Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Диво-томати з Полісся

Волинь-нова

Диво-томати з Полісся

Житель Ратного Петро Чуйкевич уже більш як 30 років є справжнім майстром помідорних справ

Валентина БОРЗОВЕЦЬ



Він добре знає, як їх вирощувати, щоб не вразила фітофтора та інші хвороби, коли висаджувати, підживляти, аби мати хороший урожай. Чоловік навіть селекціонував власні помідори і дуже цим пишається — вони дають найвищий урожай. Адже є у Петра Григоровича і велетні, найбільший з яких заважив 1 кілограм 630 грамів! Для них робить спеціальні стільчики, аби плоди не відірвалися через вагу. Іноді з одного куща збирає 15-літрове відро томатів.



Є у Петра Григоровича велетні, найбільший з яких заважив 1 кілограм 630 грамів!



— Я давно вже зрозумів, що помідорам потрібне провітрювання, а оце нещодавно прочитав, що так радять чинити і спеціалісти. Головне — зробити дах якісно і без стінок. Каркас збиваю з дощок і накриваю плівкою, поверх якої натягую дріт. Дах парника знімається. Спочатку ставлю його на землю і виходить теплиця. Як тільки рослини підростають, піднімаю дах на спеціальні стовпчики. Таким чином помідори дихають і мають хорошу вентиляцію.
— Так захищаєте томати від дощу?
— До середини липня він їм не страшний. А от далі небезпечний – якщо день пішов на спад, опади можуть зашкодити. Небажано, аби вода потрапила на кущі.
— Петре Григоровичу, що, на вашу думку, головне при вирощуванні цієї культури?
— Здорове та якісне насіння. У крамниці його ніколи не купую. З магазинного насіння чомусь мало плодів. Завжди маю власне, яке збираю з найбільш врожайних кущів. Взимку насіння не можна зберігати в хаті, яка опалюється газом, тому тримаю його у коморі.
Раніше ратнівчанин мав багато сортів помідорів. Але згодом зрозумів, що садити поряд різні не варто, бо дають менший урожай, ще й змішуються при запиленні. У результаті виходить гібрид переважно гіршої якості.
На думку господаря, якщо ділянка не заражена, на тому самому місці можна вирощувати томати щороку. Але грядку пан Петро готує ще з осені. Як тільки зібрав останні плоди, негайно вириває бадилля та вивозить. Бо іноді плівка у парнику може порватися і дощ падатиме на нього. У результаті збудники хвороб потрапляють у ґрунт. Тоді вже зо три роки помідорів там не можна садити.
— Вони не люблять органічних добрив, садити їх потрібно на землі, де немає гною. В ямки додаю попіл із лушпинням цибулі, змішую його з землею і тоді висаджую розсаду. Коли вона набереться сили, поливаю коров’яком, настояним тиждень на воді, з розрахунку 1 кілограм коров’яку на 10 літрів рідини. А далі через 7 днів три рази поливаю чистою водою, потім — раз на два–три тижні. З поливом потрібно бути обережним – помідори не люблять, якщо з цим переборщити. Користуватись шлангами категорично не можна, воду треба лити тільки під стебло, решта землі має бути сухою.
— А коли найкраще пасинкувати?
— Раджу обрізати пасинки перед цвітінням або коли вже з’явилася одна—дві квіточки. Три нижніх пасинки варто залишати — хай ростуть, адже вони найбільш здорові.
— Що робити з листками, яких буває аж надто багато?
— Вони дають міцність стеблу, і помідори, переконався, ростуть більшими. Обрізаю листки тоді, коли плоди підросли, перед тим, як буріють.
— Стебла ваших томатів дуже високі. Коли і як їх підв’язуєте?
— Починаю ще до цвітіння. Кілочки маю різної величини. Відразу підв’язую до менших за розміром, бо ж дах, який ще не піднятий на всю висоту, не дає змоги підв’язувати до більших. А далі, коли піднімаю дах, закріплюю біля більших палиць, метрів до двох, які ставлю поряд із меншими, і підв’язую їх декілька разів.
— Чула, що помідори ви нічим не обробляєте. Це правда?
Ніколи. У мене вони завжди здорові. Одного разу лежали до весни, але були вже не смачні. Тримав для експерименту — коли ж почнуть гнити, пропадати. А вони все не псувалися.


 

Telegram Channel