Курси НБУ $ 39.59 € 42.26
Головою Національної спілки журналістів України на 5-річний термін обрано Томіленка

Волинь-нова

Головою Національної спілки журналістів України на 5-річний термін обрано Томіленка

До цього він займав посаду першого секретаря Спілки і виконував обов'язки голови

Наступних п'ять років найбільшу українську журналістську організацію - Національну спілку журналістів України - буде очолювати Сергій Томіленко, який займав до цього посаду першого секретаря Спілки і виконував обов'язки голови. Таке рішення було прийнято сьогодні на 14-му з'їзді НСЖУ в Києві шляхом таємного голосування, повідомляють Українські новини.


За кандидатуру Сергія Томіленка віддали в другому турі свої голоси 131 з 258 делегатів з'їзду. Головою Ревізійної комісії НСЖУ на той же період обрано секретаря Київської регіональної організації НСЖУ Аллу Малієнко.



За кандидатуру Сергія Томіленка віддали в другому турі свої голоси 131 з 258 делегатів з'їзду.



Під час з'їзду на пост голови НСЖУ було висунуто 6 кандидатів. Окрім Сергія Томіленка участь у виборах голови брали Сергій Омельчук, Валерій Бебик, Гліб Головченко, Олександр Бухтатий і Віктор Чамара.


За результатами першого туру Томіленко отримав - 106 голосів, Бухтатий - 63, Чамара - 31, Головченко - 28, Омельчук - 12, Бебик - 10.


Нагадаємо, що в числі предендентів називалося також прізвище голови Державного комітету з телебачення і радіомовлення, екс-голови НСЖУ Олега Наливайка, однак останній відразу ж зняв свою кандидатуру.


Представляючи свою програму, Томіленко заявив, що продовжить поступальний розвиток і омолодження найбільшої журналістської організації країни.


"Союз залишатиметься авторитетним і незалежним. Він не буде управлятися з Адміністрації Президента чи інших органів, кожна ланка й кожен член спілки буде відчувати себе частиною єдиної команди", - заявив він.


При цьому, Томіленко піддав критиці різкі заяви щодо "політично неправильної" позиції НСЖУ, що прозвучали під час з'їзду і висловився за припинення політичних протистоянь всередині союзу після виборів нового керівника.


"Ми повинні бути єдиними у відстоюванні своїх прав. Повинно бути відкинуто як дике і нецивілізоване поділ журналістів на недоукраінцев, недопатріотов. Не повинно залишатися місця зловтіхи, коли здійснюються напади на редакції "не своїх" газет або телеканалів. Я вважаю, що редакційна політика таких каналів може обговорюватися. Але цивілізованим способом, а не варварськими. І НСЖУ жодним чином не повинна підтримувати репресії або обмеження прав журналістів", - зазначив він.


Також Томіленко назвав своїм першим завданням примирення в керівництві НСЖУ і припинення ворожнечі між окремими групами на чолі організації.


Голова "Укртелефільму" Омельчук пообіцяв у своїй роботі активно використовувати колективні ідеї та напрацювання. Своїм першим завданням він назвав захист особистих і професійних прав журналістів за допомогою потужної юридичної служби і "внутрішньої безпеки".


"Всім журналістам юридична допомога надаватиметься безкоштовно", - підкреслив він.


Також Омельчук пообіцяв розробити механізм об'єднання роздержавлених ЗМІ в "єдину корпорацію або медіа-холдинг", створення спільного рекламного бюро, а також облаштувати альтернативну "Укрпошті" мережу розповсюдження преси.


Політолог, автор теорії "протоукраінства" Бебик пообіцяв захистити національний інформаційний простір і зберігати державну підтримку ЗМІ. При цьому він заявив про намір використовувати міжнародні контакти організації "не для зрадницьких переговорів, а для активних наступальних дій".


"Ми повинні стати основою інформаційної влади, проводити своїх людей до парламенту і формувати політику", - підкреслив він, заявивши про намір формувати при союзі "паралельні структури громадянського суспільства".


Екс-гендиректор "Укрінформу" Чамара акцнентував увагу на посиленні роботи з парламентським комітетом і депутатами для вирішення проблемних питань українських журналістів і збільшення авторитету журналістської організації.


Головченко з Миколаєва закликав підтримати регіони, вибравши головою союзу регіонального кандидата. При цьому він висунув ідеї введення державного замовлення на просування новин про Україну в місцевих українських ЗМІ.


"Я спілкувався з представником АП. В країні зараз одночасно проводиться 56 реформ, а на місцях ні про одну з них не знають", - заявив він. 


Також Головченко виступив з ініціативою введення мінімальної галузевої зарплати, щоб залучити й утримати в професії молодих журналістів.


А представник Адміністрації Президента Бухтатий доповів про успішність реформування ЗМІ в Україні. При цьому, за його словами, найбільш успішно реформувалися газети, які він консультував.


"Реформа іде успішно. А коли преса буде реформована, вона буде жити ще краще".


При цьому Бухтатий назвав неконструктивною критику дій влади у відносинах із засобами масової інформації, заявивши, що проблеми зустрічаються тільки у відносинах з представницькою владою, а виконавча влада на всіх рівнях сприяє медіа.


"Порошенко за три роки зробив більше, ніж всі його попередники за 20 років!", - заявив представник АП. Відповідаючи ж на питання про свою роботу в АП часів Януковича, Бухтатий заявив, що "був тоді дуже дрібним чиновником" і впливати на рішення тієї президентської організації не міг.

Telegram Channel