Курси НБУ $ 39.00 € 42.16
Вашу пасіку збільшить... «аварійна ситуація»

Волинь-нова

Вашу пасіку збільшить... «аварійна ситуація»

Весна, вступивши у свої права, пробуджує природу від зимової сплячки. Поспішають прокинутися і бджоли

Ігор МАЛАХОВСЬКИЙ



Існує легенда про походження бджіл зі сліз Ісуса Христа, розіп’ятого на хресті. Українці називали бджолу «святою», ніколи не казали, що вона «здохла», а лише «померла». На Великдень потрібно було навіть вітатися з цими комахами, щоб була багата взятка.



У материнській сім’ї, з якої зроблено відводок, через 10 днів потрібно знищити всі маточники, залишивши тільки один для виходу молодої матки.



Навесні бджоляр насамперед повинен звернути увагу на збільшення сили бджолосім’ї, а саме на наявність розплоду на передостанніх рамках. Якщо все гаразд, то її треба розширити на 1—2 рамки з одного або двох боків гнізда між медовою і рамкою з розплодом.
Бувають випадки, що бджоломатка з якихось причин (зимове перемерзання, захворювання) втрачає здатність повноцінно виконувати свої функції. Тоді пасічнику необхідно її замінити. Здебільшого плодючою вона є 1—2 роки. Поступово розширюючи бджолосім’ю рамками з вощиною, бджоляр повинен довести її до повного гніздового корпуса.
Спостерігаючи за розквітом природи, пасічник мусить не прогавити моменту, коли щоденний принос нектару перевищуватиме потреби бджолосім’ї. Тоді на вулик треба ставити магазин.
Актуальною проблемою є обробка ріпакових полів від шкідників. Якщо поля обприскані не у визначений термін, то може загинути велика кількість бджіл. Як уберегтися від цього? У вуликах потрібно створити аварійну ситуацію: забрати з материнської сім’ї 3—4 рамки з приплодом і 1—2 з медом, маткою, струснувши бджіл ще з 2 рамок. Так пасічник зробить відводок, щоб використати його для збільшення пасіки. Його також можна приєднати до материнської сім’ї під час головного взятку. У материнській сім’ї, з якої зроблено відводок, через 10 днів потрібно знищити всі маточники, залишивши тільки один для виходу молодої матки. Хоча це трудомісткий спосіб, але він убереже цих працьовитих комах від масової загибелі.
Якщо весняний період пройшов успішно (сприяли погодні умови, не було роїння, отруєння), то бджоли запилять сади та поля і дадуть людині солодкий дарунок — мед.
с. Забороль
Луцького району.




Telegram Channel