телефонного прийому" Алли БАБІНОЇ:



     

Telegram Channel