Курси НБУ $ 39.60 € 42.28
Як самому закласти газон?

Волинь-нова

Як самому закласти газон?

Виявляється, це не так просто. Можуть бути залисини, які після скошування негарно виглядають. А все через невдало підібраний сорт трави, поганий ґрунт, неправильний посів і полив і так далі. Отож як зробити газон?

Спочатку потрібно вибрати якісний посадковий матеріал. Насіння купуйте із запасом — можливо, пізніше доведеться досіювати ділянки, де воно не зійшло. Газонна трава — це суміш багаторічних трав’янистих рослин, що утворюють суцільний покрив. Газони бувають різного призначення: спортивні, декоративні й тіньовитривалі. Для кожного підбирають відповідні трави. Для спортивного — головне стійкість до витоптування, для декоративного — краса, а для тіньовитривалих — стійкість до нестачі світла.
Ґрунт повинен бути пухким, родючим і добре утримувати та пропускати вологу. У ньому також має міститися велика кількість різних мікроелементів. Якщо він кислий, то треба внести гашене вапно або крейду. А важкий і глинистий ґрунт розпушують за допомогою перегною або біогумусу. Потім його зволожують та розпушують. Вирівняну ділянку обробляють катком і залишають на тиждень. Земля повинна максимально влежатися. За цей час з’являться бур’яни, занесені на цю ділянку разом із перегноєм. Їх слід знищити, а тоді заново розпушити ґрунт. Потім варто внести добрива і знову пройтися катком.



Сіяти газонну траву краще в теплу погоду, коли немає дощу. Але ґрунт повинен бути вологим. Важливо правильно й обережно загрібати землю після сівби, щоб не зібрати все насіння в одну купу.



Далі приступайте до сівби. Найоптимальніші терміни — із середини травня по вересень. Найкраще використати сівалку, але можна і вручну. Насіння ділять надвоє і сіють вздовж і впоперек, щоб рівніше зійшло. Можна змішувати його з піском. Потім знову злегка розпушують газон граблями, щоб засипати насіння землею, та ущільнюють ґрунт катком. Важливо правильно й обережно загрібати землю після сівби, щоб не зібрати все насіння в одну купу.
Сіяти газонну траву краще в теплу погоду, коли немає дощу. Але ґрунт повинен бути вологим. Якщо ви робите це влітку, то потрібно діяти так. Дочекайтеся вечора, приблизно 19-ї години. Добряче полийте землю, розсійте насіння і розрівняйте ґрунт віяловими граблями. Можна додатково утрамбувати землю і насипати мульчу.
Вранці повторно полийте траву. Потужний струмінь води зі шланга зіпсує газон, тому використовуйте розпилювач. Поливати газон потрібно щодня, поки трава не виросте на 3 сантиметри. Також треба виполювати бур’яни та стригти. Першу стрижку проводять при висоті 5—10 сантиметрів. До цього моменту не варто ходити по газону.
Трирічний газон уже вважають дорослим.


 

Telegram Channel